Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата обвини Стоян Александров за лихварство (допълнена)

Прокуратурата обвини Стоян Александров за лихварство (допълнена)

Defakto.bg

Бившият финансов министър Стоян Александров е станал обвиняем за упражняване на нерегламентирана банкова дейност . Съобщението дойде от БГНЕС, с позоваване на прокуратурата.

Часове по-късно от самата прокуратура уведомиха, че Александров е с наложена парична гаранция от 100 хил. лева.

Обвиненията са за 75 сделки, идват след проверка, която започна отдавна – през есента на 2016 г. и бе за периода 2002-2016 г. Повод бе репортаж на БТВ, в който трима души бяха разказали, че са получили от Александров лични заеми с 0,5 % наказателна лихва за всеки ден просрочие.

Стоян Александров е известна фигура. Той бе финансов министър в кабинета “Беров”, директор на ЦКБ, кандидат за столичен кмет, издигнат от БСП (състезаваше се със Стефан Софиянски), общински съветник от “Движение 21”, преподавател в УНСС.

Ето официалното съобщение:

“Днес, 22.02.2018г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност Стоян Александров за две престъпления по чл. 252, ал.2 вр. чл.1 от НК.

На Александров е повдигнато обвинение за това, че за времето от 19.11.2002г. до 12.02.2015г. в гр. София, и други градове на страната, като физическо лице без съответното разрешение е извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение, като предоставил 61 бр. кредити в лева, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 000лв., 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви. По този начин е причинил на лицата- кредитополучатели значителни вреди.

Второто обвинение спрямо Александров е за това, че в периода 2002г.- 2009г.,  като управител на „Стал 2007“ ЕООД и на „Александров и Сие“ ЕООД, е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 бр. кредити в общ размер на 1 006 4-00 лв. и 9 955 579.88 евро, и е причинил значителни щети на кредитополучатели.

За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 лв. до 10 000лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имуществото на дееца”.

About De Fakto

Проверете също

БОЕЦ сезира ЦИК за неправомерна предизборна кампания, водена от премиера Бойко Борисов

Гражданско сдружение “БОЕЦ” внесе сигнал в Централната избирателна комисия за серия от неправомерни действия, срещи …

Проблемите на правосъдието в предизборната кампания и възможността за възобновяване на конституционния дебат

Иван Брегов, Институт пазарна икономика   В петте последователни петъка преди парламентарните избори ще направим …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.