Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата обвини Стоян Александров за лихварство (допълнена)

Прокуратурата обвини Стоян Александров за лихварство (допълнена)

Defakto.bg

Бившият финансов министър Стоян Александров е станал обвиняем за упражняване на нерегламентирана банкова дейност . Съобщението дойде от БГНЕС, с позоваване на прокуратурата.

Часове по-късно от самата прокуратура уведомиха, че Александров е с наложена парична гаранция от 100 хил. лева.

Обвиненията са за 75 сделки, идват след проверка, която започна отдавна – през есента на 2016 г. и бе за периода 2002-2016 г. Повод бе репортаж на БТВ, в който трима души бяха разказали, че са получили от Александров лични заеми с 0,5 % наказателна лихва за всеки ден просрочие.

Стоян Александров е известна фигура. Той бе финансов министър в кабинета „Беров“, директор на ЦКБ, кандидат за столичен кмет, издигнат от БСП (състезаваше се със Стефан Софиянски), общински съветник от „Движение 21“, преподавател в УНСС.

Ето официалното съобщение:

„Днес, 22.02.2018г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност Стоян Александров за две престъпления по чл. 252, ал.2 вр. чл.1 от НК.

На Александров е повдигнато обвинение за това, че за времето от 19.11.2002г. до 12.02.2015г. в гр. София, и други градове на страната, като физическо лице без съответното разрешение е извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение, като предоставил 61 бр. кредити в лева, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 000лв., 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви. По този начин е причинил на лицата- кредитополучатели значителни вреди.

Второто обвинение спрямо Александров е за това, че в периода 2002г.- 2009г.,  като управител на „Стал 2007“ ЕООД и на „Александров и Сие“ ЕООД, е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 бр. кредити в общ размер на 1 006 4-00 лв. и 9 955 579.88 евро, и е причинил значителни щети на кредитополучатели.

За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 лв. до 10 000лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имуществото на дееца“.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.