Последни новини
Home / Законът / Софийският апелативен съд с нови кабинети, Панов „против“ да им даде и гардеробната за адвокати и граждани

Софийският апелативен съд с нови кабинети, Панов „против“ да им даде и гардеробната за адвокати и граждани

Defakto.bg

ВСС купува нови два ведомствени апартамента в София

Софийският апелативен съд (САС) ще получи още три кабинета в Съдебната палата, в които да работят магистрати. Това гласува днес пленумът на ВСС, като препоръча на Лозан Панов да направи преразпределение на помещенията. (Председателят на Върховния касационен съд е стопанин на палатата).

С голямо мнозинство – 18 на 3 гласа кадровиците препоръчаха и гардеробната на съдебната палата да се даде на апелативния съд за деловодство, но това надали ще стане. „Против“ гласуваха самият Лозан Панов, Атанаска Дишева и Йордан Стоев. А от председателя на ВКС зависи дали в крайна сметка да направи и това преразпределение.

Гардеробната на централния вход на Съдебната палата обслужва граждани, адвокати, магистрати. Именно там се преобличат защитниците, за да се явявяват в тоги, пак там тогите намятат и прокурорите, чиито работни места са извън палатата.

Историческата сграда на Съдебната палата на бул.“Витоша“-2 в идеалния център на София отдавна се пука по шевовете – там в момента са ВКС, САС, Софийският градски съд, Софийският окръжен съд, столичният военен съд и военноапелативният съд. Както и главният прокурор и неговата администрация, ВКП, Софийската градска прокуратура.

В същото време броят на съдии и прокурори, а съответно и на служителите непрекъснато нараства, а места няма.

„Тревожната“ ситуация в САС

Днес по сигнал на председателя Даниела Дончева ВСС се занима с „тревожната“ ситуация в САС.

А председателят на комисията по собствеността на съвета Евгени Диков докладва, че няма кабитени за новите съдии, които ще се назначат след конкурс, както и че 10 деловодители работят в едно помещение.

Предложението на комисията бе да се предоставят още 3 кабинета на САС, всичките на партера на палатата, като 2 от тях се вземат от военния съд, а 1 – от военноапелативния съд. Председателите на военните съдилища са се съгласили. „Постигна се една договореност за вариант, който би удовлетворил всички“, обобщи Диков.

Последната част от варианта обаче е за деловодство на САС да се даде гардеробната на входа на палатата.

А адвокатите, посетителите, гостите?

„Ситуацията е не тревожна, а много тревожна. От години Съдебната палата е седалище на много органи на съдебната власт и чрез стесняване се осигуряват всички. В много градове съдиите са по 1 в стая, така не е за ВКС, за САС, за военните съдилища, за никого“, обяви Лозан Панов.

Но! „Гардеборната обслужва всички, това е единственото място, ползвано от адвокати и граждани да оставят вещи и дрехи, преди да влязат в палата. Това предложение не е целесъобразно, нужно е друго решение“, категоричен бе председателят на ВКС.

Пламена Цветанова от комисията по собствеността обясни, че ставало дума за „временно“ решение, а и им било казано, че гардеробната „почти не се ползва“. Предложете вариант къде са настаним тези 10 служители, поиска тя.

Даниела Марчева внесе конкретика – в САС ситуацията е била революционна, освен новите 6 бройки има 4 незаети щата в гражданското и търговското отделения, на които не се командировали хора заради липсата на места. Много е тежко и положението в СГС – съдиите работят между трима и четирима на 15 квадратни метра, има 20 незаети щатни бройки, които не се обявяват на конкурс отново заради липсата на помещения. И попита Лозан Панов каква е неговата визия.

По-малко натоварени институции да бъдат преместени извън Съдебната палата, отговори Панов.

Попълнения на жилфонда

Ведомственият жилищен фонд на ВСС да нарасне с още два апартамента, гласува днес съветът.

И двата са в София, единият на бул.“Патриарх Евтимий“, другият – в ж.к. „Гевгелийски“ и са предложени от областния управител за жилищни нужди на кадровици, магистрати и служители. И двата били в печално състояние, т.е. ще се нуждаят очевидно от основни ремонти, се разбра от думите на Евгени Диков.

Затова пък прогнозната им стойност била ниска – 24 300 лв. на единия и 18 400 лв. на другия.

Както De Fakto писа, в момента във ведомствения  жилфонд на ВСС има общо 21 апартамента, до един негодни за обитаване без ремонт.

На този фон Лозан Панов попита дали има смисъл от новите придобивки и дали те реално ще бъдат ползвани.

Имало над 60 молби от магистрати и служители за настаняване във ведомствени жилища, бе отговорът.

 

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.