Последни новини
Home / Законът / Съдът порица прокуратурата по дело срещу Алексей Петров

Съдът порица прокуратурата по дело срещу Алексей Петров

Defakto.bg

Бившият съветник в ДАНС оправдан за пране на пари и на втора инстанция

Втора инстанция- Софийският апелативен съд, оправда някогашната барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров по обвинение за пране на пари. По същото дело САС чете „невинни“ и за бизнесмените Явор Джиджев и Теодор Дечев, винени за длъжностно присвояване и неизгодни сделки.

Всичките обвинения – и присвояването, и прането на пари, са свързани със серия от сделки между частни фирми за придобиването на компании от кабелния бизнес (сега известни като „Близу“) от американски инвеститор през 2007-2008 г. Според прокуратурата престъпленията са, че от името на компаниите си Джиджев и Дечев за изплатили на Петров общо 3,3 млн. лв. като комисионер по сделките, а той ги е внесъл в банковите си сметки. КЗК и данъчните не са установили нарушения, а приходът на компаниите е над 40 000 евро. Това установява първо Софийският градски съд, а сега и САС.

Делото отива на втора инстанция по протест на прокуратурата, гледат го съдиите Мария Митева, Владимир Астарджиев и Татяна Грозданова. Докладчик е Владимир Астарджиев.

Владимир Астарджиев

А в решението се казва:

„Фактите, приети от първата инстанция и от настоящия съдебен състав като цяло съвпадат и с фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт, с голямата разлика, че в обвинителния акт прокуратурата (по неизвестни за съда причини) е спестила много факти, които са били установени още на досъдебното производство и които оборват по категоричен начин всички повдигнати по делото срещу подсъдимите Д., Д. и П. обвинения.

Няма противозаконно въздействие върху предмет на престъплението – всички извършени действия от страна на двамата подсъдими по разпореждане с парични средства на [фирма] и на [фирма] са в рамките на закона и на техните правомощия като представляващи двете дружества. Тези действия са в изпълнение на поети ангажименти по сключени договори. От тези действия липсва причинена щета и увреждане на собствеността на двете дружества. А са налице постъпления в размер на над 40 000 000 евро като резултат на продажбата на кабелните мрежи за доставка на телевизия и интернет на външни инвеститори.

Намесата на Прокуратурата на Република България чрез повдигане на обвинения срещу тримата подсъдими за законосъобразни и позволени от Търговския закон и от ЗЗД действия, излиза извън рамките на правомощията, които Прокуратурата има по силата на чл.127 от Конституцията на Република България и възраженията на подсъдимите и защитниците в това отношение са основателни. Налице е прекомерна и неоправдана с нищо намеса в търговския оборот и в правото на собственост, вкл. в правото на разпореждане със собствеността. Прокуратурата няма възможност да преценява по какъв начин се използва частната собственост от лицата, които са нейни собственици, освен в случаите в които това използване засяга права на трети лица и защитени обществени отношения. По настоящето дело не се доказва такова засягане“.

Алексей Петров е подсъдим и по гръмкото дело „Октопод“, което отдавна се премести в спецсъда, но още няма финал.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.