Последни новини
Home / Законът / Бившият кадровик Димитър Узунов без оценка, ще променят методиката

Бившият кадровик Димитър Узунов без оценка, ще променят методиката

Defakto.bg

Това реши съдийската колегия, но пленумът на ВСС може да е на друго мнение

С 9 срещу 4 гласа съдийската колегия на ВСС отложи оценяването на бившия представляващ съвета Димитър Узунов. Причината е, че ще се иска промяна на методиката за оценяване на членовете на ВСС и на Инспектората след изтичането на мандата им.

„Против“ бяха Лозан Панов, Георги Чолаков, Боян Магдалинчев и Стефан Гроздев.

Димитър Узунов

Дали методиката ще се променя обаче зависи от пленума на ВСС, в който съдии и прокурори заседават заедно. И ако пленумът не се съгласи да я ревизира, въпросът за Димитър Узунов бързо отново ще се озове в дневния ред на съдийската колегия. Още повече, че прокурорската вече даде „положителна оценка“ на друг бивш кадровик – Ясен Тодоров, но за работата му като инспектор.

Оценяването бе въведено с последните промени в Закона за съдебната власт, а след дебати предният ВСС реши, че не може да има индивидуално разграничение на работата на всеки от 22-мата изборни членове на колективния орган. За това изработи максимално обща методика за работата на съвета, но все пак с два варианта за оценки на членовете му – „положителна“ и „отрицателна“. Тези оценки влизат към последната атестация на кадровика или инспектора за работата му като магистрат, преди да стане член на ВСС или на Инспектората, и очевидно няма как да ги променят

За Узунов, както De Fakto писа, Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) бе предложила „положителна“ оценка, но с много принципни обструкции към самата законова норма за оценяването. Според част от КАК тази промяна е самоцелна и неефективна. А трима са останали на „особено мнение“ – че колегията не може да се ангажира с положителна или отрицателна оценка, защото е в разрез със закона.

На заседанието на съдийската колегия днес този дебат, общо взето, бе повторен.

„Става дума за положителна оценка в контекста на колективния орган. Както е направена методиката, КАК приема, че е невъзможно извън това да се дава индивидуална оценка на членовете“, каза Драгомир Кояджиков.

„Споделям да не даваме положителна или отрицателна оценка, няма такова изискване в закона. Да оставим описаното за дейностите на съдия Узунов като член на ВСС – какво еправил, в какво е участвал и т.н.“, каза Атанаска Дишева.

„Безлична оценка няма!“, възпротиви се Боян Магдалинчев.

„Подкрепям становището на тримата на „особено мнение. Ако не дадем конкретна оценка това съвсем не означава, че отричаме свършеното от съдия Димитър Узунов във ВСС“, каза пък Олга Керелска.

„При действащите разпоредби не можем да не приемем предложенитео на КАК. Другото е въпрос на прfмяна на методиката“, включи се Цветинка Пашкунова.

Вероника Имова (тя е гласувала с „особено мнение“ в КАК), каза: „Очевидно сме единодушни, че не можем да дадем положителна или отрицателна оценка на членовете с изтекъл мандат. Количественият анализ на положения труд също е оценка“.

Боян Новански предложи от.агане и промяна в методиката.

Лозан Панов опонира: „Но вече има оценка, дадена на колега от прокурорската колегия. Приемането на методиката е от компетентността на пленума, ако пристъпим към промяна, няма ли колегите да се окажат в неравностойно положение?“

Последва гласуване.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

ВСС избира измежду петима кандидати национален член, негов заместник и помощник в Евроюст

Висшият съдебен съвет предстои да избере национален член от България в Агенцията на Европейския съюз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.