Последни новини
Home / Законът / ВСС отказа да отговори на ОССЕ за запорите на Иво Прокопиев и свободата на медиите

ВСС отказа да отговори на ОССЕ за запорите на Иво Прокопиев и свободата на медиите

Defakto.bg

Въпросите не са от нашата компетентност – това ще отговори съдийската колегия на ВСС на писмо от представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), орган на ООН.

В писмото, изпратено до постоянния представител на България в ООН, препратено от него на външния министър Екатерина Захариева, а от нея на ВСС, се пита конкретно “дали наложените обезпечителни мерки върху имуществото на г-н Прокопиев и свързаните с него юридически лица може да доведе до ограничаване на свободата на медиите “Капитал” и “Дневник”.

Иво Прокопиев

След като прокуратурата повдигна обвинение на Иво Прокопиев, че улеснил бившия финансов министър Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление при продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН, бившата КОНПИ започна имотна проверка срещу него. А после поиска запори и възбрани върху имущество на обща стойност  199 051 065, 19 лв., понеже е установила разминаване между законни и реални доходи, като в основата на цялата схема бе “незаконната приватизация” (по израза на председателя на КОНПИ Пламен Георгиев) на “Каолин” в далечната 1999 г. Исковете бяха изцяло удовлетворени от окръжния и апелативния съдилища в Бургас. Така под запор и възбрана се оказаха сметки, дялове във фирми и 32 % идеални части от вила край Созопол.  Под запор попадна и мажоритарният дял от “Икономедия”, издател на “Капитал” и “Дневник”.

В тази история КОНПИ (прераснала в новата антикорупционна комисия) твърдеше, че изцяло е спазвала закона и по никакъв начин не е поставяла под заплаха медиите.

На прицел са именно медиите и свободното слово, категоричен бе Иво Прокопиев.

Днес кадровиците неудомяваха защо подобни питания от международни институции са били преадресирани към тях, след като ВСС няма право да се меси в конкретни дела. Чуха се гласове, че се иска оценка на станалото – и очевидно е точно така. Такава оценка съветът категорично отказа да дава.

Лозан Панов предлагаше поне да се даде информация по делото за обезпеченията, но остана в малцинство.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.