Последни новини
Home / Законът / Възстановяват единствения кандидат за шеф на съда в Златоград

Възстановяват единствения кандидат за шеф на съда в Златоград

Defakto.bg

Единодушно, с 12 “за”, съдийската колегия на ВСС оттегли решението си за недопускане на единствения кандидат за шеф на районния съд в Златоград Сунай Осман (на снимката).

Макар и единствен кандидат, Осман бе деквалифициран като “недопустим” в края на 2017 г. Причината бе прочитът на съдийската колегия на забраната за “вечни началници” в Темида. Сунай Осман кара втори мандат като председател на друг районен съд и евентуалното му назначаване за шеф на РС-Златоград би било недопустим трети мандат, решиха тогава кадровиците.

Последвалото тълкуване на Конституционния съд обаче обяви, че изискването за не повече от два мандата касае само един и същи орган на съдебната власт, в случая очевидно един и същи РС.

Междувременно Осман атакува недопускането си пред Върховния административен съд, но делото бе спряно в изчакване на КС. Сега колегията ще изпрати днешното си решение във ВАС и делото там вероятно ще бъде прекратено.

Отложено обаче бе произнасянето по идентично решение за кандидат да оглави административния съд в Кърджали – Иван Йорданов, който също е завел дело във ВАС. Тъй като кандидатите в тази процедура са били двама, ВСС първо ще уведоми другия претендент Ангел Момчилов и ще иска съгласието му.

Прокурорската колегия вече се “поправи” и отмени недопускането на двама кандидати, преценени като кандидати за “вечни началници”.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.