Последни новини
Home / Законът / Възстановяват единствения кандидат за шеф на съда в Златоград

Възстановяват единствения кандидат за шеф на съда в Златоград

Defakto.bg

Единодушно, с 12 “за”, съдийската колегия на ВСС оттегли решението си за недопускане на единствения кандидат за шеф на районния съд в Златоград Сунай Осман (на снимката).

Макар и единствен кандидат, Осман бе деквалифициран като “недопустим” в края на 2017 г. Причината бе прочитът на съдийската колегия на забраната за “вечни началници” в Темида. Сунай Осман кара втори мандат като председател на друг районен съд и евентуалното му назначаване за шеф на РС-Златоград би било недопустим трети мандат, решиха тогава кадровиците.

Последвалото тълкуване на Конституционния съд обаче обяви, че изискването за не повече от два мандата касае само един и същи орган на съдебната власт, в случая очевидно един и същи РС.

Междувременно Осман атакува недопускането си пред Върховния административен съд, но делото бе спряно в изчакване на КС. Сега колегията ще изпрати днешното си решение във ВАС и делото там вероятно ще бъде прекратено.

Отложено обаче бе произнасянето по идентично решение за кандидат да оглави административния съд в Кърджали – Иван Йорданов, който също е завел дело във ВАС. Тъй като кандидатите в тази процедура са били двама, ВСС първо ще уведоми другия претендент Ангел Момчилов и ще иска съгласието му.

Прокурорската колегия вече се “поправи” и отмени недопускането на двама кандидати, преценени като кандидати за “вечни началници”.

About De Fakto

Проверете също

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Президентът назначи Стефан Янев за премиер и обяви служебното правителство (пълен състав )

Във вторник държавният глава подписа общо три указа – от утре, 12 май, е назначено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.