Последни новини
Home / Законът / Манолова пита Фандъкова: Как губещата „Топлофикация“ ще плаща общински дълг от  67 млн. евро за завода за отпадъци?

Манолова пита Фандъкова: Как губещата „Топлофикация“ ще плаща общински дълг от  67 млн. евро за завода за отпадъци?

Defakto.bg
Мая Манолова

„Как губещо дружество като „Топлофикация София” ще покрива общински дълг от  67 млн. евро за завода за отпадъци“, този въпрос задава омбудсманът Мая Манолова в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Повод за написването му са сигнали на столичани, в които гражданите алармират Манолова, че се възпрепятства правото им на информация по предстоящото обсъждане на проекта „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“.

Омбудсманът настоява Столична община да даде ясен отговор във връзка с финансирането на проекта и отражението му върху околната среда. Манолова е категорична, че би го подкрепила при обосновани и доказани ползи за столичани, ясни разчети за себестойността на производството и гаранции, че няма да доведе до оскъпяване цената на топлоенергията, включително и до замърсяване на околната среда.

„Информацията, че се предвижда дългосрочният дълг – до 67 000 000 евро, да бъде изплащан с бъдещи приходи на „Топлофикация София“ ЕАД поражда много въпроси, на които Столична община /СО/ е длъжна да даде ясен и конкретен отговор. Както всички знаем, от последния публикуван доклад на независимия одитор за това дружество – същото е на загуба /натрупаната загуба към 31.12.2016 г. е в размер на 336 634 хиляди лева/“, пише в писмото си Манолова.

Според нея, в становището на одитора е констатирана съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на дружеството да продължи като действащо предприятие. Манолова допълва още, че няма яснота как при такова финансово състояние енергийното предприятие ще изплаща дълга и как това ще се отрази на цената на топлинната енергия.

Цялото писмо на омбудсмана:

ДО Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Относно: Намерение за поемане на общински дългосрочен дълг, свързан с изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“

Йорданка Фандъкова

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

По повод общественото обсъждане за поемане на общински дългосрочен дълг, свързан с изпълнение на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“, бих подкрепила проекта при обосновани и доказани ползи за столичани, при ясни разчети за себестойността на производството и гаранции, че няма да доведе до оскъпяване на цената на топлоенергия и до замърсяване на околната среда. Като омбудсман, призван да защитава правата на гражданите, обръщам внимание на следното: При преглед на процедурата за обществено обсъждане на дългосрочен дълг установих, че не е спазено задължението за осигуряване на достъп до документацията, вменено в Наредба за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане на проекти по чл.4 и чл.5 от Закона за общинския дълг. До омбудсмана вече се получиха сигнали от столичани за възпрепятстване правото им на информация по предстоящото обсъждане.
Информацията, че се предвижда дългосрочният дълг – до 67 000 000
евро, да бъде изплащан с бъдещи приходи на „Топлофикация София“ ЕАД поражда много въпроси, на които Столична община /СО/ е длъжна да даде
ясен и конкретен отговор.   Както всички знаем, от последния публикуван доклад на независимия одитор за това дружество – същото е на загуба /натрупаната загуба към
31.12.2016 г. е в размер на 336 634 хиляди лева/.
Становището на одитора е, че е налице съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на дружеството да продължи като действащо предприятие. Няма яснота как при това финансово състояние енергийното предприятие ще изплаща дълга и как това ще се отрази на цената на топлинната енергия.
От друга страна, съгласно Закона за общинския дълг:
– общински дълг съставляват всички финансови задължения, поети от името и за сметка на общината;
– финансирането на инвестиционни проекти в полза на местната общност се поема от общината;
– общината е тази, която може да договаря, поема и изплаща дълг в левове или в чуждестранна валута.
Т.е., поемането на такъв дълг следва да се отрази и оказва влияние върху бюджета на общината. Това следва и от разпоредбата на чл.14, т.3 от Закона за общинския дълг, която предвижда като изискване на предложението за поемане на дългосрочен дълг, в частта финансови параметри, да е изяснено влиянието на дълговото финансиране и на разходите по обслужването на дълга върху бюджета на общината.
С оглед на изложеното, апелирам към спазване на закона и гарантиране правото на гражданите на информация относно проекта, касаеща финансирането, опазването на околната среда и пр., така че да се постигне конструктивен и ефективен диалог.

С уважение,
МАЯ МАНОЛОВА
ОМБУДСМАН НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.