Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет ще проверява публикация по искане на Лозан Панов

Съдебният съвет ще проверява публикация по искане на Лозан Панов

Defakto.bg

Развитието на едно трудово дело в Софийския районен съд, причините за командироването на един съдия там, наличието на конфликт на интереси и спазването на принципа на случайното разпределение на делата – тези факти ще проверява съдийската колегия на ВСС по настояване на Лозан Панов.

Решението бе взето с 9 срещу 3 гласа след разгорещен дебат. Любопитното е, че нито един от гласувалите „против“ – Боян Новански, Стефан Гроздев и Боян Магдалинчев не изказа мнение в дебата. Затова пък кадровици, които опонираха на предложението ВСС да извърши проверката, в крайна сметка гласуваха „за“.

Поводът председателят на ВКС да поиска проверката е публикация „Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София реши дело в негова полза“, излязла в „Правен свят“. Най-общо става дума за трудово-правен спор във връзка със съкращенията във ВКС, решен на първа инстанция от един от командированите от страната магистрати в Софийския районен съд. (По закон в тези случаи заповедта се подписва от председателя на ВКС).

Искането

В искането си до ВСС за проверка Лозан Панов заявява:

„Атакува се съдията Лилия Терзиева – Владимирова, постановила съдебно решение по дело в Софийския районен съд, по което страна е административният ръководител на Върховния касационен съд (ВКС).

В тази връзка, за да няма съмнения в моята безпристрастност в конкретния казус, се обръщам към Вас, уважаеми членове на Съдийската колегия към ВСС, с молба да бъдат изяснени фактите по развитието на делото, за това каква необходимост е обслужвало командироването на колегата в Софийския районен съд и за това дали по своя характер делото се явява „лично“ за ответната страна по него, както и има ли нарушения при извършването на случайното разпределение на делото“.

В искането се напомня и че в края на годината за 15 места в СРС е имало само 10 желаещи да бъдат командировани съдии от страната. „Затова поставям въпроса какво „благодеяние“ би могло да бъде командироването на един съдия в СРС, при положение че броят на желаещите е толкова ограничен? Възможно ли е съдия Терзиева – Владимирова да е командирована на 16.04.2016 г., за да реши дело в полза на административния ръководител на ВКС през февруари 2018 г.?“, пише Панов.

Дебатът

Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Драгомир Кояджиков поставиха под съмнение нуждата подобна проверка да се извършва от съдийската колегия на ВСС и попитаха Лозан Панов защо той не я разпореди. В дебата се намеси и друг пример – за бързата реакция на колегията по публикации срещу решенията на съдия от районния съд в Бургас, осъдил медии за непозволен увреждане по искове на Петър Низамов-Перата. Тогава ВСС реагира с декларация, тръгна и проверка на етичната комисия.

Защо вие не разпоредихте проверка, а и защо не отговорихте на зададените към вас въпроси в публикацията, попита обаче Боряна Димитрова (по нейно настояване бе бързата реакция за Бургас).

Разпределението не е извършено във ВКС, ако аз бях разпоредил проверка, мога да бъда заподозрян в заинтересованост, отговори председателят на ВКС.

„Вие имате всички механизми да защитите името си не чрез ВСС, а сам“, каза Даниела Марчева.

Защо ние да правим проверка? – попита Драгомир Кояджиков.

„За да се изяснят обективно фактите. Свободата на словото не означава свобода на омаскаряване на магистрат, това води до „страхуване“ на останалите“, отвърна Панов, имайки предвид нападките срещу командированата съдийка.

Безспорно на прицел е Лозан Панов, но покрай това е „прегазена“ една съдийка и ВСС дължи отговори, категорична бе Атанаска Дишева.

Та проверка ще има.

Миналата седмица по този повод реагираха и от Съюза на съдиите.

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.