Последни новини
Home / Законът / Съдийката по „делото за 102 милиона“ отиде във ВКС

Съдийката по „делото за 102 милиона“ отиде във ВКС

Defakto.bg

Мадлена Желева, докладчик по гръмкото „дело за 102 милиона“ в Софийския апелативен съд, от вчера е командирована във ВКС. Тя ще правораздава в Търговската колегия на Върховния касационен съд на мястото на Мариана Костова, която е член на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Желева е дала съгласието си за това, съобщиха от ВКС.

В същото време на 9 февруари съставът на Софийския апелативен съд, в който участва и Мадлена Желева, обяви за решаване делото с материален интерес за 102 милиона лева, свързано с КТБ и с основния прокурорски свидетел Бисер Лазов. Решение още няма.

Конкретно казусът е по чл. 694 от Търговския закон – за установяване на вземане на кредитор, неприето от съда по несъстоятелността. Поводът е откритото в Кюстендил производство по несъстоятелност на фирмата на Бисер Лазов „Евробилд 2003“, чиито вземания за 102 милиона лв са били изкупени от „Ню коопинвест“ АД, която иска да бъде призната за кредитор, но получава отказ от ОС-Кюстендил, преценил вземанията за привидни.

В последния момент в делото пред САС като страна встъпи и фалиралата КТБ, чиято централа на ул. „Граф Игнатиев“ -10 в столицата бе сред „гаранциите“ за вземанията (макар че имотът е под възбрана). А със споразумение от края на 2017 г. „Ню кооп“ е прехвърлила всичките си вземания на КТБ.

В гражданските и търговските дела няма принцип за неизменност на съдебния състав, но важи правилото – който приключва съдебното следствие, той пише решението. Така че съдия Мадлена Желева ще трябва да го напише. Тя е поела ангажимент за това, увериха от ВКС.

В съобщението за командироването й се казва още:

„В мотивите към заповедта се посочва, че отсъствието на съдия Мариана Костова – член на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС, затруднява работата на Търговската колегия на ВКС. В документа пише, че необходимостта от командироване е потвърдена от Общото събрание на Търговската колегия на ВКС, като съгласно Протокол 27/14.02.2018 г. всички присъствали върховни съдии единодушно са взели решение за предложение до председателя на ВКС да командирова съдия Мадлена Желева в Търговската колегия. Професионалното развитие на съдия Желева е преминало през всички съдебни инстанции – районен, окръжен и апелативен съд, а постановените от нея актове се характеризират с отлични правни познания и умения за прилагането им.

Сред аргументите за командироването е и натовареността на Търговската колегия. През 2015 г. са постъпили 3 712 дела, през 2016 г. – 2 468 дела, докато през 2017 г. броят им отново е нараснал и са постъпили 3 184 дела, което е със 716 броя повече в сравнение с предходната година“.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.