Последни новини
Home / Законът / Съдия от СРС доказа, че не е „калпазанин“, получи по-добра оценка

Съдия от СРС доказа, че не е „калпазанин“, получи по-добра оценка

Defakto.bg

Гражданският съдия от Софийския районен съд Емилиян Лаков успя да убеди членовете на ВСС, че не е „калпазанин“ и оценката за работата му бе повишена. С 11 срещу 2 гласа съдийската колегия гласува отлична оценка. „Против“ бяха Лозан Панов и Атанаска Дишева.

Лаков възразяваше срещу определената му от Комисията по атестирането и конкурсите оценка „добра“, с цифров израз 77 точки (максималната оценка е „много добра“ и обичайно именно тя се дава на магистратите). По време на дебата се разбра, че на този съдия от СРС са му отнети 10 точки по критерия „експедитивност и дисциплинираност“ заради забави по дела, включително с до 3 години.

В същото време стана ясно и друго – съдия Лаков, постъпил в СРС след като е бил младши съдия, е получил в наследство „тежки“ състави, с натрупани неизписани дела – обичаен проблем в свръхнатоварения Софийски районен съд.

Днес той обяви пред кадровиците: „Работим, не се спираме, но обективно няма как да спазим сроковете“. И ги прикани да вникнат в тази ситуация и да преценят кой е „калпазанин“ и кой работи. В момента той гледа търговски, облигационни, трудови дела, както и делби. Отчете като висящи над 400 преписки, както и над 500 висящи заповедни производства.

Цветинка Пашкунова изтъкна, че той постановява годишно 979 съдебни актове. „При два пъти седмично съдебни заседания, то ест 20 дела на седмица излизат отново за писане, Лаков не е разтоварван досега по никакъв начин. Ще е несправедливо да му се отнемат 10 точки“, категорична бе Пашкунова.

Севдалин Мавров наблегна, че този съдия е имал на производство над 1680 дела и е стоял на работа и до 22 ч., и до 23 ч.

Главният инспектор Теодора Точкова не се съгласи с повишаването на оценката. Призна, че Емилиян Лаков е натоварен, но досега 3 пъти е бил предлаган за дисциплинарно наказание за забави, включително и с до 3 г. и не си е взел поука. „Ежеседмично в Инспектората пристигат сигнали за забави – за 7-8 граждански съдии от СРС и за още толкова наказателни. Натовареността е висока, но все пак има нови щатове. Всяко трето дело за разглеждане в СРС е останало нерешено.  Дайте да сме обективни!“, прикани Точкова, която обаче няма право на глас във ВСС.

„Много трудно се излиза от един затрупан състав, нека съдиите да тръгват с равен старт в работата си, а после да видим кой е калпазанин и кой не“, призова Олга Керелска.

„Средномесечното постъпление на граждански съдия в СРС надвишава два пъти постъпленията другаде, да не наказваме колегите за грешките на системата“, категорична бе Даниела Марчева.

На финала оценката на Лаков бе повишена на 86 точки, което е „много добра“ (максималната).

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.