Последни новини
Home / Законът / Каракачанов възложил промени в Закона за енергетиката заради скандала с ЧЕЗ (допълнена)

Каракачанов възложил промени в Закона за енергетиката заради скандала с ЧЕЗ (допълнена)

Defakto.bg

Еленко Божков: Сянката на премиера Бойко Борисов наднича зад сделката

Арман Бабикян: Ами ако ЧЕЗ бе купена от клетки на Ал Кайда ? 

Красимир Каракачанов
„Възложил съм да се изработят текстове, в които да се дадат права на КЕВР да проверява подобни сделки“ – това  обяви пред Нова тв  вицепремиерът Красимир Каракачанов. Повод отново беше скандала с продажбата на ЧЕЗ – България на неизвестната компания „Инерком” с  едноличен собственик  Гинка Върбакова.

По същия повод вчера  премиерът Бойко Борисов заподозря, че някой „провежда ювелирна операция срещу властта”,  обяви за секретни сведенията, изпратени му от чешкия премиер Андрей Бабиш, независимо, че чешкия  вестник „Лидове новини“ вече ги бе оповестил публично, удиви се – що е то писмо за „комфорт” на няколко банки, с които по този начин се декларира намерение за финансова подкрепа.  Категоричен бе само за едно – този път оставки няма да има.

Държавният глава  Румен Радев от своя страна заяви, че сделката може да прикрива схема за  скрито придобиване на енергодружеството.

По повод необходимостта от законодателни промени,  вицепремиерът Каракачанов даде  екзотични мотиви за  предстоящите поправки с аргумента, че “ на българина акълът идва на другия ден“.

Всички знаят, че този проблем се случва заради празноти в Закона за енергетиката, заяви днес Каракачанов, имайки предвид продажбата на активи, които засягат и националаната сигурност и правата на 2,5 млн. потребители.  Това не оправдава никой, който е пропуснал тези дупки, добави той.  “ Проблемът е, че при продажбата на подобно стратегическо дружество, каквото е ЧЕЗ, българската държава няма никакви механизми да се намесва. Може индиректно да се опитва да пречи”, поясни Каракачанов.  В тази връзка той е възложил да се изработят текстове в Закона за енергетиката, в които да се дадат права на КЕВР да проверява подобни стратегически сделки. Промяната можела да стане за една седмица.

„Много хора смятат, че КЕВР може да развали сделката, а това не може да стане. Ако ние не променим Закона за енергетиката, тази сделка не може да бъде спряна. Регулаторът дава лиценз на нови дружества, но е много спорно дали в случая, когато ЧЕЗ има лиценз и продаде активите си, КЕВР може да откаже да даде лиценз на новия купувам. По-скоро юристите смятат, че не може. Може след време да им отнеме лиценза, но това е след дъжд качулка”, поясни вицепремиерът.

Еленко Божков
„Сянката на премиера Бойко Борисов наднича зад сделката с ЧЕЗ. Това пък на няколко пъти повтори енергийният експерт и бивш член на енергийния регулатор Еленко Божков в ефира на бТВ тази сутрин.

„Трябва да се приключи този случай дори и премиерът да говори, че  няма нищо общо. Сянката му седи отзад, сянката му седи отзад. Става въпрос за общото минало на министър-председателя и Гинка Върбакова и хората около нея“,  заяви Божков.

Без знанието на Бойко Борисов няма как да се случи, особено ако се има предвид посещението на чешкия му колега Андрей Бабиш на 22 януари в София. Очевидно са говорили нещо, което българският премиер не е щял да съобщи, което му изигра лоша шега след това“, посочи още енергийният експерт.  Той припомни, че информация за визитата на Бабиш дойде от собствения му вестник „Лидове новини“. Тогава „Лидове“ написа, че двамата министър-председатели ще обсъдят продажбата на енергоразпределителното дружество, но след срещата българската страна си замълча.

Според Еленко Божковнай-простият начин да се спре тази сделка е една от банките да се откаже от гаранциите или от добрите си намерения и край”.

Арман Бабикян
Един от най-важните, но отбягван от властта въпрос за  националната сигурност, избуял покрай „нормалната“ сделка,  поставя политическият  наблюдател Арман Бабикян:   „Премиерът трябва да каже, дали е информиран за националната сигурност. От 2013 г.   В България има специални служби, които е трябвало да го информират. ЧЕЗ се опитва да си тръгне от България. Комисията по финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията контролират нещо, което вече се е случило. Къде остава превенцията и защо преди сделката не са я наблюдавали?

В България има специални служби, които е трябвало да дадат информация на Бойко Борисов. Представете си, ако компанията ЧЕЗ беше купена от клетки на Ал Кайда? Да кажат от ГЕРБ в какви отношения са с един грузински бизнесмен, в чийто МОЛ Столична община построи спирка на метрото“, коментира  Бабикян.

По-късно в сряда, в парламента управляващите отхвърлиха искането на БСП за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов по казуса с ЧЕЗ.  От опозицията заявиха, че заради енергийния скандал премиерът е длъжен да обясни пред депутатите ситуацията.

Драгомир Стойнев от БСП призова:  Нека министър-председателят да отговори на въпроса – поемала ли е ангажименти българската държава по въпросната сделка, по какъв начин при тази сделка са защитени интересите на хората и на държавата. Вчера министър-председателят беше изключително изнервен и затова искаме днес да отговори на въпросите. „Ще ги гоня до дупка!“, каза той. Кого ще гони до дупка? Кои са те? 

Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че премиерът вече е говорил по темата в парламента, а утре предстои съвместно заседание на комисията по енергетика и контрол на службите за сигурност:  Членовете на тези комисии ще имаме възможност да поставим всички въпроси към всички органи, които ще бъдат поканени на това изслушване, за да установим от първо лице с какви данни разполагат те.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.