Последни новини
Home / Законът / Правителството предлага на КС да отхвърли исканията на съдии и адвокати срещу НПК

Правителството предлага на КС да отхвърли исканията на съдии и адвокати срещу НПК

Defakto.bg

На днешното си заседание правителството е одобрило становища по две конституционни дела, свързани с оспорването от съдии и адвокати на последните промени в НПК. Според министрите, КС трябва да отхвърли  исканията на върховните съдии и Висшият адвокатски съвет като „ неоснователни”.  Правителството няма дилеми с твърденията на професионални юристи,   че огромна част от промените  противоречат на принципа на правовата държава, равенството на гражданите пред закона, на правото на адвокатска защита, на ограниченията на  правата на обвиняемия, на правото на защита във всички стадии на процеса и др. Обратно, категорично е,че оспорената законова уредба не противоречи на Конституцията, „защото в нея се съдържат гаранции за изпълнението на основната задача на наказателния процес – да се осигури разкриване на престъпленията, разобличаване на виновните и правилно прилагане на закона”.

Най-напред Пленума на  ВКС, а скоро след това и Висшият адвокатски съвет оспориха пред КС разширената подсъдност на Специализирания наказателен съд, а отделно адвокатите поискаха близо 20 нови текста да бъдат обявени за противоконституционни.  Новата подсъдност на спец наказателния съд ще бъде разглеждана в  „съвместно” дело ( к.дело №10) със съдия докладчик бившия зам. председател на ВКС съдия Таня Райковска.  А пълният набор от аргументи срещу коригирания НПК ще се решава в друго дело (к.д. номер 12), със  съдия докладчик е проф. Цанка Цанкова.

И върховните съдии, и адвокатите аргументират позицията, че законодателните промени превръщат  Специализирания наказателен съд (СпНС) в извънреден. Вчера и Съюзът на съдиите подкрепи тази теза. (И не само).

Поправките прехвърлиха близо  40 престъпления на  СпНС, ако са  извършени  от  депутати, министри, шефове на агенции, областни управители, магистрати и др.  Според съдиите и адвокатите именно специализацията по лица и длъжности, а не по предмет на делата,  придава на СпНС облик на  извънреден съд.  Като се  добавят и промените в Закона за съдебната власт за извънредни заплати на  спецсъдиите,  кадруване с командировки и др., спецсъдът се сдобива с  нетипична персонална подсъдност, смятат от ВКС и  ВАдвС.  С въведените  специални правила за по-кратки срокове за насрочване на делата пък се съкращава срока за подготовка и организиране на защитата, казват те.  Адвокатите  обръщат внимание и на командироването от друг съдебен орган, без преместването да е след конкурс и пр. Удивителен акцент от гледна точка на правото, е  посочената цел в мотивите на законопроекта –  „да бъдат постигнати очакванията на обществото за своевременни и справедливи наказания“ – или,  таргета не са справедливите присъди, а удовлетворяване на обществени очаквания, сочи адвокатурата.

От ВКС сезираха КС и с друга нова разпоредба в НПК, според която „ревизионните актове, с които са установени данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски“, както и докладите на Сметната палата, се приравняват на доказателствено средство в наказателния процес. Според ВКС разпоредбата противоречи на конституцията, която указва „конституционно изискване съдилищата да осигуряват равенство и условия за състезателност на страните в съдебния процес“, „понеже доказателствата, установявани с тях, не се събрани и проверени в състезателна процедура, с обезпечаване на равенство на средствата“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.