Последни новини
Home / Законът / Правната комисия срещу ветото върху закона “Пеевски” за КТБ

Правната комисия срещу ветото върху закона “Пеевски” за КТБ

Defakto.bg

Над 1,4 млрд.лв щели да се върнат в банката, според синдици

С 13 срещу 7 гласа правната комисия на парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за банковата несъстоятелност. Те се прочуха като закона “Пеевски” за КТБ по името на един от вносителите – депутатът от ДПС Делян Пеевски. Другите вносители са Йордан Цонев и Хамид Хамид, зам.-председатели на групата на ДПС.

Срещу ветото освен тях бяха ГЕРБ и Обединени патриоти. Подкрепиха го от БСП и “Воля”.

По ирония на съдбата дебатът в комисията съвпадна с втория ден от разпоредителното заседание в спецсъда по делото за организирана престъпна група начело с Цветан Василев, източила КТБ. А защитата на някогашния мажоритарен собственик на фалиралата банка обяви, че след разграбването на активите й от “определени” хора в парламента е внесено “недоносче”, което уж да спре разграбването.

На 21 февруари президентът върна за ново обсъждане поправките, които обявяват за нищожни извършените от квестори и синдици заличавания на обезпечения в полза на КТБ, а всички прехърляния на дялове и акции в търговски дружества от длъжници на банката са прогласени за недействителни. Преуреждането с обратно действие на настъпили прави последици, придобити права и погасени задължения е в разрез с принципите на правовата държава, категоричен бе Румен Радев. Както и че при подобна крайна мярка парламентът дължи на обществото отговори колко са обезпеченията, които ще се окажат нищожни, както и “недействителните” прехвърляния, но най-вече с коко ще нарасне масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. За него вносителите твърдят, че е срещу “вторичното разграбване на КТБ”.

“Не споделяме мотивите на държавния глава. Става дума за неразбиране на предложените текстове”, обяви днес в правната комисия Хамид Хамид. “Когато става дума за обществен интерес, законодателят ще бъде безкомпромисен към тези, които търсят как да заобиколят правилата – този сигнал даваме”, додаде Йордан Цонев, цитиран от “Фокус”.

В залата бяха и синдиците на КТБ. Ангел Донов заяви, че чрез законовите промени над 1.4 млрд лева ще влязат отново в банката. А това щяло да помогне на вложителите и кредиторите да си получат парите. Неприемането на закона пък било в помощ на длъжниците, които не желаели да връщат парите.

Позицията на БСП е в подкрепа на ветото.

“Това е поредното извънредно законодателство, закон за един човек и за една банка не се прави.  Проблемите, които поставя такъв тип законодателство, са повече от решенията”, категоричен бе Крум Зарков.

Самият Делян Пеевски го нямаше.

About De Fakto

Проверете също

Поправка в закона за равен статут на държавни и частни болници мистериозно изчезва по пътя от МС до НС

При гласуването на промените в Закона за обществените поръчки, управляващите утвърдиха възможността да се плаща …

На първо четене: Изтичащите до 31 януари догодина лични карти и паспорти ще важат още половин година

Документите ще са валидни и в чужбина, в условията на реципрочност Нови допълнения, свързани с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.