Последни новини
Home / Законът / Правната комисия срещу ветото върху закона „Пеевски“ за КТБ

Правната комисия срещу ветото върху закона „Пеевски“ за КТБ

Defakto.bg

Над 1,4 млрд.лв щели да се върнат в банката, според синдици

С 13 срещу 7 гласа правната комисия на парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за банковата несъстоятелност. Те се прочуха като закона „Пеевски“ за КТБ по името на един от вносителите – депутатът от ДПС Делян Пеевски. Другите вносители са Йордан Цонев и Хамид Хамид, зам.-председатели на групата на ДПС.

Срещу ветото освен тях бяха ГЕРБ и Обединени патриоти. Подкрепиха го от БСП и „Воля“.

По ирония на съдбата дебатът в комисията съвпадна с втория ден от разпоредителното заседание в спецсъда по делото за организирана престъпна група начело с Цветан Василев, източила КТБ. А защитата на някогашния мажоритарен собственик на фалиралата банка обяви, че след разграбването на активите й от „определени“ хора в парламента е внесено „недоносче“, което уж да спре разграбването.

На 21 февруари президентът върна за ново обсъждане поправките, които обявяват за нищожни извършените от квестори и синдици заличавания на обезпечения в полза на КТБ, а всички прехърляния на дялове и акции в търговски дружества от длъжници на банката са прогласени за недействителни. Преуреждането с обратно действие на настъпили прави последици, придобити права и погасени задължения е в разрез с принципите на правовата държава, категоричен бе Румен Радев. Както и че при подобна крайна мярка парламентът дължи на обществото отговори колко са обезпеченията, които ще се окажат нищожни, както и „недействителните“ прехвърляния, но най-вече с коко ще нарасне масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. За него вносителите твърдят, че е срещу „вторичното разграбване на КТБ“.

„Не споделяме мотивите на държавния глава. Става дума за неразбиране на предложените текстове“, обяви днес в правната комисия Хамид Хамид. „Когато става дума за обществен интерес, законодателят ще бъде безкомпромисен към тези, които търсят как да заобиколят правилата – този сигнал даваме“, додаде Йордан Цонев, цитиран от „Фокус“.

В залата бяха и синдиците на КТБ. Ангел Донов заяви, че чрез законовите промени над 1.4 млрд лева ще влязат отново в банката. А това щяло да помогне на вложителите и кредиторите да си получат парите. Неприемането на закона пък било в помощ на длъжниците, които не желаели да връщат парите.

Позицията на БСП е в подкрепа на ветото.

„Това е поредното извънредно законодателство, закон за един човек и за една банка не се прави.  Проблемите, които поставя такъв тип законодателство, са повече от решенията“, категоричен бе Крум Зарков.

Самият Делян Пеевски го нямаше.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на правозащитна мрежа: България трябва да въведе правила за политическата реклама в интернет

Българският хелзинкски комитет, заедно с организации от Унгария, Италия, Нидерландия и Словения, участва в изготвянето …

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.