Последни новини
Home / Законът / С 6 на 1 румънският ВСС отхвърли искането за отстраняване на Лаура Кьовеши

С 6 на 1 румънският ВСС отхвърли искането за отстраняване на Лаура Кьовеши

Defakto.bg

Да разследвам хората на власт е мое законово задължение и си върша работата, заявява прокурорът „Антикорупция“

Румънският прокурор „Антикорупция“ Лаура Кьовеши остава на поста си. Това е решила късно вчера прокурорската секция на Висшия съвет на магистратурата с 6 срещу 1 гласа, като е отхвърлила искането на правосъдния министър Тудорел Тоадер Кьовеши да бъде отстранена.

Окончателното решение ще вземе президентът Клаус Йоханис, който вече подкрепи Кьовеши. Миналата година президентът се бе присъединил и към гражданските протести в Румъния срещу ревизията на антикорупционния модел.

Искането на министър Тоадер също бе срещнато на нож и извади хиляди румънци на улицата, в подкрепа на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши.

В доклад на министъра тя бе обвинена, че нарушава Конституцията, оказва натиск в делата, държи се авторитарно и дискредитира Румъния пред чужди медии.

Скандалът около Кьовеши започна с такива твърдения, направени от двама обвиняеми по дела, заведени от антикорупционната дирекция.

Заседанието на Висшия съвет на магистратурата продължи два часа и половина и беше белязано от размяна на остри реплики между Тоадер от една страна и Кьовеши и главния прокурор на Румъния Аугустин Лазар от друга страна, сочи информационният сайт Зиаре, цитиран от Медиапул.

Пред ВСС прокурорът „Антикорупция“ е определила обвиненията на министъра като неоснователни и недоказани.

Бях упрекната, че искам да постигна присъди на всяка цена. Не знам за какво желание става дума. Разследването на лица, които заемат държавни постове, не е желание, а законно правомощие. Това е правомощието, което имам„, е посочила Кьовеши в отговор на едно от обвиненията на правосъдния министър.

И още: няма нито едно  решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург срещу Румъния по дела на антикорупционната дирекция, откакто тя я е оглавила през 2013 г. Нещо повече – работата на дирекцията е подобрила имиджа на Румъния.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.