Последни новини
Home / Законът / С 6 на 1 румънският ВСС отхвърли искането за отстраняване на Лаура Кьовеши

С 6 на 1 румънският ВСС отхвърли искането за отстраняване на Лаура Кьовеши

Defakto.bg

Да разследвам хората на власт е мое законово задължение и си върша работата, заявява прокурорът „Антикорупция“

Румънският прокурор „Антикорупция“ Лаура Кьовеши остава на поста си. Това е решила късно вчера прокурорската секция на Висшия съвет на магистратурата с 6 срещу 1 гласа, като е отхвърлила искането на правосъдния министър Тудорел Тоадер Кьовеши да бъде отстранена.

Окончателното решение ще вземе президентът Клаус Йоханис, който вече подкрепи Кьовеши. Миналата година президентът се бе присъединил и към гражданските протести в Румъния срещу ревизията на антикорупционния модел.

Искането на министър Тоадер също бе срещнато на нож и извади хиляди румънци на улицата, в подкрепа на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши.

В доклад на министъра тя бе обвинена, че нарушава Конституцията, оказва натиск в делата, държи се авторитарно и дискредитира Румъния пред чужди медии.

Скандалът около Кьовеши започна с такива твърдения, направени от двама обвиняеми по дела, заведени от антикорупционната дирекция.

Заседанието на Висшия съвет на магистратурата продължи два часа и половина и беше белязано от размяна на остри реплики между Тоадер от една страна и Кьовеши и главния прокурор на Румъния Аугустин Лазар от друга страна, сочи информационният сайт Зиаре, цитиран от Медиапул.

Пред ВСС прокурорът „Антикорупция“ е определила обвиненията на министъра като неоснователни и недоказани.

Бях упрекната, че искам да постигна присъди на всяка цена. Не знам за какво желание става дума. Разследването на лица, които заемат държавни постове, не е желание, а законно правомощие. Това е правомощието, което имам„, е посочила Кьовеши в отговор на едно от обвиненията на правосъдния министър.

И още: няма нито едно  решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург срещу Румъния по дела на антикорупционната дирекция, откакто тя я е оглавила през 2013 г. Нещо повече – работата на дирекцията е подобрила имиджа на Румъния.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.