Последни новини
Home / Законът / Татяна Дончева: Пеевски стои зад сделката за ЧЕЗ, Борисов знае това

Татяна Дончева: Пеевски стои зад сделката за ЧЕЗ, Борисов знае това

Defakto.bg

Сделката за ЧЕЗ е  свързана изцяло с правителството. Тя е  работена от три банки – УНКР, ПИБ и ББР, това е личен избор на Борисов и Пеевски, защото те контролират ББР.  Няма как опозицията или други конкуренти да ти пречат, когато от теб зависи една сделка. Но тя може да бъде спряна и дори това е наложително – да се разговаря за закупуване на пакета на ЧЕЗ с чешката държава, това е един от начините да бъде спряна сделката. Тази сделка трябва да бъде спряна от Борисов, това може да стане по 50 начина, дори само заради собственото му оцеляване.

Това заяви в „Лице в лице“ по bTV бившият депутат и лидер на „Движение 21“ Татяна Дончева. Тя е категорична е, че  сделка не е случайна и Борисов знае точно какво се е случило.

„Това не е небрежна кражба, а концентрация на собственост. Как са се разбрали за цената с чехите – това е друг проблем. И сега премиерът се изяви като високо артистичен политик  с тези пантоними, които ни представя. Но тя(сделката) може да бъде спряна и дори това е наложително – да се разговаря за закупуване на пакета на ЧЕЗ с чешката държава, това е един от начините да бъде спряна сделката“, коментира още  Дончева.  Повтори, че  зад сделката стои Делян Пеевски и предложи да се хванат на бас  със социолога Андрей Райчев, който също коментира скандала.

„Пеевски стои зад сделката, подписвам се…Да се следи собствеността на ББП и тогава ще стане ясна картинката”, препоръча Дончева.

По думите й у нас никой не иска да се изправи срещу тримата силни на деня, които считат, че ще преразпределят собственост и установяват пълен контрол над държавата. За всичко това има натрупвания и ГЕРБ ще бъдат сериозно пробити, когато тези, които ги подкрепят, узнаят до каква степен Борисов се е обогатил от властта, защото ще бъде засегнат и собствения интерес на електората, който стои зад ГЕРБ, смята лидерът на „Движение 21“.

Междувременно медиите съобщиха, че  премиерът на Чехия Андрей Бабиш научил от  агенция „Ройтерс“, че е изпратил документи за продажбата на ЧЕЗ-България на българския премиер Бойко Борисов.  Това става ясно от днешното изявление на Бабиш в Прага, в което той категорично опровергава твърденията на българския си колега.

Бойко Борисов ми се обади вчера заради продажбата на ЧЕЗ-България. Но аз отказах да пращам каквито и да е документи, заяви пред чешки журналисти Андрей Бабиш, цитиран от lidovky.cz.  „От самото начало чрез Министерството на финансите и ние казвахме, че не харесваме тази сделка, но надзорният съвет на ЧЕЗ ни увери, че всичко е прозрачно – и купувачът, и кредитите”,  заявил още чешкият премиер в сряда.

На извънреден брифинг вчера, вторник,  Бойко Борисов заяви:  „Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като Законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите, но иначе парламентаристите могат да се запознаят с тях. Кое ме притеснява сега? В медийното пространство излиза, че сделката е приключила, поне аз с такова впечатление оставам. Това, което ми праща днес премиерът на Чехия, доверявайки ми, чрез неговия зам.-министър мисля, че го е изпратил, излиза, че всъщност тези банки, за които говорим, са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения, хвърчащи листа, които във финансово-правния език не означават абсолютно нищо. Може да пратиш каквито искаш такива листа“. 

Въпросният „документ“, за който се разбра, че са местни вестникарски публикации по темата, изпратени от зам.министър,  в които са посочени и три български банки, оповестили намерения да подкрепят  сделката,    Борисов  засекрети като държавeн секрет в деловодството на парламента и насочи депутатите да го прочетат там.   Макар, че според чл. 62, ал. 2 от Закона за кредитните институци „банкова тайна са фактите и обстоятелствата за наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката“, но не „писмата за намерения“ .

“ Видяхме поредната подигравка на Борисов – това заяви на излизане в  сряда от секретното деловодство Жельо Бойчев (БСП). „Беше ни представен хвърчащ лист без подпис, печат и информация, която няма никакво основание да бъде квалифицирана. Настояваме утре да бъде поканено ръководството на Българска банка по развитие и да обясни защо излъга, че няма отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ“, каза той.

„След като Българска банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че правителството на Борисов стои зад покупката на компанията. За нас поведението на Борисов е необяснимо и неоправдано по никакъв начин, защото лъже, че няма информация“, заключи социалистът.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.