Последни новини
Home / Законът / Трима лекари с обвинение за длъжностно присвояване на 32 476 лв. от болницата във Враца

Трима лекари с обвинение за длъжностно присвояване на 32 476 лв. от болницата във Враца

Defakto.bg

Районна прокуратура – Враца е привлякла като обвиняеми  трима лекари  от болница „МБАЛ „Христо Ботев“ за  длъжностно присвояване на  32 476 лева, собственост    на здравното заведение.  Разследването е установило, че  в болницата е било разкрито отделение по „Съдова хирургия“.  А за да  отговаря на медицинския стандарт,  са били съставени документи, че в отделението работят  на основен трудов договор  двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц., съобщава държавното обвинение.

Установeно  обаче било , че  единият от лекарите  на „Съдова хирургия“ никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а по същото време е работил в  болнични заведения на територията на област Шумен.  Въпреки това, на същия лекар са превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание – графици за дежурства, протоколи  и др. Така в периода март 2013 г. – декември 2015 г.  на д-р Х.М., без да е работил,  е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени д-р Р.Ц. – началник отделение „Съдова хирургия“,  д-р С.Л. и д-р О.Ц., бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца. Те са обвинени като съизвършители, които вместо да се грижат за парите на болницата,  са отклонили в полза на д-р Х.М. недължими средства, а за  улеснение на присвояването д-р Р.Ц. е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.

Д-р Р. Ц. е с мярка за неотклонение „Подписка“.  Д-р О. Ц.  е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лева.  Д-р С.Л. е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

На 27.02.2018 г. Районна прокуратура е внесла искане за отстраняване от длъжност на д-р О.Ц. –  настоящ изпълнителен директор на  МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.