Последни новини
Home / Законът / Ще тръгне ли процесът „КТБ“ – развръзката на 27 март

Ще тръгне ли процесът „КТБ“ – развръзката на 27 март

Defakto.bg

След два усилни дни в спецсъда по гръмкото дело за източването на КТБ, финалът на разпоредителното заседание бе отложен за 27 март. Отстрочката бе поискана от прокуратурата, за да отвърне на всички аргументи и възражения на защитата.

Съдия Виржиния Петрова

Така че най-рано в края на март съдия Виржиния Петрова ще се произнесе по ключовия въпрос: дали процесът ще стартира по същество. Другите варианти са делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата или да спре до окончателното решаване на поисканата от Сърбия екстрадиция на Цветан Василев.

Любопитен детайл е, че тръгне ли процесът, вече има 40 насрочени заседания до края на годината.

От четвърти опит

А това, което се случи вчера и днес е, че от четвърти опит бе даден ход поне на разпоредителното заседание, въведено с последните поправки в НПК, на което страните трябва да изчистят всички предварителни въпроси, а съдът има право да прекрати производството заради нарушения или липса на престъпление (после вече не може).

Цветан Василев

Иначе фактите са известни – след последната промяна на обвиненията, градирали до организирана престъпна група за източването на КТБ начело с мажоритарния собственик Цветан Василев, прокуратурата прати на съд 18 човека – банкери, квестори, одитори, счетоводители, касиери. Освен за организирана престъпност има обвинения за присвояване и длъжностни престъпления, щетите бяха изчислени на близо 3 млрд лв. Обвинителният акт достигна рекордните 11 000 страници, рекорден брой са и свидетелите – 400. С адвокатите на всеки подсъдим и подсилен прокурорски екип делото си стана многолюдно. А обвинението настоява да се назначат и резервни защитници на всеки подсъдим плюс един резервен съдия и заседател.

Случилото се в тези два дни също е известно. Вчера съдия Виржиния Петрова даде ход на разпоредителното заседание, отказвайки да го отложи заради липсата на Цветан Василев, който е в ексрадиционно производство в Сърбия и със заповед за задържане, появи ли се у нас. И обяви, че едитнственото от волята на подсъдимия зависи дали да упражни правата си, като се яви на процеса в спецсъда. На което после шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев в негов стил обясни, че няма нищо страшно да те арестуват – като били арестували счетоводителки навремето, нещо страшно ли е станало?

Съдът отхвърли и искането за отвод на един от обвинителите – Даниела Начева, на чийто компютър е писан гражданския иск на синдиците на КТБ, но отхвърли и иска за 2,7 млрд лв, тъй като за същото се водят над 100 дела в СГС, а и съвсем ще затрудни наказателния процес.

Да се прекрати!

Днес пък в писмо до спецсъда, изчетено от адвокат Константин Симеонов, Цветан Василев бе апелирал делото да се прекрати заради липса на престъпление и на „измислената от прокуратурата ОПГ“, като в същото време не са разследвани действителните виновници за източването на банката. Запомни се предложението му да има дело срещу друга организирана престъпна група, с главни участници „началникът на вносителите на обвинителния акт и кресливият медиен магнат с финансирани от банката медии, вече номинирани в иска до Държавния департамент на САЩ“ (искът на Василев по Закона „Магнитски“ е срещу Делян Пеевски и Сотир Цацаров).

А защитата изтъкна ред аргументи срещу стартирането на процеса.

Част от адвокатите отбелязаха, че необосновано и незаконосъобразно са били отделени материали от делото. Както и че един от първите арестувани по случая през 2014 г. Орлин Русев от февруари 2016 г. се е превърнал в основен прокурорски свидетел, без останалите страни да са информирани за промяната в неговия статут.

Други от защитниците бяха категорични – делото не може да стартира в отсъствието на основния обвиняем Цветан Василев, защото без него няма как да се установи обективната истина. Даден бе и пример – а какво ще стане, ако в хода на процеса Сърбия екстрадира Василев и той поиска всимко да тръгне отначало, за да може да участва пълноценно?

Лайпцигският процес и КТБ – прилики и разлики

Прокурор Иван Гешев

Сравнението направи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, обяснявайки на журналистите как защитата се опитва да изкара делото политическо и той я „разбирал“.

„И вчера казахме, че не виждаме никаква пречка делото да тръгне без Цветан Василев, колко да чакаме – 12-15 години? Защитата знае много добре доказателствата по делото. Останалото са политически твърдения, защото защитата няма друг избор, освен да се опита да изкара процеса политически, нещо като Лайпцигския процес. Но на другаря Димитров не му липсват 4 милиарда, като на г-н Цветан Василев. Иначе позицията е разбираема – само за политически процес Сърбия може да откаже екстрадиция“, обяви Гешев. Порица адвокатите, че търсят „запетайки, тиренца някъде в тези 11 000 страници, които да липсват“. На свой ред запита: „Като ме гледате, мислите ли че ми е приятно да напиша 11 000 страници обвинителен акт?! Събудил съм се една сутрин и ме е овладяло желанието да напиша 11 000 страници!“

Адвокат: Глупости!

„Глупости!  Прокуратурата сама от самото начало направи процеса политически. Делян Пеевски даже като свидетел не е разпитан, дори и нашето искане за това по време на предявяването на материалите беше отхвърлено, а Пеевски бе сравнен с Барак Обама и Путин“, отвърна също пред журналисти единият от адвокатите на Василев Константин Симеонов.

„Ще дойде времето, когато ще разберете къде са 4-те милиарда, те стоят по джобовете на хората, които разпарчетосаха активите на КТБ – имам предвид Виваком, Рубин-Плевен, Техномаркет. Ще дойде време да представим документи за активите на КТБ – колко струват в нормални пазарни условия. Те бяха разграбени след фалита. А след преминаване на собствеността, където трябва, внесоха недоносчето за банковата несъстоятелност, уж за да спрат разграбването. Глупости!“, обяви адвокатът.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Един коментар

  1. Процесът вече трябваше да е тръгнал и да е осъден Цецо Василев Фараона!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.