Последни новини
Home / Законът / ВСС пенсионира главния си секретар Димитър Тончев

ВСС пенсионира главния си секретар Димитър Тончев

Defakto.bg

Единодушно, с 21 на 0 гласа, пленумът на ВСС прекрати днес трудовия договор с главния секретар на съвета Димитър Тончев. Решението влиза в сила веднага.

Димитър Тончев

Случва се, след като Тончев е подал молба да бъде пенсиониран. Законът не позволява работодателят насила да пенсионира служител, макар и при налични стаж и възраст. Главният секретар като ръководител на администрацията се пенсионира по общия ред, не по този за магистратите, които напускат след навършване на 65 г. Чу се, че решението за освобождаването му е взето на “изнесено” заседание на ВСС в Цигов чарк преди 2 седмици

Димитър Тончев е във ВСС от 2 юли 2014 г., когато след конкурс зае мястото на дългогодишния главен секретар Славка Каменова. Той ръководеше работата на администрацията при разделянето на съвета на две колегии и нарояването на комисии, но най-вече организираше първите директни избори за членове на ВСС на общи събрания на съдиите, прокурорите и следователите. Това бе подчертано от Лозан Панов днес.

Макар и не шумен и конфликтен, главният секретар Димитър Тончев заедно със служители бяха оказали съпротива за прилагането на едно скандално решение на предния ВСС – членовете му да могат да вземат накуп определен брой заплати обезщетение, приравнявайки се на режима за магистратите.

По предложение на трима от ВСС, сред които и председателстващият Боян Магдалинчев съветът днес награди Тончев с часовник на стойността на една негова заплата.

“Да сте жив и здрав, да се виждаме като хора и в бъдеще”, пожела Магдалинчев.

“Сам в никакъв случай не бих могъл да сторя нищо, приемам го като знак на благодарност и  награда за цялата администрация на ВСС. Пазете администрацията, тя ви е необходима!”, обърна се към кадровиците Тончев.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.