Последни новини
Home / Законът / ВСС пенсионира главния си секретар Димитър Тончев

ВСС пенсионира главния си секретар Димитър Тончев

Defakto.bg

Единодушно, с 21 на 0 гласа, пленумът на ВСС прекрати днес трудовия договор с главния секретар на съвета Димитър Тончев. Решението влиза в сила веднага.

Димитър Тончев

Случва се, след като Тончев е подал молба да бъде пенсиониран. Законът не позволява работодателят насила да пенсионира служител, макар и при налични стаж и възраст. Главният секретар като ръководител на администрацията се пенсионира по общия ред, не по този за магистратите, които напускат след навършване на 65 г. Чу се, че решението за освобождаването му е взето на „изнесено“ заседание на ВСС в Цигов чарк преди 2 седмици

Димитър Тончев е във ВСС от 2 юли 2014 г., когато след конкурс зае мястото на дългогодишния главен секретар Славка Каменова. Той ръководеше работата на администрацията при разделянето на съвета на две колегии и нарояването на комисии, но най-вече организираше първите директни избори за членове на ВСС на общи събрания на съдиите, прокурорите и следователите. Това бе подчертано от Лозан Панов днес.

Макар и не шумен и конфликтен, главният секретар Димитър Тончев заедно със служители бяха оказали съпротива за прилагането на едно скандално решение на предния ВСС – членовете му да могат да вземат накуп определен брой заплати обезщетение, приравнявайки се на режима за магистратите.

По предложение на трима от ВСС, сред които и председателстващият Боян Магдалинчев съветът днес награди Тончев с часовник на стойността на една негова заплата.

„Да сте жив и здрав, да се виждаме като хора и в бъдеще“, пожела Магдалинчев.

„Сам в никакъв случай не бих могъл да сторя нищо, приемам го като знак на благодарност и  награда за цялата администрация на ВСС. Пазете администрацията, тя ви е необходима!“, обърна се към кадровиците Тончев.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.