Последни новини
Home / Законът / Само една изпълнена мярка от евродоклада за прокуратурата, отчита съдебният съвет

Само една изпълнена мярка от евродоклада за прокуратурата, отчита съдебният съвет

Defakto.bg

Част от препоръките на независимия анализ били „неадекватни“

Само една е изпълнената мярка по независимия анализ на прокуратурата, изготвен от петима европейски обвинители. Това отчете днес ВСС. А постижението е, че след повече от 10 години и МВР вече е присъединено към единната информационна система за противодействие на престъпността.

Точката влезе като извънредна на заседанието на пленума на съвета днес – изтича срока за представяне на отчета за свършеното. А, както се разбра от думите на Цветинка Пашкунова (председател на правната комисия) обобщената информация на ВСС е: изпълнена е само 1 препоръка, част от препоръките са неизпълними, други – в процес на изпълнение.

В хода на последвалия дебат представляващият ВСС Боян Магдалинчев обобщи, че в много случаи се предлагат „неадекватни мерки“.

Днес ставаше дума за независимия анализ на прокуратурата от края на 2016 г., в който еврообвинители препоръчаха да се създаде механизъм за отчетност, прозрачност и надзор на работата на главния прокурор (включително и назначаването на независим зам.-главен прокурор, който да го разследва), ясно определяне на отговорността на наблюдаващия прокурор, промяна в начина на инспектиране на прокурорската работа, като се набляга на качеството на разследването, премахване на предварителните проверки от ЗСВ и т.н.

Сотир Цацаров

А управляващите отдавна обявиха, че няма да работят в посока гарантиране на независимо разследване на главния прокурор, щели да правят общ механизъм за търсене на отговорност на „тримата големи“ -председателите на двете върховни съдилища и обвинител №1. Макар че проблем с отговорността на шефовете на ВКС и ВАС никога не е имало.

Във ВСС пък стана ясно, че по доклада на еврообвинителите работели две работни групи. Като едната обмисля промени в НПК, а другата се занимавала със Закона за съдебната власт, конкретно търсенето на отговорност на „тримата големи“ и евентуалното премахване на предварителната проверка.

Сотир Цацаров подчерта, че част от препоръките са изпълними, но други – не. Като примери даде „въпросът за предварителните проверки, неясната препоръка за докладите на финансовото разузнаване и превръщането им в неоспорим доказателствен материал, премахването изобщо на фигурата на поемните лица“.

Лозан Панов прикани при включване на върховни съдии в работните групи тяхното становище да бъде отчитано, а не присъствието им само да се ползва като аргумент, че са „участвали“.

Цветинка Пашкунова подчерта, че „ние не сме длъжни безусловно да изпълним препоръките, ако противоречат на принципите на правото. Една от препоръките е да се вземат мерки по предвидения процент за външни назначения в ЗСВ, а ние ги ревизирахме съвсем наскоро и ги намалихме. Сега обаче препоръката е този процент да се увеличи!“

„В този си вид работните групи не могат да свършат работа“, обобщи Огнян Дамянов.

Сотир Цацаров каза: „Трябва да се подхожда много внимателно към това, което ще се случи. Защото на моменти се дават препоръки, които са коренно различни и никой не го казва, защото е неудобно да бъде казано. Всички мониторингови доклади препоръчват децентрализация на прокуратурата, а независимият анализ на прокуратурата препоръчва централизация, за което  прогресивни демократични сили ще ни обвинят!“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.