Последни новини
Home / Законът / Ротации в ръководството на спецпрокуратурата

Ротации в ръководството на спецпрокуратурата

Defakto.bg

Бивш кадровик става зам.-апелативен прокурор на Пловдив

Ще има смени в ръководния екип на спецпрокуратурата. Предложението на шефа й Иван Гешев е за негов заместник да бъде назначен Димитър Франтишек Петров (на снимката горе). Той е сред обвинителите от прочутото звено „Антикорупция“ на СГП, но е на щат в Софийската районна прокуратура.

Точката е в дневния ред на колегията на ВСС на 7 март.

Името на прокурор Франтишек Петров на няколко пъти попадаше в медиите – той беше отказал да разследва Делян Пеевски за набеждаване, участвал е в проверката на скандала със записите „Двете каки“ (от която нищо не последва), бил е обвинител на Сергей Станишев за загубените „тайни“ документи, по което бившият премиер бе оправдан. Миналата година имаше и публикации за неприятен случай с прокурора на опашка пред лавката в елитно софийско училище. Твърдеше се, че той е нападнал момче, задето го предредило, а накрая получи „забележка“ от градския прокурор Емилия Русинова.

За да стане рокадата в спецпрокуратурата се предлага ВСС да освободи като заместник Красимир Тренчев.

Румен Боев

Доскорошният член на Висшия съдебен съвет Румен Боев да бъде назначен за зам.-апелативен прокурор на Пловдив. Това пък предлага апелативният прокурор на града Иван Даскалов.

Боев бе член на ВСС, чийто мандат изтече миналия октомври. Той влезе в съвета като избраник от професионалната квота на прокурорите и спечели вота на обвинителите с втори поред резултат. – най-много гласове получи покойният Камен Ситнилски, бивш зам.-главен прокурор, скандално уволнен от ВСС с 16 гласа при изисквани 17. Ситнилски бе подгонен, задето бил лобирал за избора му във ВСС (миналата година кандидатите за ВСС разгръщаха кампании и никой не видя нищо нередно в това), в раздухания скандал беше и името на Боев, но приключи без последици за него.

След изтичането на мандата във ВСС Румен Боев се върна на предишната си работа в Пловдив, а сега чака повишение. Той вече е бил зам.-апелативен прокурор на града от 1998 до 2009 г.

Има и друга интересна кадрова точка за идното заседание на прокурорската колегия.

Красимира Филипова

Там фигурира и бившият заместник-министър на правосъдието Красимира Филипова (заместник на Екатерина Захариева в кабинета „Борисов“-2), която също е предложена за повишение, но в ранг. Филипова, която е зам.-шеф на апелативната прокуратура в София, ще получи ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, най-високият в системата.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.