Последни новини
Home / Законът / Делото за шефа на апелативния спецсъд тръгва отначало

Делото за шефа на апелативния спецсъд тръгва отначало

Defakto.bg

Спорът за председателя на апелативния спецсъд тръгва отначало. Случва се, след като на 19 февруари тричленен състав на Върховния административен съд даде ход на делото, разгледа го по същество и обяви казуса за решаване. Сега обаче определението за даване ход на делото е отменено, следващото заседание е насрочено за 30 април.

Страни по спора са избраният от предния ВСС за председател Георги Ушев (понастоящем втори мандат шеф на първоинстанционния специализиран наказателен съд), конкурентката му в конкурса Румяна Илиева (магистрат от апелативния спецсъд) и съдийската колегия на ВСС.

На 19 февруари, след повторно неявяване на Илиева заради „внезапно заболяване“ Румяна Папазова, Николай Гунчев и Сибила Симеонова от ВАС отхвърлиха искането за ново отлагане. А защитата на Ушев обяви новия болничен за злоупотреба с право и посочи, че при предното си заболяване Румяна Илиева е била лектор на семинар.

Впоследствие във ВАС обаче е получено възражение от Илиева, в което тя е дала обяснение за „ангажимента и процесуалното й поведение“ през ноември м.г. И е заявила, че „с даването на ход на делото в нейно отсъствие по време на заболяването й, удостоверено с болничен лист, е било нарушено правото й да участва в процеса“. Ангажирала се е също повече да не става причина за отлагане на делото.

Върховните съдии уважават възражението й и дават указания за 30 април да организира защитата си, включително като упълномощи свой представител.

Румяна Илиева оспори избора на Георги Ушев заради нарушение на законовото правило, че магистрат от по-долен съд може да бъде назначен за ръководител на по-горен само „по изключение“. При наличието на втори кандидат от по-горния съд това изключение не е налице, смята тя. Подобни възражения бяха изтъквани и от кадровици от предния ВСС, но мнозинството реши, че в случая кандидатурата на Ушев надделява заради административния му опит и управленски качества.

Самият той през февруари бе заявил пред ВАС, че конкурентката му за четвърти път участва в тази надпревара и ако доводите й бъдат приети, никога няма да бъде избран председател на апелативния спецсъд.

Продължението – през април. Засега Георги Ушев продължава да е начело на първоинстанционния спецсъд (след като сам поиска да се спре новото му назначение до приключване на делото във ВАС), а апелативния е с временен шеф Даниела Росенова.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.