Последни новини
Home / Законът / Европейската комисия започва мониторинг на административното правосъдие у нас

Европейската комисия започва мониторинг на административното правосъдие у нас

Defakto.bg

През май трябва да започне мониторинг от Европейската комисия на административното правосъдие в страната.  Искането за мониторинг е дошло от правителството. Решението за това е взето от кабинета на 18 октомври миналата година. Това съобщава  „Дневник“,  като се позовава на Министерството на правосъдието.

Преди това Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ЕК) изпрати в София прокурори от различни европейски държави, които направиха анализ на българската прокуратура. Докладът, който те изготвиха, бе силно критичен. Още тогава се появиха информации и намеци, че подобен мониторинг ще бъде поискан и за съдилищата. С решението от октомври правителството е поискало от служба на ЕК помощ в 12 области, като три  са насочени към съдебната система.

Очакваше се, че анализ ще има и за Върховния касационен съд (ВКС). Но според отговора на правосъдното министерство „към момента не е предоставяна официална информация за мониторинг с приемащ орган ВКС. Той предвижда „установяване на причини от законодателен и организационен характер за забавяния на наказателни дела в съдебна фаза и предприемане на мерки за ускоряването им, както и подобряване на законодателната уредба на наказателното производство и на дела с високата обществена значимост в борбата с корупцията и организираната престъпност“.   Според източници от ВКС   тяхната структура, която обхваща всички районни и окръжни съдилища в страната, е изключително голяма и Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия няма капацитета да я провери цялата. Затова по-вероятно е да се проведе мониторинг само на 28-те административни съдилища и ВАС.

Според магистрати от  административното правосъдие,   искането на вицепремиера  Екатерина Захариева, за евроанализ на административното правосъдие има за официална цел разтоварване на Върховния административен съд (ВАС).  Те обаче подозират, че  мониторинга  преследва друга скрита цел – да стане известно, че страната няма нужда от всички административни съдилища. Което може да доведе до закриване на част или на всички 28-те съдилища и преместването на магистратите – които са несменяеми, в окръжните съдилища.

Старият  ВСС също бе подложил на обсъждане  мониторинг на съдилищата по подобие на този на прокуратурата. Тогава и двамата председатели на върховните съдилища – Лозан Панов (ВКС) и Георги Колев (ВАС), изразиха своето несъгласие с идеята.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.