Последни новини
Home / Законът / Правят публичен регистър на бегълците от правосъдие. Според МВР са 1126

Правят публичен регистър на бегълците от правосъдие. Според МВР са 1126

Defakto.bg

Максимум още 5 % увеличение на заплатите в затворите, повече пари няма, отчете Цецка Цачева 

Предвижда се създаването на нарочен регистър, който да е публичен и във всеки един момент да дава информация за лицата с влезли в сила присъди, които не са открити и не са в затворите. Това обяви правосъдният министър Цецка Цачева на парламентарен контрол днес. Идеята за регистъра била на междуведомствена работна група, в която влизат представители на Главна дирекция „Охрана“, МВР и прокуратурата.

Разнобой за бегълците?

Въпросът за бегълците от правосъдието бе зададен от Иван Иванов от БСП, той много настояваше да разбере също точния им брой, както и с какви присъди са неоткритите.

След като законите не вендъж бяха променяни с цел спиране на бягствата от правосъдието, дотам че с последните поправки в НПК и в съдебния закон окончателните присъди станаха „тайни“, проблемът така и си стои нерешен. И с особена острота изникна в началото на годината след шесторното убийство в Нови Искър.

Депутатът Иванов днес обяви, че, по данни на вътрешния министър, 1126 осъдени с влезли в сила присъди се разхождат на свобода, като само до 18 февруари броят им нараснал с 19 човека. И попита Цачева дали в Министерството на правосъдието вече имат данни за броя на бегълците, понеже доскоро нямали.

„Както задавате въпросите, така ви отговарям. Вие ме питахте за информация от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), тя не се съдържа там, отговорност за въвеждане в местата за лишаване от свобода носи ГД „Охрана“, отвърна Цачева.  После посочи други цифри: за 2017 г. са заявени 3518 осъдени за привеждане в затворите,  2884 са задържани и предадени, като допълнително от МВР са задържани още 79″, каза Цачева.

От тези данни излиза, че излиза, че укриващите се от правосъдието са 467.

Кой ли е правият?

За заплатите на надзирателите и исканията на синдиката

Служителите в затворите, чиито заплати бяха увеличени с 5 %, могат да получат още максимум 5 % отгоре със съгласие на финансовия министър, което с предни натрупвания прави повече от 10 %  – това пък бе отговорът на Цецка Цачева на друго питане на Иван Иванов. Подобен въпрос зададе и съпартийката му Надя Клисурска-Жекова. Протестиращите обаче отказали и настоявали за 20 % увеличение.

„Споделям притесненията за невъзможността на МП и правителството като цяло на този етап да отговорим на исканията в пълен обем, поставени от синдикатите, с които повече от 5 месеца съм в непрекъснат диалог. За съжаление на последната ни среща на 25 февруари те обявиха, че преминават към ефективни действия. Осигурихме 5 %  увеличение, министърът на финансите даде съгласие за още 5 %, но те отказаха, искат 20 %. Аз не мога да разпределям нещо, което го няма и не мога да удовлетворя искането за по-високи възнаграждения„, обяви правосъдният министър в парламента.

Цачева каза също, че в момента в местата за лишаване от свобода има по-малко от 30 незаети места, защото резултатите на част от конкурсите се обжалват. А част от назначените се отказват след месец-два работа, понеже „трудът в ГДИН е изключително тежък“. Направено било преразпределение и прехвърляне на щатове в по-тежките затвори, например в Централния затвор в София. До финансовия министър били изпратени и разчети за нови щатове, които са финансово осигурени.

Чака доклад да се връща ли задочното обучение по право

На парламентарния контрол бе поставен и въпрос за връщане на задочното обучение по право, премахнато с промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образования по специалност „право“ и професионална квалификация „юрист“.

За това настояваха правници, за да се гарантира поне донякъде качеството на знанията на излизащите от вузовете юристи. Забраната обаче срещна и голяма съпротива. Темата бе поставена от Милен Михов от Обединени патриоти. „Цели групи от обществото се поставят в неравноправно положение. В това Народно събрание има завършили задочно юристи, някои даже в момента се обучават така. Ще предприемете ли действия за възстановяване на задочното обучение по право?“, попита депутатът Михов.

Цецка Цачева обяви, че в момента не може да даде конкретен отговор, ще го направи след като получи доклад от специално създадената работна група начело с директора на НИП Миглена Тачева.

„На 20 октомври 2017 г. в Министерството на правосъдието се проведе извънредно аседание на Съвета за съдебна реформа. С негово решение бе формирана работна група начело с директора на НИП Миглена Тачева, в която влизат представители на НПО, академичната общност, на вузове с юридически факултети. Към момента работната група прави мониторинг и анализ на изпълнението на наредбата. Тя трябва да отговори и на въпроса налага ли се възстановяването на задочното обучение. Като получа доклада, мога да отговоря конкретно“, заключи министърът.

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.