Последни новини
Home / Законът / Проф. Валери Димитров: Драмата с продажбата на ЧЕЗ е заради провала на Закона за енергетиката (допълнена)

Проф. Валери Димитров: Драмата с продажбата на ЧЕЗ е заради провала на Закона за енергетиката (допълнена)

Defakto.bg

Чешкият премиер Андрей Бабиш: Борисов се съмнява в надежността на новия собственик, насочих го към ЧЕЗ  

Според финансиста Емил Хърсев сделката е с безбожно надута цена

Драмата, която се разиграва, е резултат от провала в Закона за енергетиката. Това е един провален закон с огромни дефекти. Той не е въвел разрешителен режим за придобиване на дялово участие. Съответно КЕВР е един беззъб регулатор, който не може да контролира акционерите в ЕРП-тата”, заяви в „Здравей, България проф. Валери Димитров от Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание.

Според него,  държавата трябва незабавно да измени Закона за енергетиката и да се въведе разрешителен режим за придобиване на дялово участие в енергийни дружества. КЕВР да разрешава придобиването, което да се приложи и по висящия казус с ЧЕЗ.

„КЕВР няма надзорната и разрешителна власт, която имат БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН) и това е огромният проблем. Ето защо е беззъб регулатор. Законът не въвежда този разрешителен режим и за мен това е нормативен провал. Резултатът от това е, че сега държавата трябва да купува едва ли не дялово участие, за да контролира нещата”, коментира още проф. Валери Димитров.

Задочно към мнението му се присъедини пред bTV финансистът Емил Хърсев: „Личи огромен законодателен дефицит в България. Правителството не разполага с инструмент за стратегическите предприятия. Бих преписал цялото банково законодателство, трябва да запушим този дефицит максимално бързо“, коментира още Хърсев“Колегите банкери, които биха финансирали сделката преди една седмица, сега би трябвало да се откажат. Когато една сделка с гръм се окаже нежелана, тя се спира и не се финансира“, заяви  финансистът.   Той беше категоричен, че: „Сделката е поне с 50%  надценена, което е една безбожно надута цена.  Страните, които се договарят, трябва да разберат, че тази сделка не може да стане“, смята Хърсев за скандалната сделката с ЧЕЗ и Гинка Върбакова.

Подобно мнение бе изказано  вчера и от представител на разузнавателните служби, а вицепремиерът Томислав Дончев тази сутрин изрази недоволство,че подобни въпроси се съобщават публично, вместо да отиват при „когото трябва“.

„Докато няма сделка, нашите институции реално нямат основание да се самосезират по сделката за ЧЕЗ. Както банковото дело, така и енергетиката са особени дейности, поради което се регулират от няколко закона. В този смисъл законът дава достатъчно основание на регулатора да контролира всички дейности и има много мощен инструмент да отнеме лиценз. Но това става след, а не преди”, на мнение е енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред Нова тв.

Според Даниел Смилов (bTV )обаче,  промените в законодателството се правят преди, а не след като възникват казуси.  Такива са принципите на правовата държава, напомни той.  Обстоятелството, че по  отношение на сделката за ЧЕЗ  правителството си е променило на няколко пъти позицията, и то драматично, показва няма някаква генерална стратегия.  „Започнахме от позиция, че това е сделка между частни страни, която се сключва по друго законодателство, след това се стигна до това, че е опит за сваляне на правителството и че е някакъв скрит преврат, а сега държавата всъщност ще има евентуално съучастие”.

„Народът не ще Гинка. Г-жа Върбакова може да е перфектен български предприемач, но това нещо не бива да продължава”, заяви Смилов.   Дори великият финансист Атанас Буров се е отказвал от сделката на живота си – той е искал да купи БНБ, но като е разбрал мнението на народа, е казал, че срещу народа не може и е спрял. В случая точно това могат да направят и страните по тази сделка, след което държавата може да влезе и да седне да води преговори”, коментира той.

 

Чешкият премиер Бабиш: Борисов се съмнява в надежността на новия собственик, насочих го към ЧЕЗ  

Междувременно на сайта на чешкото правителство е публикувана официална информация от името на премиера Андрей Бабиш. В нея се посочва, че  премиерът Бойко Борисов е разговарял с чешкия си колега за възможността за придобиване на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ от държавата.

И още:  Премиерът Борисов изрази загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България и призна, че информацията, с която разполага, включително информацията, появила се и в българските и чешките медии, само е засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик. Българският премиер също беше заинтересуван като цяло от възможността българската държава да придобие ЧЕЗ вместо „Инерком”. По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с „Инерком” вече са приключени”.

„Галъп“: Българите смятат случващото се около ЧЕЗ за неприемливо

Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката

Огромната част от българите са против случващото се с ЧЕЗ и искат по-ефективна намеса на държавата. Общественият отзвук е мащабен и повечето хора не възприемат добре действията на властта до този момент.

Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, направено независимо от външно финансиране. Телефонният сондаж е проведен сред 800 души на възраст 18 г.+ на 28 февруари и 1 март.

93% от запитаните твърдят, че са чули за скандала около ЧЕЗ. 72% намират идеята за тази сделка за ненормална и неприемлива, а само 16% намират случващото се за нормално. Останалите не могат да преценят.

Българите обвиняват правителството – мнозинство от 61% казват, че министърът е допуснал грешка, а 56% намират, че премиерът Бойко Борисов е допуснал грешка. Голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър. Затова спомогна и бързата оставка на министър Петкова, първоначално възприета от Борисов.

Това, че министър-председателят е с по-малко споменавания, се дължи по-скоро на по-високата му популярност в сравнение с министър Теменужка Петкова. Дори и високата популярност обаче не може да повлияе на обществените нагласи, които са недвусмислено критични към действията на властта по този казус досега, според социолозите.

Откроява се желание за по-ясна държавна намеса. Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката, а 17% смятат, че държавата не трябва да се меси. Преобладаващото мнение по отношение на електроразпределителното предприятие клони към идеята то да е държавна собственост. Мнозинство от 75% подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ, 20% са против, а останалите се колебаят.

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.