Последни новини
Home / Законът / Адвокати: Ако законът се прилага правилно, няма нужда от промени в неизбежната отбрана на коляно!

Адвокати: Ако законът се прилага правилно, няма нужда от промени в неизбежната отбрана на коляно!

Defakto.bg

Бих  бил предпазлив с крайните констатации в тази ситуация, защото тя има твърде много неизвестни, смята адвокат Николай Хаджи Генов.

Емилия Недева
Според общоизвестните факти, д-р Иван Димитров не е превишил пределите на неизбежната отбрана, заяви адвокат Емилия Недева.  Няма нужда да бъде променян законът, в момента той защитава д-р Иван Димитров, казва тя.  Имаме класически случай на неизбежна самоотбрана – проникнато е в жилището на медика и има непосредствено нападение върху него, коментира Недева пред „24 часа“.

Граждани в защита на д-р Иван Димитров пред Второ районно управление на МВР в Пловдив.

Коментарът е по повод  протестите на жители на Пловдив , които излизат  за втори пореден ден на демонстрация в защита на доктор Иван Димитров, задържан по обвинение в умишлено убийство на крадец, нахлул в дома му.  Лекарят е арестуван заради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха в петък. Демонстранти смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Депутати пък, услужливо,  веднага дадоха рецепта – да се промени  текста за неизбежната  самоотбрана.

Адвокат Недева напомня, че когато има противоправно нападение срещу личността и собствеността на гражданина, в случая на д-р Иван Димитров, не само атакувания, но и всеки, който се намира в близост и възприеме тази заплаха, може да упражни правото си на самозащита. Ако фактите , с които сме запознати, отговарят на действителността,  прави тя уговорка пред De Fakto.

„Законът изрично казва, че когато нападение е извършено чрез проникване с насилие или взлом в жилище, никога няма превишаване пределите на неизбежната отбрана. Тоест, по съобщените факти по случая, след като има проникване в жилището на д-р Димитров, не може да се приложи текста за превишаване на пределите на неизбежната отбрана”, категорична е Недева.

За нея е безумно да бъде задържано едно лице, когато фактите сочат това, което се съобщава днес. „Да извършиш убийство дори при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, е наказуемо с до 5 г. лишаване от свобода и не представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, което да предполага задържане”, тълкува юристката.

Тя не приема твърденията, че в момента прокуратурата е между чука и наковалнята около казуса с пловдивския лекар. „Видя ми се крайно несъответно, че нападателят бил осъждан за кражби. Няма значение колко присъди имаш. Когато си осъществил противоправно нападение и имаш посегателство не само срещу собствеността, но и срещу лекаря, категорично д-р Димитров е имал право да отбранява себе си и семейството си”, смята Недева, която води едни от най-тежките наказателни дела в Пловдив и страната.  Според нея явно медикът е забелязал и усетил, че нападателят е въоръжен. „Какво да чака повече? Освен на него да посегне и на децата му?”, пита тя. И повтаря, че законът няма нужда да бъде променян. „Той е много добър в сегашния си вид, но трябва да бъде тълкуван правилно.  Има постановление на пленума на Върховния съд за неизбежната отбрана от 1973 г. Не е изгубило своята сила. Много малко хора го четат, включително и разследващите”, обобщава Недева.

Аз съм изненадана, че друг път прокуратурата е много словоохотлива, а сега – твърде пестелива  на обяснения, и то по един изключително важен и в човешки, и в  юридически план  случай, коментира  пред De Fakto адвокат Недева. От изявленията на съпругата на д-р Димитров научаваме, че жилището им е запечатано, а от полицията й казали, че в „първия работен ден ще се разбере кога ще си влезе в него”. Какво означава това?! Че през почивните дни не се работи по случая?! Че вътре няма екип който да разследва горещите следи?! И какво излиза, полицията почива, а д-р Димитров задържан!

Виждате, не законът, а прилагането му може да създава проблемите.

Николай Хаджигенов
Категорично срещу идеите за промени на института на неизбежната отбрана в  Наказателния кодекс се изказа и адвокат Николай Хаджигенов.

„Текстът в закона е перфектен, няма смисъл от нормативна промяна. Такава трябва на „болните места“ – прокуратурата и полицията“, коментира адвокатът пред телевизия Он ер тази сутрин. „Бих  бил предпазлив с крайните констатации в тази ситуация, защото тя има твърде много неизвестни. Както стана ясно, това не е идеалният вариант за самозащита“, допълни той.

Адвокатът изброи някои от спорните моменти в целия случай, като започна от това, че трима души се бият в малко затворено пространство през нощта, има изстрел, а никой нищо не чува. „Ден по-късно намираме труп на десетки метри извън дома. Всеки нападнат в къщата си и се е защитил. В чистия вид на самозащита, първата работа след това е да се позвъни на спешния телефон 112“, отсече Николай Хаджигенов. И допълни: „Прокуратурата мълчи както обикновено, когато няма поръчка за изпълнение“.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.