Последни новини
Home / Законът / Адвокати: Ако законът се прилага правилно, няма нужда от промени в неизбежната отбрана на коляно!

Адвокати: Ако законът се прилага правилно, няма нужда от промени в неизбежната отбрана на коляно!

Defakto.bg

Бих  бил предпазлив с крайните констатации в тази ситуация, защото тя има твърде много неизвестни, смята адвокат Николай Хаджи Генов.

Емилия Недева
Според общоизвестните факти, д-р Иван Димитров не е превишил пределите на неизбежната отбрана, заяви адвокат Емилия Недева.  Няма нужда да бъде променян законът, в момента той защитава д-р Иван Димитров, казва тя.  Имаме класически случай на неизбежна самоотбрана – проникнато е в жилището на медика и има непосредствено нападение върху него, коментира Недева пред „24 часа“.

Граждани в защита на д-р Иван Димитров пред Второ районно управление на МВР в Пловдив.

Коментарът е по повод  протестите на жители на Пловдив , които излизат  за втори пореден ден на демонстрация в защита на доктор Иван Димитров, задържан по обвинение в умишлено убийство на крадец, нахлул в дома му.  Лекарят е арестуван заради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха в петък. Демонстранти смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Депутати пък, услужливо,  веднага дадоха рецепта – да се промени  текста за неизбежната  самоотбрана.

Адвокат Недева напомня, че когато има противоправно нападение срещу личността и собствеността на гражданина, в случая на д-р Иван Димитров, не само атакувания, но и всеки, който се намира в близост и възприеме тази заплаха, може да упражни правото си на самозащита. Ако фактите , с които сме запознати, отговарят на действителността,  прави тя уговорка пред De Fakto.

„Законът изрично казва, че когато нападение е извършено чрез проникване с насилие или взлом в жилище, никога няма превишаване пределите на неизбежната отбрана. Тоест, по съобщените факти по случая, след като има проникване в жилището на д-р Димитров, не може да се приложи текста за превишаване на пределите на неизбежната отбрана”, категорична е Недева.

За нея е безумно да бъде задържано едно лице, когато фактите сочат това, което се съобщава днес. „Да извършиш убийство дори при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, е наказуемо с до 5 г. лишаване от свобода и не представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, което да предполага задържане”, тълкува юристката.

Тя не приема твърденията, че в момента прокуратурата е между чука и наковалнята около казуса с пловдивския лекар. „Видя ми се крайно несъответно, че нападателят бил осъждан за кражби. Няма значение колко присъди имаш. Когато си осъществил противоправно нападение и имаш посегателство не само срещу собствеността, но и срещу лекаря, категорично д-р Димитров е имал право да отбранява себе си и семейството си”, смята Недева, която води едни от най-тежките наказателни дела в Пловдив и страната.  Според нея явно медикът е забелязал и усетил, че нападателят е въоръжен. „Какво да чака повече? Освен на него да посегне и на децата му?”, пита тя. И повтаря, че законът няма нужда да бъде променян. „Той е много добър в сегашния си вид, но трябва да бъде тълкуван правилно.  Има постановление на пленума на Върховния съд за неизбежната отбрана от 1973 г. Не е изгубило своята сила. Много малко хора го четат, включително и разследващите”, обобщава Недева.

Аз съм изненадана, че друг път прокуратурата е много словоохотлива, а сега – твърде пестелива  на обяснения, и то по един изключително важен и в човешки, и в  юридически план  случай, коментира  пред De Fakto адвокат Недева. От изявленията на съпругата на д-р Димитров научаваме, че жилището им е запечатано, а от полицията й казали, че в „първия работен ден ще се разбере кога ще си влезе в него”. Какво означава това?! Че през почивните дни не се работи по случая?! Че вътре няма екип който да разследва горещите следи?! И какво излиза, полицията почива, а д-р Димитров задържан!

Виждате, не законът, а прилагането му може да създава проблемите.

Николай Хаджигенов
Категорично срещу идеите за промени на института на неизбежната отбрана в  Наказателния кодекс се изказа и адвокат Николай Хаджигенов.

„Текстът в закона е перфектен, няма смисъл от нормативна промяна. Такава трябва на „болните места“ – прокуратурата и полицията“, коментира адвокатът пред телевизия Он ер тази сутрин. „Бих  бил предпазлив с крайните констатации в тази ситуация, защото тя има твърде много неизвестни. Както стана ясно, това не е идеалният вариант за самозащита“, допълни той.

Адвокатът изброи някои от спорните моменти в целия случай, като започна от това, че трима души се бият в малко затворено пространство през нощта, има изстрел, а никой нищо не чува. „Ден по-късно намираме труп на десетки метри извън дома. Всеки нападнат в къщата си и се е защитил. В чистия вид на самозащита, първата работа след това е да се позвъни на спешния телефон 112“, отсече Николай Хаджигенов. И допълни: „Прокуратурата мълчи както обикновено, когато няма поръчка за изпълнение“.

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.