Последни новини
Home / Законът / Девет дела срещу „високата корупция“ до днес отчете спецсъдът

Девет дела срещу „високата корупция“ до днес отчете спецсъдът

Defakto.bg

Общо 9 дела срещу „високата корупция“ са постъпили в специализирания наказателен съд от ноември м.г., когато влязоха в сила промените в НПК, до днес.

Това отчете шефът на спецсъда Георги Ушев (на снимката). Той представи отчета за работата  през 2017 г. А практическите измерения на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които прехвърлиха на спецправосъдието делата за присвоявания подкуп, длъжностни престъпления, пране на пари, неизгодни сделки и др. срещу депутати,  министри, магистрати и куп други длъжностни лица (т.нар. „високи етажи на властта“), се следят с особен интерес. Включително и заради многото предупреждения, че така специализираната юрисдикция се превръща в извънреден съд – това е и един от мотивите, с които ВКС и Висшият адвокатски съвет оспориха част от промените пред Конституционния съд.

Кои са 9-те дела? Първото постъпило е било това срещу бившите министри Трайчо Трайков, Симеон Дянков и срещу Иво Прокопиев за продажбата на държавния дял от ЕВН, второ по ред – срещу бившия външен министър Даниел Митов и зам.-министъра Христо Ангелички. В списъка са още:  делата срещу съдия Румяна Ченалова, кмета на Пловдив Иван Тотев, срещу шефа на фонд „Земеделие“ Мирослав Николов, този на агенцията по рибарство Майдън Сакаджиев, кмета на Павел баня Станинир Радевски и девет длъжностни лица от община Неделино.

„Щатът трябва да бъде удвоен рано или късно. 19 съдии не могат да разглеждат всички дела срещу организирани престъпни групи, за корупция и тероризъм. Това са едни от най-важните дела в държавата“, обяви Ушев. Засега настоява за още 10 съдийски щата. Доскоро искаше 15, но съдийската колегия на ВСС отложи произнасянето си до получаването на пълни справки за броя на гледаните дела срещу „високата корупция“ в окръжните съдилища, за да се направи достоверна прогноза с колко ще нарасне натоварването на спецсъда.

В отчета за работата през 2017 г. се заявява също за приключване с осъдителни присъди на „първите дела с повдигнати обвинения за извършени престъпления по чл.108А, ал.7, във вр. с ал.6 във вр. с ал.1 от НК /НОХД №1935/2016 г., приключено в рамките на една година и два месеца/и НОХД №3416/2016 г. по чл.108А, ал.4 от НК /приключено в рамките на шест месеца/“. (Това са текстовете за тероризъм – в случая за обучение за такава дейност и за преминаването на границата за участие в тетористични групи). Подчертава се и че „текстовете на чл.108А, ал.4 и чл.108А, ал.7 от НК са нови в Наказателния кодекс, приети с ДВ бр.74 от 26.09.2017 г. и към момента липсва каквато и да било съдебна практика, касаеща тези престъпления“.

Иначе през 2017 г. са постъпили общо 6957 броя дела, като само 204 от тях са от общ характер, останалите 6753 са от частен – мерки за неотклонение и др. Имало е 3044  дела по Закона за специалните разузнавателни средства – за разрешения на СРС.

От постъпилите общ характер дела 9 са били над 100 тома, 8 – до 100 тома, 21 – до 50 тома. Какво съдържат томовете е друг въпрос.

Постановени са присъди по 43 дела (през 2016 г. са били 37), като 34 са осъдителните присъди, а 9 – оправдателните.

От обжалваните и минали през инстанциите присъди две са потвърдени, 23 са изменени и 3 са отменени.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.