Последни новини
Home / Законът / Какво го чака пловдивският лекар д-р Димитров, време е прокуратурата да каже!

Какво го чака пловдивският лекар д-р Димитров, време е прокуратурата да каже!

Defakto.bg

Очаква се днес да  стане ясно дали прокуратурата в Пловдив ще внесе искане в съда за удължаване на задържането на пловдивския лекар Иван Димитров.Той бе  обвинен за смъртта на  мъж (Георги Джевизов-Плъха),  по първоначални данни,  влязъл в дома му да краде в края на миналата седмица.
Наложената от прокуратурата 72-часова мярка за задържане на Иван Димитров изтича тази вечер в 17:30 ч., е посочил адвокатът му Георги Кутрянски:
“Трябва да се вземе решение дали ще бъде поискано постоянно задържане под стража, а то се прави от прокурора до съда. Ако такова не бъде направено, след 17:30 ч. клиентът ми трябва да бъде освободен.”  Възможно е прокуратурата да наложи по-лека мярка – домашен арест или подписка.

За същия час е насрочен и поредният протест в Пловдив в подкрепа на д-р Димитров. Участниците в протеста са категорични, че медикът трябва да бъде освободен, защото с действията си е защитил своето семейство. Те настояват и за приемането на законови промени, регламентиращи правото на самозащита.

До момента  прокуратурата и полицията не коментират случая, който провокира обществено напрежение.  По тази причина не са малко и критиките към обвинението, което като „господар” на досъдебната фаза от процеса, би могло да овладее кризата с премерена информация, вместо да потъне в мълчание.  Така информацията до обществото  пристига на порции и изглежда твърде неясна.  Според една част от нея лекарят е нападнат в дома си от крадеца, ранен с нож от него и го прострелва четири пъти,  защитавайки дома си, себе  си и семейството от нападателя.  В рамките на закона. Това е учебникарски пример за упражняване на правото на неизбежна отбрана. Деянието не е обществено опасно и не може да се квалифицира като престъпление. При тези доказателства, докторът не би трябвало да бъде осъден“, каза пред bTV  адвокат Димитър Марковски. Но не гарантира, че е виждал доказателствата.

Спорен момент се оказва, обаче онази част от досегашната информация,   че нападателите са били двама,  сбили са се през нощта с жертвата на нападението им,   има изстрели, а никой нищо не е чул. Ден, по-късно  е намерен труп на десетки метри от  дома на лекаря.  Като в същото време д-р Димитров е пропуснал да позвъни на  спешния телефон 112 , а от думите на съпругата му, пред една от телевизиите, се разбира, че на сутринта той нищо не й е разказал, а тя не е чула шума от стрелбата. Това пък поражда въпроса – къде е прострелян  Джевизов, в дома или навън, а това сериозно засяга идеята за неизбежна отбрана в жилището.

Прокуратурата би спестила голяма част от напрежението, ако бе  информирала хората по случая, а по изпитаната методика, когато властта не умее да се справя и управлява кризи, жъне протести.

Случаят прицели общественото внимание в неизбежната отбрана, регламентирана  чл. 12 от Наказателния кодекс  и идеи за нейните промени промени.  И това се дължи на липсата на информация по случая в Пловдив, защото обективно записът на текста ясно сочи, че не се наказва защитата извършена при неизбежна отбрана, за да се защитят личността и права на отбраняващия се, както и държавни или обществени интереси , и др.  Винаги когато има смърт обаче, се образува  досъдебно производство, в което се доказва нейната неизбежност.

Законът  не толерира превишаването на пределите й,  друго би означавало да даде зелена светлина на убийствата, не от уплаха, а от мъст.

Всеки случай се преценява конкретно, например, има разлика дали човек е нападнат от две малолетни деца или от двама пълнолетни възрастни, напомнят юристите.  Има разлика и дали си се отбранявал с оръжие адекватно на онова, с което си  бил заплашен , но дори оръжието на самоотбраната да  надвишава нуждите на самозащита, ако използването му се дължи на уплаха, наказание не се налага. Законът е категоричен: Няма превишаване на пределите  отбраната, а ако нападението в жилището, в което е проникнато в него с насилие.  Всички казус  обаче трябва да минава през съда, защото дело с дело не си прилича, а често уплахата преминава в ожесточена саморазправа, нещо, което по смисъла на закона е противоправно.

Неизбежната отбрана в Наказателния кодекс

Чл. 12 (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана – за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.

(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, “когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.

(3) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

(4) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение“.

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.