Последни новини
Home / Законът / Какво го чака пловдивският лекар д-р Димитров, време е прокуратурата да каже!

Какво го чака пловдивският лекар д-р Димитров, време е прокуратурата да каже!

Defakto.bg

Очаква се днес да  стане ясно дали прокуратурата в Пловдив ще внесе искане в съда за удължаване на задържането на пловдивския лекар Иван Димитров.Той бе  обвинен за смъртта на  мъж (Георги Джевизов-Плъха),  по първоначални данни,  влязъл в дома му да краде в края на миналата седмица.
Наложената от прокуратурата 72-часова мярка за задържане на Иван Димитров изтича тази вечер в 17:30 ч., е посочил адвокатът му Георги Кутрянски:
„Трябва да се вземе решение дали ще бъде поискано постоянно задържане под стража, а то се прави от прокурора до съда. Ако такова не бъде направено, след 17:30 ч. клиентът ми трябва да бъде освободен.“  Възможно е прокуратурата да наложи по-лека мярка – домашен арест или подписка.

За същия час е насрочен и поредният протест в Пловдив в подкрепа на д-р Димитров. Участниците в протеста са категорични, че медикът трябва да бъде освободен, защото с действията си е защитил своето семейство. Те настояват и за приемането на законови промени, регламентиращи правото на самозащита.

До момента  прокуратурата и полицията не коментират случая, който провокира обществено напрежение.  По тази причина не са малко и критиките към обвинението, което като „господар” на досъдебната фаза от процеса, би могло да овладее кризата с премерена информация, вместо да потъне в мълчание.  Така информацията до обществото  пристига на порции и изглежда твърде неясна.  Според една част от нея лекарят е нападнат в дома си от крадеца, ранен с нож от него и го прострелва четири пъти,  защитавайки дома си, себе  си и семейството от нападателя.  В рамките на закона. Това е учебникарски пример за упражняване на правото на неизбежна отбрана. Деянието не е обществено опасно и не може да се квалифицира като престъпление. При тези доказателства, докторът не би трябвало да бъде осъден“, каза пред bTV  адвокат Димитър Марковски. Но не гарантира, че е виждал доказателствата.

Спорен момент се оказва, обаче онази част от досегашната информация,   че нападателите са били двама,  сбили са се през нощта с жертвата на нападението им,   има изстрели, а никой нищо не е чул. Ден, по-късно  е намерен труп на десетки метри от  дома на лекаря.  Като в същото време д-р Димитров е пропуснал да позвъни на  спешния телефон 112 , а от думите на съпругата му, пред една от телевизиите, се разбира, че на сутринта той нищо не й е разказал, а тя не е чула шума от стрелбата. Това пък поражда въпроса – къде е прострелян  Джевизов, в дома или навън, а това сериозно засяга идеята за неизбежна отбрана в жилището.

Прокуратурата би спестила голяма част от напрежението, ако бе  информирала хората по случая, а по изпитаната методика, когато властта не умее да се справя и управлява кризи, жъне протести.

Случаят прицели общественото внимание в неизбежната отбрана, регламентирана  чл. 12 от Наказателния кодекс  и идеи за нейните промени промени.  И това се дължи на липсата на информация по случая в Пловдив, защото обективно записът на текста ясно сочи, че не се наказва защитата извършена при неизбежна отбрана, за да се защитят личността и права на отбраняващия се, както и държавни или обществени интереси , и др.  Винаги когато има смърт обаче, се образува  досъдебно производство, в което се доказва нейната неизбежност.

Законът  не толерира превишаването на пределите й,  друго би означавало да даде зелена светлина на убийствата, не от уплаха, а от мъст.

Всеки случай се преценява конкретно, например, има разлика дали човек е нападнат от две малолетни деца или от двама пълнолетни възрастни, напомнят юристите.  Има разлика и дали си се отбранявал с оръжие адекватно на онова, с което си  бил заплашен , но дори оръжието на самоотбраната да  надвишава нуждите на самозащита, ако използването му се дължи на уплаха, наказание не се налага. Законът е категоричен: Няма превишаване на пределите  отбраната, а ако нападението в жилището, в което е проникнато в него с насилие.  Всички казус  обаче трябва да минава през съда, защото дело с дело не си прилича, а често уплахата преминава в ожесточена саморазправа, нещо, което по смисъла на закона е противоправно.

Неизбежната отбрана в Наказателния кодекс

Чл. 12 (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана – за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.

(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, „когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.

(3) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

(4) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение“.

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.