Последни новини
Home / Законът / Обвинението: Докторът, обявен за национален герой, е извършил престъпление, опитал е да го прикрие

Обвинението: Докторът, обявен за национален герой, е извършил престъпление, опитал е да го прикрие

Defakto.bg

Рентгенологът д-р Иван Димитров ще бъде освободен срещу „Подписка“,  но прокуратурата е категорична, че е  нарушил пределите на неизбежната отбрана и е извършил убийство

Най-после бяха осветени действителните обстоятелства около задържането на пловдивския лекар д-р Иван Димитров, който миналата седмица застреля крадец и бе задържан. Това предизвика обществени протести и обещания от политици за спешни законодателни промени в института на неизбежната отбрана  в НК .

Фактите, огласени от Окръжна прокуратура – Пловдив,    хвърлят  светлина върху доста неизяснени  въпроси и са  значително по- различни от тиражираните досега от близки до лекаря, а именно:

Семейството на д-р Димитров не е било у дома, изстрелите срещу нападателя са произведени в двора, а не в жилището. И то след като  обвиняемият лекар е дебнал половин час рецидивиста. След това, заедно с приятел, е направил  опити да прикрие престъплението.

Окръжният прокурор Румен Попов посочва,  че след разпита на 15 свидетели и множество експертизи – съдебно-медицински, биологична, химическа експертизи и ДНК експертиза. включително на записи от охранителни камери,  е станало ясно, че убитият Георги Джевизов – Жоро Плъха е бил сам, а не със съучастник.

„При извършването на опита за кражба в гаража поне около 30 минути извършването на подготовката на кражбата е наблюдавано от самия обвиняем без да съобщи на правоохранителните органи”, казва Попов. Настъпва гонка между двамата, като Димитров, видно и от записите на камерите,  изстрелва цял пълнител. Жоро Джевизов – Плъха е убит с един изстрел в гърдите, като смъртта е настъпила около 2 часа след полунощ.   Фаталният изстрел е попаднал отпред, отгоре надолу. В якето му са открити нож и отвертка, които е използвал при кражбите.

Съпругата и децата на доктора не са били в жилището на втория етаж, а в Крумово. Сблъсъкът между Димитров и Джевизов е станал в двора, което според прокурора изключва хипотезата за неизбежна отбрана, при която може да се използва несъразмерна сила. Три пъти е била променяна версията с какво крадецът е замерил лекаря – с метална тръба, табела и нож.

Ножът е открит в жилището на д-р Иван Димитров. Измит. Не е собственост на обвиняемия – той е имал нож, който си е останал неизваден в дрехите му.

Междувременно лекарят не е позвънил на спешния телефон 112, а на свой приятел, с който премахват гилзите и кръвта от двора.  С трето лице е говорено за укриване на огнестрелното оръжие, поискали са от съседи да изтрият записите от камерите за наблюдение, заснели „отбраната“.  Когато все пак,  полицията стигнала до д-р Димитров, той отрекъл да има общо.  В дома му са открити още незаконни боеприпаси, разкриха от прокуратурата.

„Дали има неизбежна отбрана, дали няма – това ще се изясни в хода на едно достатъчно пълноценно разследване”, подчертава прокурор  Попов.

Прокуратурата ще наложи най-леката мярка за неотклонение – „Подписка” за  Иван Димитров,  обяви наблюдаващият прокурор Георги Пенев. Той заяви, че   прави това предложение не заради уличния натиск, а по вътрешно убеждение и на база на събраните доказателства.

„С името и подписа си съм преценил, че т.нар доктор, който в момента е национален герой, е извършил престъпление – превишаване на пределите на неизбежна отбрана.

Обвинението към Иван Димитров е за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана (чл.119 от НК), както и за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси ( чл. 339 от НК)  По първото обвинение законът предвижда до 5 години затвор, а по второто- от 2 до 8 години.

От прокуратурата остро разкритикуваха изказванията на политици и юристи във връзка със случая.  Според прокурорите,  е неприемливо да се отправят призиви за освобождаване на доктора и за освобождаването му от отговорност с мотива за неизбежна отбрана, при положение, че не се знаят всички факти около случилото се.

Е, мнозинството от политиците не са като експертите – в критични ситуации да разясняват закона, каквото и да им струва това,  а просто се прикачват към вълната, която може да носи   гласоподаватели. А когато на прокурорите не им  се налага да се занимават с политика, изглежда  могат да са хладнокръвни в кризисни ситуации.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.