Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът: Проблемът не е в „неизбежната отбрана“, а в противоречивата практика на правоприлагащите

Омбудсманът: Проблемът не е в „неизбежната отбрана“, а в противоречивата практика на правоприлагащите

Defakto.bg
Мая Манолова

Правоохранителните органи и полицията трябва да си бъдат на мястото, защото „битовата престъпност е наистина чудовищна” – това коментира  омбудсманът Мая Манолова  пред bTV.  Повод бе темата за стрелбата в Пловдив, арестът на д-р Иван Димитров и последвалите протести.

Специалисти по наказателно право твърдят, че и сега действащите текстове за случаите на неизбежна самоотбрана са достатъчно добри, проблемът е в противоречивата практика и нееднаквото прилагане на закона от правоприлагащите органи, каза тя.  Според Манолова, от изнесеното в медиите може да се направи заключение, че лекарят е действал в условията на неизбежна самоотбрана, но подчерта, че прокуратурата е тази, която се произнася по мерките, а съдът – дали има обществена опасност.
По повод започналата дискусия за промени в законодателството, с които да се даде по-голяма свобода на действие на нападнатия, омбудсманът предупреди, че трябва да се действа изключително внимателно.  Тя даде за пример квартали с неизяснена собственост, където едни непремерени промени биха оневинили  множество битови разправии с опасен изход.

Едновременно с това Манолова подчерта, че „битовата престъпност е чудовищна и това е проблем номер 1 за възрастните хора“. Тя настоя за засилване на работата на полицаите и правоохранителните органи.

Сделката „ЧЕЗ – България“

Основното между потребителите и доставчиците е доверието.  В резултат на начина, по който се извърши сделката за „ЧЕЗ-България” то е сринато. Това коментира омбудсманът.  „Всеки един проблем с надписана сметка, грешка в сметката или авария може да се излее в много сериозно недоволство именно заради липсата на доверие”, предупреди тя.

Според нея сделката с влизането на „Инерком” в енергото на Западна България е непрозрачна и все още не знаем нито какви са капиталите зад нея, нито доколко купувачът има опит да управлява компанията.

„Единственият орган, който има реални правомощия да контролира тази сделка, е заел обичайната си позиция на страничен наблюдател – това е КЕВР”, подчерта Манолова. Тя смята , че Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да заема по-активна позиция по сделката за българските активи на ЧЕЗ докато сега, по думите й, се държи като „случаен наблюдател“. Според  омбудсмана законодателството и сега му дава възможност да се задейства при съмнения за задлъжнялост на купувача. Има неяснота за капиталите и как ще бъдат връщани кредитите и изплащани лихвите, каза още Манолова за сделката.

„Належащо е държавата да си върне възможността за контрол върху такива сделки чрез законодателни промени“, заяви още Манолова. По думите й не става въпрос за национализация на дружество, а за приемане на текстове, които дават възможност държавата да бъде предпочетена като купувач.

274

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Един коментар

 1. Тодор Бойчев

  Има конституция. Да я следват, какво се ослушват. Всеки съдия и прокурор полага клетва. Всички органи на съдебната власт са задължени да спазват чл.2 от Закона за съдебната власт. За уволнение са некоректните съдии и прокурори. Аз се срамувам от съдии и прокурори, които газят Конституцията.
  Закон за съдебната власт: „Чл. 2. Органите на съдебната власт се ръководят от Конституцията и от принципите, установени в този закон.“

  Клетвата на съдия, посочена в Закона за съдебната власт:
  „Чл. 155. Всеки съдия при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: „Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!“.“

  Клетвата на прокурор, посочена в Закона за съдебната власт:
  „Чл. 156. Всеки прокурор и следовател при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: „Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!“.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.