Последни новини
Home / Законът / Вносители на закона „Пеевски“ за КТБ „отговориха“ на президента (допълнена)

Вносители на закона „Пеевски“ за КТБ „отговориха“ на президента (допълнена)

Defakto.bg

Парламентът отхвърли ветото на Румен Радев

Със 129 срещу 40 гласа парламентът повторно гласува промените в Закона за банковата несъстоятелност, прочули се като закона „Пеевски“ за КТБ.

Ветото на президента върху поправките, обявяващи заличачавания на обезпечения за нищожни, а прехвърляния на акции и дялове за недействителни със задна дата, бе преодоляно. Сега държавният глава трябва да усне закона „Пеевски“ за обнародване в „Държавен вестник“.

Броени часове преди дебата в пленарна зала,  двама от съвносителите – Йордан Цонев и Хамид Хамид (зам.-председатели на групата на ДПС) пред журналисти в НС изчетоха цифри, илюстриращи „обществения интерес“ от приемането на въпросния закон и най-вече от обратната му сила. И обявиха, че така отговарят на една от критиките на президента. Третият вносител Делят Пеевски, разбира се, го нямаше.

Само припомняме.

Промените в Закона за банковата несъстоятелност, окончателно приети от парламента през февруари, обявиха за нищожни извършени от квестори и синдици заличавания на учредени обезпечения в полза на КТБ след поставянето й под особен надзор на 20 юни 2014 г.  Прогласяват ги за дейстителни и разпореждат, че в 6-месечен срок синдиците могат да подновят обезпеченията за нов срок.

За недействителни пък се обявяват прехвърляния на акции и дялове в търговски дружества, извършени от длъжници на банката след поставянето й под особен надзор. Синдиците на КТБ или Фондът за гарантиране на вземанията могат в 5-годишен срок от откриването на производството по несъстоятелността да предявят пред съда искове за обявяване на недействителността.

Президентът върна поправките, за които Пеевски, Цонев и Хамид твърдят, че са „закон срещу вторичното разграбване на КТБ“ заради погазване на принципа на правовата държава. И изрично подчерта, че подобни крайни мерки Народното събрание би трябвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще се окажат нищожни, колко са прехвърлянията, които ще са относително недествителни и с колко, в крайна сметка ще нарасне масата на несъстоятелността на КТБ. Сиреч какъв е общественият интерес от подобно заиграване с правото?

Е, именно на това отговори днес Йордан Цонев, според него.

Той обясни, че с писмо поискали от министъра на финансите информация по три въпроса, на които отговорили синдиците на КТБ.

Първият: Какъв е списъкът на извършените до момента заличавания на обезпчения в полза на КТБ (става дума особено за обезпечения, освободени след прихващане на задълженията).

Бройката на заличените обезпечения е 205, стойността им – 233 147 298,3 лв., изчете днес Цонев.

Бройката на заведените дела в съда срещу извършени прихващания също е 205, материалният интерес е 1 174 252 811 лв., обяви той.

„Сега съдът като каже, че не признава прихващанията, синдиците няма към какво да насочат претениите. А сега ипотеките ще се върнат и синдиците ще се насочат към тези обезпечения“, обясни смисъла Цонев.

Но пропусна някои неща. Например, че не съдът (който прогласява нищожност), а депутатите, с придаването на обратна сила на закон, решават кои действия във връзка с КТБ са валидни, а кои – не.  На вносителите им убягва (случайно или не?) и въпросът а колко ли ще плати държавата, сиреч данъкоплатците на засегнатите, ако те заведат дела? За правната сигурност и обществения интерес от нея дори не отваряме и дума.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.