Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор отчете: Бегълците от правосъдието днес са 905

Главният прокурор отчете: Бегълците от правосъдието днес са 905

Defakto.bg

Сотир Цацаров бе на „диалог“ с правната комисия на НС

Общо 905 човека с окончателни ефективни присъди са на свобода днес. Трима от тях са с доживотни наказания.

Това стана ясно от поредния „диалог“ между главния прокурор Сотир Цацаров и правната комисия на парламента. Предесдателят й Данаил Кирилов много държи тези срещи да не се приемат като „парламентарен контрол“. Те са в изпълнение на последните конституционни промени, предвидили обвинител №1 да се явява в парламента не само за представяне на годишния отчет за работата на държавното обвинение.

Темата на днешния „диалог“ бе ефектът от промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в сила от 5 ноември 2017 г., както и проблемът с бягствата от правосъдието. Срещу които поправките в НПК на практика направиха „тайни“ окончателните присъди на съдилищата. А укриванията продължават.

Цацаров представи днес пред депутатите резултатите от проверка в цялата страна за неприведените в изпълнение присъди, за да се разбере колко са „бегълците“ към 15 януари 2018 г. Впоследствие данните са актуализирани, те бяха оповестени и от прокурорския пресцентър.

Така към 15 януари са констатирани 925 на брой осъдени, които не са в затвора. По-късно обаче са задържани 24 от тях, но междувременно други 4-ма осъдени са избягали от местата за лишаване от свобода. Така че актуалната бройка на „бегълците“ е 905. От тях 62-ма са с чуждо гражданство. Най-много – около 40 % са неизпълнените присъди със срок до 1 година затвор. Само 5 % са укрилите се с присъди над 10 г. затвор.

Прокурорите са издали и изпратили за изпълнение 577 европейски заповеди за арест за всички с присъди над 4 месеца, за които е установено че пребивават на територията на държава членка на ЕС.

Няма укрили се от правосъдието в района на РПв Трън, Брезник, Кула, Благоевград, Сливница, Пирдоп, Етрополе, Поморие, Средец, Царево, Котел, Трявна, Тервел, Тутракан и Попово.

По видове престъпления най-значителен е делът на „бегълците“, осъдени за престъпления по транспорта – 198  или около 1/5 от общия брой. Следват ги осъдените за кражби – 168  и за престъпления, засягащи половата неприкосновеност – 153.

Получените присъди се завеждат, разпределят и докладват на определени на принципа на случайния подбор прокурори в деня на постъпването им. Преобладаващата част от тях се привеждат в изпълнение веднага, а останалите – в седмодневния срок по чл. 416, ал. 6 НПК, отчита прокуратурата.

 Затрудненията при изпълнението на съдебните актове са най-вече заради уриването на осъдените в чужбина, отчита прокуратурата.

И още: „Изключително ниска е ефективността на оперативно–издирвателните мероприятия на територията на страната. Трудностите произтичат от липсата на възможности за използване на СРС, а и за проследяване и анализиране на информацията от мобилните оператори.“

Какво е направено? В съобщението се казва:

„Ръководството на прокуратурата е предприело следните организационни мерки:

  1. Изменение и допълнение на Указанието за дейността на Прокуратурата по надзора върху изпълнение на наказанията и другите принудителни меркив следните насоки:

– създаден е механизъм за незабавно предприемане на действия и от прокурор от ВКП или съответната окръжна или апелативна прокуратура след получаване на решение, с което влиза в сила осъдителна присъда, и издаване на разпореждане за привеждане в местата за лишаване от свобода на осъдени на „лишаване от свобода“ или друго по – тежко наказание;

– създаден е Електронен регистър на осъдените лица с неприведени в изпълнение наказания „лишаване от свобода“ или „доживотен затвор“, поради невъзможност да бъдат издирени и задържани в срок по-дълъг от един месец, след изпращане на присъдата на съответната Областна служба „Охрана“ при Министерство на правосъдието или на съответните служби при Министерство на вътрешните работи..

В регистъра се генерират автоматично данни чрез Унифицираната информационна система на ПРБ за: осъденото лице; последния му известен адрес; неприведените в изпълнение наказания; датата на обявяване за издирване и № на телеграмата, с която е обявено за ОДИ; датата на издаване на ЕЗА или молба за екстрадиция; датата на обявяване за издирване чрез Интерпол/ШИС; последна актуална информация от издирвателните действия.

Своевременният обмен на информация със служителите на ГД „Охрана“ при Министерство на правосъдието и ГД „НП“ при Министерство на вътрешните работи ще бъде обезпечен посредством предвидената възможност за техен достъп до информацията в Електронния регистър.

  1. По инициатива на Главния прокурор е създадена съвместна работна група от прокурори, представители на Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието, която следва да подготви проект на Инструкция по приложението на чл. 418 НПК[2], включително и на експертни предложения за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства и на Закона за електронните съобщения, които да позволят използване на СРС и данните от мобилните оператори при издирване на „бегълци от правосъдие“.
  2. Главният прокурор е отправил предложение до министъра на вътрешните работи за създаване на открит, общодостъпен сайт /“издирва се“/, който да съдържа данни, включително и снимки, на всички издирвани от МВР лица – не само на бегълците от правосъдие, а и на обявените за издирване по молба на техни близки, както и изчезнали лица“.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.