Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор отчете: Бегълците от правосъдието днес са 905

Главният прокурор отчете: Бегълците от правосъдието днес са 905

Defakto.bg

Сотир Цацаров бе на „диалог“ с правната комисия на НС

Общо 905 човека с окончателни ефективни присъди са на свобода днес. Трима от тях са с доживотни наказания.

Това стана ясно от поредния „диалог“ между главния прокурор Сотир Цацаров и правната комисия на парламента. Предесдателят й Данаил Кирилов много държи тези срещи да не се приемат като „парламентарен контрол“. Те са в изпълнение на последните конституционни промени, предвидили обвинител №1 да се явява в парламента не само за представяне на годишния отчет за работата на държавното обвинение.

Темата на днешния „диалог“ бе ефектът от промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в сила от 5 ноември 2017 г., както и проблемът с бягствата от правосъдието. Срещу които поправките в НПК на практика направиха „тайни“ окончателните присъди на съдилищата. А укриванията продължават.

Цацаров представи днес пред депутатите резултатите от проверка в цялата страна за неприведените в изпълнение присъди, за да се разбере колко са „бегълците“ към 15 януари 2018 г. Впоследствие данните са актуализирани, те бяха оповестени и от прокурорския пресцентър.

Така към 15 януари са констатирани 925 на брой осъдени, които не са в затвора. По-късно обаче са задържани 24 от тях, но междувременно други 4-ма осъдени са избягали от местата за лишаване от свобода. Така че актуалната бройка на „бегълците“ е 905. От тях 62-ма са с чуждо гражданство. Най-много – около 40 % са неизпълнените присъди със срок до 1 година затвор. Само 5 % са укрилите се с присъди над 10 г. затвор.

Прокурорите са издали и изпратили за изпълнение 577 европейски заповеди за арест за всички с присъди над 4 месеца, за които е установено че пребивават на територията на държава членка на ЕС.

Няма укрили се от правосъдието в района на РПв Трън, Брезник, Кула, Благоевград, Сливница, Пирдоп, Етрополе, Поморие, Средец, Царево, Котел, Трявна, Тервел, Тутракан и Попово.

По видове престъпления най-значителен е делът на „бегълците“, осъдени за престъпления по транспорта – 198  или около 1/5 от общия брой. Следват ги осъдените за кражби – 168  и за престъпления, засягащи половата неприкосновеност – 153.

Получените присъди се завеждат, разпределят и докладват на определени на принципа на случайния подбор прокурори в деня на постъпването им. Преобладаващата част от тях се привеждат в изпълнение веднага, а останалите – в седмодневния срок по чл. 416, ал. 6 НПК, отчита прокуратурата.

 Затрудненията при изпълнението на съдебните актове са най-вече заради уриването на осъдените в чужбина, отчита прокуратурата.

И още: „Изключително ниска е ефективността на оперативно–издирвателните мероприятия на територията на страната. Трудностите произтичат от липсата на възможности за използване на СРС, а и за проследяване и анализиране на информацията от мобилните оператори.“

Какво е направено? В съобщението се казва:

„Ръководството на прокуратурата е предприело следните организационни мерки:

  1. Изменение и допълнение на Указанието за дейността на Прокуратурата по надзора върху изпълнение на наказанията и другите принудителни меркив следните насоки:

– създаден е механизъм за незабавно предприемане на действия и от прокурор от ВКП или съответната окръжна или апелативна прокуратура след получаване на решение, с което влиза в сила осъдителна присъда, и издаване на разпореждане за привеждане в местата за лишаване от свобода на осъдени на „лишаване от свобода“ или друго по – тежко наказание;

– създаден е Електронен регистър на осъдените лица с неприведени в изпълнение наказания „лишаване от свобода“ или „доживотен затвор“, поради невъзможност да бъдат издирени и задържани в срок по-дълъг от един месец, след изпращане на присъдата на съответната Областна служба „Охрана“ при Министерство на правосъдието или на съответните служби при Министерство на вътрешните работи..

В регистъра се генерират автоматично данни чрез Унифицираната информационна система на ПРБ за: осъденото лице; последния му известен адрес; неприведените в изпълнение наказания; датата на обявяване за издирване и № на телеграмата, с която е обявено за ОДИ; датата на издаване на ЕЗА или молба за екстрадиция; датата на обявяване за издирване чрез Интерпол/ШИС; последна актуална информация от издирвателните действия.

Своевременният обмен на информация със служителите на ГД „Охрана“ при Министерство на правосъдието и ГД „НП“ при Министерство на вътрешните работи ще бъде обезпечен посредством предвидената възможност за техен достъп до информацията в Електронния регистър.

  1. По инициатива на Главния прокурор е създадена съвместна работна група от прокурори, представители на Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието, която следва да подготви проект на Инструкция по приложението на чл. 418 НПК[2], включително и на експертни предложения за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства и на Закона за електронните съобщения, които да позволят използване на СРС и данните от мобилните оператори при издирване на „бегълци от правосъдие“.
  2. Главният прокурор е отправил предложение до министъра на вътрешните работи за създаване на открит, общодостъпен сайт /“издирва се“/, който да съдържа данни, включително и снимки, на всички издирвани от МВР лица – не само на бегълците от правосъдие, а и на обявените за издирване по молба на техни близки, както и изчезнали лица“.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Прокуратурата във Варна започна просветителски срещи с ученици за професията „прокурор“ и следовател“, наркотиците – лесният начин да загубиш свободата си и др.

Апелативна прокуратура – Варна се включи в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.