Последни новини
Home / Законът / Спешни поправки за неизбежната отбрана нареди Бойко Борисов (допълнена)

Спешни поправки за неизбежната отбрана нареди Бойко Борисов (допълнена)

Defakto.bg

Много внимателно, не за печелене на еднократни политически дивиденти, предупреди Сотир Цацаров

В „спешен порядък“ започва работа по промени в текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Това обявиха министрите на правосъдието и на вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев след днешното заседание на кабинета. До края на март промените трябва да са готови и пуснати за обществено обсъждане. Разпореждането е на премиера Бойко Борисов.

На прицел са чл. 12 и следващите от НК, регламентиращи пределите на неизбежната отбрана и други действия, които се признават от закона като не обществено опасни.

Поводът е случаят с доктор Иван Димитров и последвалите протести в негова защита. В същото време вчера прокуратурата в Пловдив подробно описа фактите, от които стана ясно, че Димитров е стрелял и убил рецидивиста Георги Джевизов (Жоро Плъха) при опит за кражба в гаража му, след като преди това половин час го е наблюдавал, а после се е опитал да заличи следите. Кое не е неизбежна отбрана и се наказва. Не един и двама авторитетни юристи бяха категорични – законът е добър и достатъчно ясен и се обявиха срещу прибързани и необмислени промени.

Очевидно ще останат нечути. Сега ще се формира работна група, за участие в която ще бъдат поканени ВКС, ВСС, прокуратурата, неправителствени организации с експертиза по темата, граждански организации.

„Те активно ни накараха да мислим, че е дошло време за преосмисляне на разпоредбите в НК, като се държи сметка и за баланса, да не се отива от една крайност в друга“, обясни инициативата Цецка Цачева. Още днес щяло да се пристъпи към формиране на групата.

Вътрешният министър Валентин Радев бе откровен: „Това искат хората, ние добре чуваме тези знаци!“.

Това е положението.

По-късно след заседание на правната комисия на НС своя коментар направи главният прокурор Сотир Цацаров. И даде да се разбере, че е скептичен към „пипането“ на неизбежната отбрана.

Първо трябва добре да се помисли трябва ли да се променя чл. 12 от НК за неизбежната отбрана. Иска ми се да вярвам, че ще бъде направено щателно проучване на решението на Конституционния съд от 1997 г., с което ред допълнения за неизбежната отбрана бяха обявени за противоконституционни. Както и че намерението за промени е породено от искрена загриженост за хората, а не от елементи на политически популизъм. 

Трудно ми е да съчетая сегашните искания с предшестващи такива за либерализация на носенето на огнестрелно оръжение и лозунгът на един от коалиционните партньори: „Свободният човек е въоръженият човек“!“, каза Цацаров.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.