Последни новини
Home / Законът / Цацаров нареди проверка на “Юлен” за концесията в Пирин

Цацаров нареди проверка на “Юлен” за концесията в Пирин

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията в Национален парк “Пирин”, действителния собственик на концесионера “Юлен”,  разрешенията за ново строителство. Проверката ще се извърши лично от обвинител от ВКП, заради твърденията за престъпления срещу околната среда и от представители на изпълнителната власт, съобщиха от прокуратурата.

Случва се след поредица масови протести у нас в защита на Пирин през януари и февруари. Поводът бе решението на кабинета от края на 2017 г., позволяващо застрояване на до 48 % от националния парк, за което впоследствие бе обяснено, че разрешавало само строежа на втори кабинков лифт в Банско. Протестиращите настояваха за оставката на екоминистъра Нено Димов и за обявяване на действителния собственик на концесионера на ски зоната в Банско “Юлен”. Номиналният собственик е кипърския гражданин Георгиус Георгиу. За действителен собственик премиерът Бойко Борисов публично посочи Цеко Минев, съакциноер в ПИБ, финансираща концесионера. От ПИБ отрекоха да е така.

Прокуратурата взема думата по случая сега. Защото получила сигнал едва на 28 февруари, се разбира от съобщението й.

Ето го:

“На 26.02.2018 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Политическа партия  „Зелените“, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на  договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин”. Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с  ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там. Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между „Юлен” АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършване на лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок”.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

2 коментара

  1. Андрей

    Цялата им дейност на зелените се състои в такива активни мероприятия, да сте ги чули да са активни по теми като замърсяване на въздух или вода?!

  2. А защо Цацаратурата не проверява самите зелени? Те са пълни престъпници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.