Последни новини
Home / Законът / Девет нови електронни услуги ще предостави на гражданите и бизнеса Агенция по вписванията

Девет нови електронни услуги ще предостави на гражданите и бизнеса Агенция по вписванията

Defakto.bg
Започва изграждане на нова електронна система, която ще интегрира кадастралния и имотния регистър
Агенцията по вписванията ще предоставя 9 нови електронни услуги на гражданите и бизнеса с финализиране на надграждането на Имотния регистър и връзката му с кадастралния регистър.

Това заяви изпълнителния директор на Агенцията Зорница Даскалова по време на пресконференция, която стартира проекта „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги“.  Освен Зорница Даскалова, на нея присътваха и Димитър Танев, председател на Нотариалната камара, Десислава Ахладова, заместник-министър на правосъдието и Йорданка Мравкова, главен експерт в АП и координатор на проекта бяха сред присъстващите на събитието.

Димитър Танев

Димитър Танев заяви, че в  България  досега никъде не са създадени такива досиета и действително имотен регистър не съществува.  „Въвеждането на досие на имота означава в бъдеще да не се издава удостоверение за тежести, което за мен е архаизъм. Вместо това, както е навсякъде в Европа, ще се издават преписи от самото досие“, категоричен бе  той. В момента имотната партида не се структурира по посочения в Закона за кадастъра и имотния регистър начин, а по правилата на софтуерния продукт, който се ползва от съдиите по вписванията. Производствата по кадастъра и имотния регистър са две съвсем отделни производства, обясни нотариусът.

Според него възможността за вписване по електронен път с електронен подпис във входящия регистър ще бъде факултативна, но „изключително ще благоприятства гражданите и бизнеса, които ще имат интерес промените в регистъра да се отразяват незабавно“.  Танев сравни това с новата електронна услуга, която нотариусите ползват при прехвърляне на собствеността на моторните превозни средства (МПС), която действа от почти месец.  Електронната услуга, според него  по никакъв начин няма да компроментира сега съществуващия контрол, който упражняват нотариусите и съдиите по вписванията.

Председателят на Нотариалната камара  заключи, че проектът е златна възможност да се сложи началото на създаване на имотен регистър. Отбеляза също, че в западноевропейските страни само 20-30% от гражданите притежават вещни права върху недвижими имоти, докато в България почти всеки притежава имот.

По думите на изпълнителния директор Зорница Даскалова сред бъдещите електронни услуги, които ще предоставя Агенцията са:

– регистриране на заявление за предстояща сделка за предварително деклариране на предстояща сделка;

– -проверка на статус на заявление, осигуряващ видимост на подготвителни действия за сделки с недвижим имот;

– -автоматизирано известяване на заинтересовани страни на посочен e-mail адрес;

-уведомления за общините и техните бази данни за данъчни цели;

-искане за издаване на преписи;

-искане за издаване на удостоверение за лице;

-искане за издаване на удостоверение за имот;

-искане за издаване на удостоверение за период;

  • калкулатор за изчисление на дължимите държавните такси.

 

Проектът се осъществява с финансова помощ „Приоритетни проекти в изпълнение на пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020 г.“ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Общата му стойност е в размер на 1 500 000 лева, а срокът за изпълнението му е 18 месеца.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.