Последни новини
Home / Законът / И спецсъдът прекрати делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

И спецсъдът прекрати делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

Defakto.bg

Първото дело срещу „високата корупция“, внесено в специализирания наказателен съд, бе прекратено днес от него на стадия на разпоредителното заседание. Иде реч за гръмкото дело „Трайков, Дянков и Прокопиев“ за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2011 г.

Обвинителният акт е внесен от некомпетентен орган – СГП, реши след две почивки съдия Вилислава Ангелова. Но най-вече – обвиненията са неясни и противоречиви, постанови тя.

Ако това определение бъде потвърдено от апелативния спецсъд, пред който прокуратурата ще го оспори, изходът е само един. Обвинението ще трябва да изясни на кого за какво точно търси отговорност, механичното внасяне на същия обвинителен акт, но от спецпрокурор няма или поне не би трябвало да свърши работа.

Това е пореден отказ на съд да насрочи процес по въпросния казус. Делото първо бе върнато на прокуратурата от СГС заради неясноти, непълноти и противоречия. Апелативният съд не разгледа подадения протест, позовавайки се на промените в НПК и подсъдността му на спецправосъдието. И се стигна дотук. То ест до днес.

Съдбата на процеса оттук нататък обаче няма да повлияе на едно друго производство – за гражданска конфискация, започнато от бившата КОНПИ срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев, по което вече бяха разпоредени запори за 199 млн.лв., включително върху фирмата, медиен издател. По закон повдигането на определени обвинения е достатъчно за старта на имотни проверки, а дори и наказателното дело да бъде прекратено или да приключи с „невинен“, производството по граждаската конфискация си върви. Специално това срещу Прокопиев прикова вниманието с факта, че „незаконно“ обогатяване му бе открито заради обявената от КОНПИ за незаконна приватизация на „Каолин“ през 1999 г. Въпреки 10-годишната давност за тези проверки и произнасяния на съд по тази приватизация.

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.