Последни новини
Home / Законът / „Махленски спор“ за реформата на заповедните дела по ГПК

„Махленски спор“ за реформата на заповедните дела по ГПК

Defakto.bg

Пленумът на ВСС все пак ще проведе консултации колко ще струва електронното разпределение на тези дела из цялата страна

Разгорещени спорове на „махленско ниво“ (по израза на Олга Керелска) във ВСС предизвика днес темата за реформата на заповедното производство – конкретно молбите за издаване на заповед за изпълнение централизирано да се разпределят на районните съдилища в цялата страна. Те не изискват явяване на страни, съдът се произнася на базата на документи за налични вземания, учредени залози и т.н.

Проблемът бе кой, в какви групи и проектни екипи всъщност ще работи по темата, а оттам и по кой европроект или проекти тя ще бъде финансирана, както и дали ще дойдат пари от бюджета.

Предложението бе пленумът на ВСС да проведе „пазарни консултации“ колко ще струва създаването на електронна платформа за централизирана обработка на заповедните дела. А Цветинка Пашкунова поясни – безспорно е, че такава реформа е необходима и е единственият засега начин за разтоварване на най-натоварените районни съдилища (най-вече СРС) от валящите заповедни производства. ВСС има принципно решение за това, но не и яснота за цената. За това се налага извършването на въпросното проучване, а оттам нататък има обещания за отделяне на средства по текущи европроекти.

В хода на дебата стана ясно, че има и проектен екип от ВСС, който работи по въпроса.

Срещу това възрази Даниела Марчева, изтъквайки че по темата има и работна група в Министерството на правосъдието, както и вероятност за отпускане на пари от бюджета. И предложи пленумът да не взема решение, за да се проведе обсъждане в съдийската колегия на ВСС, тъй като проблемът касае съдилищата.

Георги Кузманов от прокурорската колегия се присъедини за отлагане.
Олга Керелска, член на проектния екип обаче внесе друга „яснота“. „Говори се за проведени разговори с министър Цецка Цачева, зам.-министър Десислава Ахладова, председатели на съдилища и т.н. Това са твърдения, решенията трябва да се вземат на базата на факти. Несериозно е да вземаме управленски решения на базата на твърдения на някои от нашите членове! Говорим за битовизми, нещата се правят на махленско ниво. Провеждат се едни срещи със зам.-министър, с министър, ходи се при органа на управление, непрекъснато се провеждат някакви разговори. Зад гърба на пленума, на съдийска колегия, на координационния съвет, който сме излъчили“, избухна Керелска.
„Става дума за изработване и внедряване на нов механизъм за разпределение на заповедните дела, това е нужно, необходимо е. Спорът очевидно е как и кой да го направи, но рискът е накрая да стигнем дотам никой да не го направи и да минираме една добра идея. Нека не пренасяме това и да не създаваме напрежение във ВСС“, призова Лозан Панов.
Красимир Шекерджиев се обяви за предоставяне на решението на съдийската колегия. Сотир Цацаров го подкрепи.
Цветинка Пашкунова настоя, че става дума само за консултации за цената и е безсмислено това решение да се отлага, след като намерението е въпросната реформа да се осъществи максимално бързо.

С 9 срещу 11 гласа отлагането не мина. С реми – 10 на 10 не мина и предложението пленумът да остави въпроса без разглеждане. Надделя мнението да се обявят пазарните консултации – с 11 на 9 гласа.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.