Последни новини
Home / Законът / Очаквано, Пламен Георгиев е шефът на новата „Антикорупция“

Очаквано, Пламен Георгиев е шефът на новата „Антикорупция“

Defakto.bg

Досегашният шеф на КОНПИ Пламен Георгиев е председателят на новата антикорупционна комисия, създадена с новия антикорупционен закон. Онази, в чиито ръце отиват гражданската конфискация, имотните декларации и проверки на властта, „оперативно-издирвателна“ дейност и възможност да иска и прилага специални разузнавателни средства. С други думи – широка палитра от власт.

Гласуването за поста начело на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ – кога ли абревиатурите ще се разпрострат върху цялата азбука?) бе точка Първа днес в парламента. Очаквано, Георгиев, номиниран от ГЕРБ и Обединени патриоти, спечели надпреварата с 218 гласа „за“, 66 „против“ и четирима „въздържал се“.

Конкурентът му Николай Николов, номиниран от БСП, получи 79 „за“, 62 „против“ и 73 „въздържал се“.

Дотук – нищо изненадващо. Не бе изненадващ и предшестващият дебат за претендентите, нито прозвучалите намеци как единият или другият са „политически“, сиреч партийно обвързани. При избор, осъществяван от най-политическия орган в държавата, парламентът, подобни нападки и подозрения са очаквани. А и нелишени от основания.

Но залитания от типа, че единият е „партиен“ кандидат, защото някога е бил общински съветник от листата на БСП (Николай Николов), а другият е „надпартиен“ (Пламен Георгиев), макар да е назначен начело на КОНПИ от премиера на ГЕРБ Бойко Борисов в един от мандатите му и в момента да е номиниран от управляващите, са несериозни. И обидни за аудиторията.

Какви са, сочат делата.

Ето откъси от дебата, цитирани от БГНЕС.

Антон Кутев от БСП се усъмни как упрвляващите ще гарантират обективността на Пламен Георгиев по проерки срещу тях. „Не виждам по какъв начин вие ще гарантирате, че той ще води делата си срещу вас, така както трябва. Пламен Димитров не го познавам. Не бих си позволил да говоря нищо за личността му““, обяви той. И посочи, че БСП са били прави през цялото време при изработване на антикорупционния закон, че когато това мнозинство избира ръководителя на антикорупционния орган, управляващите ще рискуват да попаднат в ситуация, в която избират послушен човек.

От своя страна Иван Миховски от ГЕРБ попита дали кандидатът на БСП е бил общински съветник в Ловеч. Филип Попов от БСП отвърна, че за Общински съвет те избират хората, а за заместник-министър те назначава министър-председателят, визирайки кандидатът че Пламен Георгиев е бил зам.-министър на правосъдието в един от кабинетите „Борисов“.

„Имахме уважението да не влизаме в сблъсък и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман. Това беше ваше предложение. Почвам да си мисля дали това не беше политическият ви ход тя да не бъде кандидат за председател на БСП или кандидатът ви за президентската кампания“, намеси се председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него за кандидата, който е издигнат от БСП (Никола Николов) се скриват „важни факти за политическата му свързаност“. Посочи, че Николов е представлявал БСП и всеки един знаел в община Ловеч, че това е млад човек, който в годините винаги е стимулиран и толериран от партията. А Пламен Георгиев е прокурор, като по негови дела има осъдени политици.

Пламен Георгиев ще започне с фалстарт, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. „ГЕРБ си уреждат някой да им гарантира, че няма да бъдат закачани за краденето през последните 9 години. Ключовата дума е доверие. Когато един орган и хората, които го представляват, нямат доверие, каквото и да направят, то няма да бъде възприето от българското общество. Борбата с корупцията е въпрос на доверие“, каза тя. И обвини управляващите, че упорито и настоятелно рушат българските институции години наред.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.