Последни новини
Home / Законът / Панов и Цацаров срещу „абсурдите“ за неизбежната отбрана

Панов и Цацаров срещу „абсурдите“ за неизбежната отбрана

Defakto.bg

ВСС и прокуратурата няма да участват в работна група за поредни промени в НК

Единодушна позиция срещу скорострелни промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана заеха днес председателят на ВКС Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров. Панов обвини изпълнителната власт в „абсолютно последователна непредвидимост по отношение на законодателството“ и „абсолютна непоследователност“ в начините на изработване на проектите. Цацаров стигна и по-далеч и обяви за „голям абсурд“ правенето на промени в института на неизбежната отбрана без участието на академичната мисъл.

Двамата се разминаха само във вижданията си за начините на противостоене.

Работата по спешни промени в НК бе разпоредена вчера от премиера Бойко Борисов на министрите Цецка Цачева и Валентин Радев. МВР-шефът дори дообясни инициативата с факта, че „това искат хората“! Поводът е известен – случаят в Пловдив, по който обвинения получи д-р Иван Димитров и се вдигнаха протести в негова защита. А политици, „чуващи“ народа, взеха присърце ремонтирането на неизбежната отбрана в НК.

Проблемът бе на вниманието на ВСС днес заради отправена от Цецка Цачева покана за участие на представители на съвета в работна група към правосъдното министерство по темата. Обявената вчера цел бе до края на март да има готови текстове, които да се подложат на обществено обсъждане.

Оказа се обаче, че вицепремиерът Красимир Каракачанов вече е готов с „ремонта“ на НК, сиреч с проект, мотивирал го е с „назрялата обществена необходимост“ и е разпратил изработените (неясно от кого) поправки за съгласуване по ведомствата. Така поне е написал Карачанов в профила си във фейсбук, а Сотир Цацаров го цитира днес чрез медийни публикации.

„От една страна в МП тепърва ще се формира работна група, от друга екип на вицепремиер вече е готов с проект, заради „назрялата обществена необходимост“. Какво ще прави тогава работната група, не е ясно. Няма да изпратя представители на прокуратурата в нея, при това положение не виждам необходимост от това. Можем да се включим едва на ниво обсъждане в Народното събрание – когато проектът бъде изпратен там и разискван от правната комисия“, категоричен бе главният прокурор. И добави: „Промяна в този институт без участието на академичната мисъл и общност е голям абсурд!“.

„Институтът на неизбежната отбрана е стар институт с богата съдебна практика. В писмото на министър Цачева няма мотиви какво налага промени в него сега. Но случващото се оставя особен привкус за това как се правят промени в материалните и процесуалните закони“, каза на свой ред председателят на ВКС. Панов напомни вече заявяваното от него – че участието на съдии от ВКС в подобни групи се ползва основно като аргумент за „присъствие“. Според Лозан Панов обаче изходът в случая е ВСС и ВКС да изпратят свои представители, които ясно да заявят несъгласие с прибързани, необмислени и немотивирани „ремонти“.

На това мнение бе и Цветинка Пашкунова. А,според Атанаска Дишева, писането във фейсбук не е достоверна информация за изработени проекти.

С 15 срещу 3 гласа (Панов, Пашкунова и Дишева) пленумът на ВСС реши да не изпраща свои представители в работната група за неизбежната отбрана.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

4 коментара

 1. левски

  „Инcтитyтът нa нeизбeжнaтa oтбpaнa e cтap инcтитyт c бoгaтa cъдeбнa пpaĸтиĸa. B пиcмoтo нa миниcтъp Цaчeвa нямa мoтиви ĸaĸвo нaлaгa пpoмeни в нeгo ceгa. Ho cлyчвaщoтo ce ocтaвя ocoбeн пpивĸyc зa тoвa ĸaĸ ce пpaвят пpoмeни в мaтepиaлнитe и пpoцecyaлнитe зaĸoни“,

  Стар е старозаветния закон…око за око …зъб за зъб…
  Богата практика от напълно объркани, трудно анализирани, тежко процесуални, понякога лишени от пълен морален и човешки смисъл дела.
  Е ли дворът, гаражът, колата ми моя сомственост, ако да…защо да не се прилага абсолютната самоотбрана и към тях?
  Време е да си изкарате главите от пясъка и да погледнете народът от позицията на вървящи по улицата обикновени хора, а не от позицията на возещите се в бронирани коли випове!!!

 2. На някого май не му харесва хората да имат реално право на неизбежна самоотбрана

 3. Проблема е в тълкуването на: „(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.“! Щом някой поставя живота ти под заплаха ти имаш право да се защитаваш както можеш и с каквото можеш! Ако имаш под ръка огнестрелно оръжие трябва да имаш право да го използваш независимо дали те нападат с нож, отвертка или брадва. Или пък ако 2-3 яки мангала са решили да те млатят с юмруци до смърт! Или пък ако 2- 3 мангала са тръгнали да изнасилват жена ти, какво правим?! Захвърляш пищова настрана и смъкваш гащите за да въздействаш съответстващо на мангалите?! Формулировката на алинея 2 от член 12 на Наказателния кодекс е доста обща, а тълкуването й дори и в съда е олигофренско! Единствено алинея 3 бива що годе.

 4. Кога ще започне тази съдебна реформа…писна ни вече да чакаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.