Последни новини
Home / Законът / Парламентарна комисия „уволни“ Георги Гатев от Бюрото за СРС

Парламентарна комисия „уволни“ Георги Гатев от Бюрото за СРС

Defakto.bg

Комедия и фарс! – бе коментарът на Гатев

Да се прекратят пълномощията на зам.-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев. Това гласува днес на закрито заседание парламентарната комисия за контрол на службите и прилагането на СРС начело с Димитър Лазаров (ГЕРБ). Поводът е отнетият на Гатев допуск до „строго секретни“ материали.

Последващият развой е ясен – казусът „Гатев“ влиза в пленарна зала и се гласува от мнозинството. Очевидно зам.-председателят на известното с независимостта на преценките си Бюро за СРС, ще бъде уволнен. Като се има предвид, че мандатът на този състав на бюрото начело с Бойко Рашков изтича в края на тази година, т.е. иде реч за броени месеци, случилото се не изглежда чак толкова важно.

Но не е така. Приключва етап от една наказателна акция срещу независими юристи, последиците от която не са без значение за гражданите. Защото никой не е гарантиран от незаконни подслушвания, следене и прочее похвати за нахлуване в личната сфера. И общественият интерес от това кои ще са контрольорите хич не е формален.

От днешното закрито заседание на парламентарната комисия, съобщението за което се появи също днес, се разбра финалното решение. Както и че зам.-председателят Славчо Велков и Филип Попов (от БСП) са гласували „въздържал се“.

Нищо друго обаче не е ясно, защото е „секретно“. Не стана ясно включително по предложение на кои точно депутати въпросът е поставен за разглеждане от ресорната парламентарна комисия – щото без предложения „точки“ в дневния ред няма. Смешно!

Ясно е обаче друго – въпреки отправената покана към Гатев и Рашков за днешното заседание, те не са били изслушани на него. „Цялата процедура е комедия и фарс!“, каза пред De Fakto Георги Гатев.

Предложението на Славчо Велков депутатите да изслушат двамата, за да се запознаят с фактите, а не да гласуват наизуст, не е било прието. Случилото се изглежда необяснимо на фона на „открити“ заседания на същата комисия от края на миналата година, на които публиката можеше да чуе всички критики на главния прокурор Сотир Цацаров срещу Бюрото и неговия председател Бойко Рашков. Дръзнал да огласи създаваните от обвинението пречки пред Бюрото да върши работата си, а оттам и да предупреди – не можем на 100 процента да гарантираме на гражданите, че не са незаконно подслушвани и следени!

В цялата суматоха се разбира и трето – макар да бе номиниран за член на Бюрото от ДПС, Гатев явно вече няма тяхната подкрепа. Защо ли?

А фактологията е известна. И говоряща.

На 18 януари Върховният административен съд потвърди отнетия на Гатев допуск до „строго секретни материали“ в свое „секретно“ решение, с което се присъедини към твърденията на ДАНС и на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ), че зам.-председателят на бюрото е „ненадежден“ да пази държавни тайни. Защо? Отговори не бяха дадени, под булото на секретността.

Самият скандал гръмна през лятото на миналата година, когато по сезиране от прокуратурата ДАНС отне допуска на Георги Гатев до „строго секретни“ материали. В прокурорското съобщение се твърдеше, че зам.-председателят на Бюрото нарушил правилата, като съдействал на няколко магистрати да напишат молби за проверка дали не са незаконно подслушвани. В какво се изразяват нарушенията не се разбра, затова пък адвокатът на един от сочените магистрати Светла Маргаритова публично обяви чрез De Fakto – тя, не Гатев, е писала молбата за проверка. А с документи и факти Бойко Рашков опроверга всички „обвинения“ и видя в ставащото опит за подчиняване на независимата структура.

И какво? ДКСИ потвърди решението на ДАНС, изчерпвайки процедурата с едно изречение: жалбата на Гатев се отхвърля! Доказателства, искания, изслушвания нямаше. Накрая своето „да“ произнесе и Върховният административен съд.

About Елена Енчева

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.