Последни новини
Home / Законът / Бивш общински съветник влиза в затвора за лихварство

Бивш общински съветник влиза в затвора за лихварство

Defakto.bg

Бившият общински съветник от „Атака“ в Силистра Живко Димов ще лежи 5 г. в затвора за лихварство и ще плати 5 000 лева глоба.

Това окончателно постанови Върховният касационен съд. Присъдата е приведена в изпълнение и затова се оповестява, уточниха оттам. Така изискват вече последните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, известни и като поправките за „тайните присъди“.

Делото срещу бившия общински съветник е в списъка от дела „с обществен интерес“.

Живко Димов е признат за виновен, че през 1998 – 2009 г. в Силистра, без съответното разрешение, извършвал банкови сделки, като е предоставял парични заеми на различни лица, обезпечени с ипотеки на недвижими имоти, записи на заповеди или залози на вещи, срещу получаване на лихви и задължения за връщането им и от дейността си е получил значителни неправомерни доходи в размер на 106 496 лв. – престъпление по чл. 252, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

Делото за втори път стига до ВКС, след като през 2016 г. върховните съдии са отменили решението на Апелативен съд – Варна и са го върнали за ново разглеждане. При повторното завъртане във ВКС е коригиран само размерът на наложената глоба – от 8 000 на 5 000 лв.

От съда съобщават:

„Съдебният състав на ВКС приема за неоснователни жалбите на подсъдимия и на неговия защитник, в които се сочат касационни основания по чл. 348, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 от НПК – нарушение на материалния закон, съществени нарушения на процесуалните правила и явна несправедливост на наложените наказания.

По отношение на наложеното наказание „лишаване от свобода“ тричленният състав на ВКС пише в мотивите си: „Няма основание да се приложи нормата на чл. 55 от НК при определяне на дължимото наказание „лишаване от свобода“, независимо от изтъкнатите в жалбата на защитника доводи за семейно положение и за това, че деецът бил земеделски производител, трудово ангажиран в „Нерон“ ЕООД и Общинския съвет на гр. Силистра. Обратното, именно предвид цитираните качества на дееца, с оглед на които той трябва да е блестящ пример за гражданско съзнание за семейството си и за своите съграждани, при отмерения минимален размер на наказанието „лишаване от свобода“ всякакво по-нататъшно намаляване би било проява на неоправдано снизхождение“. Според ВКС степента на обществена опасност на извършеното от дееца се очертава и с оглед на обстоятелството, че подсъдимият не е имал никакво колебание да злоупотребява с липсата на правна грамотност на пострадалите лица, когато те са били притиснати от тежки житейски несгоди и не са имали възможност да бъдат достатъчно енергични и да се посъветват професионално, за да се противопоставят на престъпното му поведение.

 По отношение на определената глоба от 8 000 лв., отмерена при предвиден размер в закона от 5 000 до 10 000 лв., върховните съдии приемат, че е необходимо да бъде намалена  на 5 000 лв. В мотивите на ВКС е посочено, че след като лишаването от свобода е наложено изцяло на визирания в чл. 252, ал. 2 от НК минимум, т. е. при пълен превес на смекчаващи обстоятелства, то прилагането на нормата на чл. 54, ал. 2 от НК изисква същия подход и за кумулативно определеното наказание „глоба“. Това не важи за сумата от 106 496 лв., която деецът е осъден да заплати в полза на държавата, тъй като тя не представлява наказание „глоба“, а последица от ангажиране на наказателната му отговорност и е съобразена с равностойността на приетия за установен предмет на престъпно посегателство“.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.