Последни новини
Home / Гостува ни / Бойко Рашков: Случаят „Гатев“ отива в Страсбург

Бойко Рашков: Случаят „Гатев“ отива в Страсбург

Defakto.bg

Процедурата за отнемане на допуск до тайна информация е порочна и откъм закон, и откъм поведение на институциите

„Никой в специализираната парламентарна комисия вчера не пожела да види има ли основания да се извърши проверка на ДАНС как, на базата на какви фактически основания е стигнала до решението да отнеме допуска на Георги Гатев до класифицирана информация. Този въпрос остана абсолютно неизяснен и именно това ще доведе до извеждането на спора извън България. Все изчакваме, не знам защо, някой отвън да ни каже, че допускаме грешки“. Това заяви  председателят на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков в коментар пред БНР. И напомни, че България вече е осъждана от Евросъда по човешките права в Страсбург заради липсата на гаранции, че нароченият за „ненадежден“ да опазва тайни може ефективно да се защити. Въпреки че след това е въведен съдебен контрол пред ВАС, това не е дало надеждни гаранции за защита.

Поводът за коментара бе вчерашното решение на комисията за контрол на службите да бъде освободен зам.-председателят на Бюрото Георги Гатев заради отнет допуск до класифицирана информация, в случая до ниво „строго секретно“. Решението е безпрецедентно – досега член на бюрото не е „уволняван“ от парламента.

Процесуалната мъгла ражда беззаконие

Разписаната в закона процедура е порочна – тя не дава възможност на когото и да е да се защити успешно, защото се опира на секретност и тайнственост, категоричен бе Рашков. „Законът позволява право на защита, но една от институциите – Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) абсолютно не даде на колегата Гатев такава възможност. Не коментирам ДАНС, която издава акт за отнемане на допуска и е спокойна, че никой не може да го провери. Гражданинът, който не знае мотивите за отнемане, няма как да се защити срещу тях. Говорим веднъж за порочна процедура и, втори път за порок на институциите“, подчерта председателят на Бюрото за контрол на СРС.

И още: „Бяхме осъдени от Срасбург точно заради това, тогава се въведе съдебен контрол от ВАС, но в едноинстанционно касационно производство – в този съдебен стадий не се събират доказателствени материали, разчита се на събраното от заинтересованите институции, отнели допуска. Разчитат на секретността, на процесуалната мъгла, с която е обвита процедурата. Това създава беззаконие“.

Парламентарната комисия бяга от проверка на спецслужбите. Защо?

Бойко Рашков разказа и как вчера с Гатев са били поканени да се явят в парламентарната комисия по контрол на службите, председателствана от Димитър Лазаров. Но през цялото време са стояли отвън, не са били извикани в залата и изслушани. Затова пък там е бил председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

„Като си тръгнахме, по телефона Димитър Лазаров ни покани да се върнем, но в неговия кабинет. Проведохме дълъг разговор – но тримата обсъждахме неща, които трябваше да се коментират в залата, в комисията. Прави впечатление, че председателят на тази комисия акцентира единствено и само на факта, че има съдебен акт. Никой не оспорва, че решението на ВАС трябва да се изпълни, но това е специализирана комисия, която пък трябва да знае защо и какво гласува. Вчера на практика депутатите гласуваха едно съдебно решение. Те не гласуваха, защото знаят за какво отнемат достъпа. Не е вярно, че едно съдебно решение не може да се обсъжда. Може и трябва, особено мотивите му“, обобщи Бойко Рашков.

Оцени станалото така: „Едно обсъждане в тази комиися може да я мотивира да извърши проверка как службите за сигурност отнемат достъпа на лица до класифицирана информация. Този парламентарен контрол можеше да започне вчера, трябваше да започне още миналото лято, когато бе отнет достъпа на Георги Гатев. След подобно изслушване депутатите биха могли да се замислят и за промени в закона.

Имам чувството, че тази комисия бяга от проблемите и във връзка с дейността на Бюрото, и в случая с колегата Гатев. Тя трябва да влезе в ролята си и при фрапиращи нарушения на закона да се вземат адекватни мерки. Другият, от когото зависи да се вземат мерки, е изпълнителната власт, пряко отговаряща за службите. Но може би се плашат от фактите, които ще чуят“.

На кого е неудобен Гатев?

На въпрос на кого е неудобен Георги Гатев, Бойко Рашков отвърна: „Той не се афишира“.

После обаче бе припомнена проверката за използване на СРС по делото „КТБ“, започната от Бюрото, но осуетена и неприключила до днес.

„Събитията се развиха около април 2015 г., когато на разширено заседание Сотир Цацаров с най-груб тон се обърна към Георги Гатев и заяви, че той проявявал нездрав интерес към КТБ. А в Бюрото имахме постъпила молба от гражданин за проверка. Тази проверка беше осуетена, не е приключила и явно няма да приключи. И не е единствената. Поставил съм въпроса пред специализираната парламентарна комисия изключително сериозно, до днес не сме получили покана за обсъждане на проблемите, които пречат за нормалното функциониране на Бюрото“, каза неговият председател.

Рашков даде сериозна заявка: че тези дни ще изпрати на министъра на вътрешните работи документи и факти по исканията на службите за използване на СРС, като „соча само онова, заради което българският съд е отказал разрешения за СРС“. И продължи: „Съдът се залива от некачествени искания, констатираме едни и същи недостатъци, защо ръководителите на административните звена не предприемат никакви мерки? Ще изпратя данните и на главния прокурор, който много се засегна, че сравнявам някои прокурори с някои полицейски началници. Ще изпратя тези данни, ние сме готови. Въпросът е да се подобри дейността, нищо друго“.

След „уволнението“ на Гатев, което окончателно трябва да се гласува в пленарна зала, Рашков предупреди за опасност от блокиране на решенията на комисията, в която остават четирима души.

„Има риск да не се вземат решения, ако се разделим двама на двама. Веднъж вече един колега направи точно това, допускам, че тези случаи ще зачестят. Но парламентът има възможност в месечен срок да избере друг член на бюрото до края на мандата (който изтича в края на т.г. – б.р.)“, каза Рашков

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.