Последни новини
Home / Законът / Втори национален протест на надзирателите ще положи ключовете от затворите пред Министерски съвет

Втори национален протест на надзирателите ще положи ключовете от затворите пред Министерски съвет

Defakto.bg

За втори път в столицата ще има национален протест на надзирателите и служителите в „Съдебна охрана“. Повече от година служителите  настояват за  20% увеличение на заплатите и назначаване на още служители и въвеждане на европейски стандарти за работа в затворите.

„Един лъч тръгва от Съдебната палата. Събираме се в 12.00 часа. Колегите от другия синдикат в 13.00 часа се събират пред Министерството на правосъдието. Там ще се съберем. Ще ни водят гайдари в национални носии, защото трябва да се върнем към българщината, трябва да се върнем към нашето, националното, за да се разберем, а не само да летим в облаците и в европейските виждания и в европейските стандарти, защото долу – при нас, тези стандарти ние не ги усещаме“ – това обясни пред „Хоризонт“ Пламен Христов от синдикат „Охрана“.

Протестиращите ще обиколят и  Министерството на правосъдието, Министерството на финансите, както и Министерски съвет.

Повече от 70 души от Сливенския женски затвор ще участват в протеста, заявява  синдикалният лидер на служителите в затвора Цветан Михайлов.

Символично пред Министерски съвет протестиращото шествие ще остави  ключовете от затворите в България, каза Михайлов.

.„Трябва да се търсят спешни решения, поне за удовлетворяване на исканията в техния минимум. Настояваме да се започне с изравняване на социалния  статус на служителите на този с останалите от сектор „Сигурност“, подчерта той и коментира, че ако и този протест не бъде чут, служителите ще протестират и по време на срещата на европейските правосъдни министри в София в края на месеца.

Над 20 автобуса и 100 коли с надзиратели тръгват за протестния митинг-шествие в София, който започва в 13.00 ч. пред Министерството на правосъдието. Това се казва в  писмо до медиите от Синдиката на служителите в затворите. Протестът е под надслов „Европа и за нас“. Дни преди шествието протестиращите изпратиха отворено писмо с настояване преговорите по техните искания да се водят лично с премиера и поискаха среща с него и министрите на финансите и на правосъдието, с ангажимент за цивилизовано поведение, за търсене на продуктивно решение, каквото до този момент нямало.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.