Последни новини
Home / Законът / Димитър Узунов иска ранг на върховен съдия

Димитър Узунов иска ранг на върховен съдия

Defakto.bg

Утре съдийската колегия с втори опит да избере шеф на СГС

Бившият представляващ ВСС Димитър Узунов е предложил за себе си да бъде повишен в най-високия ранг в системата – „съдия във ВКС и ВАС“.  Точката е в дневния ред на съдийската колегия на утрешното й заседание.

В момента Узунов, който след изтичането на мандата като кадровик се върна в районния съд в Сандански, е с ранг „съдия в апелативен съд“.

Името му е достатъчно известно, включително и от записите „Двете каки“, в които бе наречен „човекът на Бойко“ във ВСС. Имаше подозрения  че той е кадровикът, изпращал съобщения на премиера по Вайбър в разгара на важно заседание. Узунов обаче представи разпечатки, че не е той. Той бе вторият поред представляващ ВСС в рамките на един мандат, след като безпрецедентно мнозинството в съвета го предпочете пред първия представляващ Соня Найденова.

Узунов бе сред първите, отправили искане и да получат оценка за работата си във ВСС от действащия съвет и предложението бе оценката да е „положителна“. Съдийската колегия обаче отложи решението, за да преработи методиката и в нея да няма конкретни оценки – било „положителна“ или „отрицателна“.

Повишението в най-високия ранг в системата „съдия във ВКС и ВАС“ е в дневния ред на колегията по повод и на друг магистрат – Ивайло Родопски, в момента съдия в РС-Костинброд. През февруари повишението му бе отказано заради установените нарушения в работата му по делото за фалита на ТВ 7 – Родопски го гледаше като командирован в търговското отделение на СГС. Предния съвет го наказа с намаление на заплатата за това, а въпреки че сакнцията бе отменена от ВАС, и върховните съдии не бяха отрекли наличието на нарушения. Мотивът за отмяната на наказанието бе навлизане във функционалния имунитет. Сега Родопски е поискал от съдийската колегия да преразгледа отказа си.

Най-любопитното кадруване в утрешния дневен ред, разбира се, е изборът на титулярен председател на Софийския градски съд измежду Светлин Михайлов и Евгени Георгиев. Вотът веднъж вече бе насрочен за 20 февруари и отложен заради пристигнало в същия ден уведомление, че Михайлов по спешност е бил приет в болница „Лозенец“. Миналата седмица стана ясно, че очевидно се е оправил. А измежду магистрати отдавна върви мълва, че не е изключено Светлин Михайлов да събере 8 „за“ в своя подкрепа в съдийската колегия – минимумът, за да бъде избран повторно начело на СГС. В същото време именно той е кандидадът към когото публично са зададени най-много въпроси (на които засега не е отговорил) и спрямо когото публично са изказани най-много съмнения.

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Един коментар

  1. Не се шегувайте с тази номинация.Узунов е абсолютен нагаждач и подлога на Борисов.Да си стои в Сандански и да мълчи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.