Последни новини
Home / Законът / Димитър Узунов иска ранг на върховен съдия

Димитър Узунов иска ранг на върховен съдия

Defakto.bg

Утре съдийската колегия с втори опит да избере шеф на СГС

Бившият представляващ ВСС Димитър Узунов е предложил за себе си да бъде повишен в най-високия ранг в системата – “съдия във ВКС и ВАС”.  Точката е в дневния ред на съдийската колегия на утрешното й заседание.

В момента Узунов, който след изтичането на мандата като кадровик се върна в районния съд в Сандански, е с ранг “съдия в апелативен съд”.

Името му е достатъчно известно, включително и от записите “Двете каки”, в които бе наречен “човекът на Бойко” във ВСС. Имаше подозрения  че той е кадровикът, изпращал съобщения на премиера по Вайбър в разгара на важно заседание. Узунов обаче представи разпечатки, че не е той. Той бе вторият поред представляващ ВСС в рамките на един мандат, след като безпрецедентно мнозинството в съвета го предпочете пред първия представляващ Соня Найденова.

Узунов бе сред първите, отправили искане и да получат оценка за работата си във ВСС от действащия съвет и предложението бе оценката да е “положителна”. Съдийската колегия обаче отложи решението, за да преработи методиката и в нея да няма конкретни оценки – било “положителна” или “отрицателна”.

Повишението в най-високия ранг в системата “съдия във ВКС и ВАС” е в дневния ред на колегията по повод и на друг магистрат – Ивайло Родопски, в момента съдия в РС-Костинброд. През февруари повишението му бе отказано заради установените нарушения в работата му по делото за фалита на ТВ 7 – Родопски го гледаше като командирован в търговското отделение на СГС. Предния съвет го наказа с намаление на заплатата за това, а въпреки че сакнцията бе отменена от ВАС, и върховните съдии не бяха отрекли наличието на нарушения. Мотивът за отмяната на наказанието бе навлизане във функционалния имунитет. Сега Родопски е поискал от съдийската колегия да преразгледа отказа си.

Най-любопитното кадруване в утрешния дневен ред, разбира се, е изборът на титулярен председател на Софийския градски съд измежду Светлин Михайлов и Евгени Георгиев. Вотът веднъж вече бе насрочен за 20 февруари и отложен заради пристигнало в същия ден уведомление, че Михайлов по спешност е бил приет в болница “Лозенец”. Миналата седмица стана ясно, че очевидно се е оправил. А измежду магистрати отдавна върви мълва, че не е изключено Светлин Михайлов да събере 8 “за” в своя подкрепа в съдийската колегия – минимумът, за да бъде избран повторно начело на СГС. В същото време именно той е кандидадът към когото публично са зададени най-много въпроси (на които засега не е отговорил) и спрямо когото публично са изказани най-много съмнения.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Един коментар

  1. Не се шегувайте с тази номинация.Узунов е абсолютен нагаждач и подлога на Борисов.Да си стои в Сандански и да мълчи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.