Последни новини
Home / Законът / Проф.Даниел Вълчев: Сделката с ЧЕЗ и убийството в Пловдив показват едно и също – гняв и недоверие у хората

Проф.Даниел Вълчев: Сделката с ЧЕЗ и убийството в Пловдив показват едно и също – гняв и недоверие у хората

Defakto.bg

Институтът на неизбежната отбрана е много добре уреден в наказателното право

Това заяви пред bTV юристът, проф. Даниел Вълчев, който е ръководител на  екипа на Юридически барометър. Неговият коментар е поредният, който отрича прибързаните ремонти на законите под натиск.

Професорът  обясни, че институтът на „неизбежната отбрана” възниква при неправомерно непосредствено нападение и във всеки конкретен случай става дума за конкретна преценка.

Така идеята, че ако някой влезе посред нощ в жилището ти – ти можеш да го застреляш, е много добра, но какво би станало, ако едно по-високо дете 10-11 годишно се е хванало на бас, че може да влезе посред нощ в съседите – ще го застреляш ли? „Ние малко преиграваме“, коментира той.

Вълчев припомни, че още през 1973 г. има постановление на Върховния съд, в което подробно са изброени условията, при които възниква този институт. По думите му този дебат, който сега се води по повод един криминален случай не е нов и припомни, че през 1997 г. се приемат промените, които сега се предлагат, отново „за да се яхне политическата вълна“.  Тогава Конституционният съд отмени четири от шестте нововъведения. Проф. Вълчев определи действията в момента като „тежък популизъм“.

Според проф. Вълчев двете големи теми, които занимаваха обществото през последните десетина дни, а именно продажбата на ЧЕЗ и темата с убийството, извършено от д-р Димитров в Пловдив, казват едно и също нещо, че усещането за несправедливост в обществото е много силно. „Хората имат такова усещане и това ги прави гневни. Ако нещо изиграе лоша шега на това управление, то ще бъде това“.

По думите му като цяло усещането за несправедливост и за непочтеност в обществото се засилва.

Проф. Вълчев разкритикува действията на парче от страна на парламента. Той даде пример с пътнотранспортните произшествия с трагичен край на пешеходна пътека. „Сега ние сме пред следната ситуация, ако един човек – шофьор блъсне на пешеходна пътека, той ще бъде много по-тежко наказан, отколкото ако излезе на тротоара и помете спирката. В това виждате ли някакъв разум?“.

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.