Последни новини
Home / Законът / Съдът е наредил на антикорупционния шеф да не крие информация*

Съдът е наредил на антикорупционния шеф да не крие информация*

Defakto.bg
Разходите по делото за конфискация срещу Цветан Василев не са тайна, гласи решение

Софийският административен съд e разпоредил на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев (доскоро началник на комисията за конфискация, известна като КОНПИ) да не прикрива информация от обществен интерес. Това става ясно от решението на  Диляна Николова да отмени отказа на Георгиев да предостави информация на „Сега“  какви разходи е направила комисията в производството, което води срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, съобщи вестникът.
Пламен Георгиев е отказал информация дали властите в Швейцария са уважили негово искане за обезпечителни мерки върху имотите на Василев и семейството му там. Съпругата на бившия банкер Антоанета Василева заяви в телевизионно интервю преди месеци, че КОНПИ дължи разноски на Швейцария. С аргумента, че това е служебна тайна Георгиев отказва да отговори вярно ли е това, в какъв размер са, платени ли са, както и дали има откази и от други държави и съответно разноски, информира „Сега“. И още: 

„Сега“ попита и какви други разходи са направени във връзка с проверката на имуществото на банкера и на семейството му. При внасянето на иска за конфискация в съда Георгиев обяви, че той е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали тежат близо 6 т. „Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес“, обясни той. На въпрос за каква сума става дума отговорът беше, че това е търговска тайна.

По време на делото в административния съд юрисконсултът на комисията стигна още по-далече, като заяви, че дейността й е уредена в специален закон, който изключва приложението на закона за достъп до информация. Излезе, че КОНПИ е над закона.

Съдия Диляна Николова не е съгласна с нито един от аргументите на комисията. Тя приема, че с отказа си да предостави информация Георгиев е приложил закона неправилно. „Съдът намира, че поисканата информация е обществена по дефиниция. Тези разходи представляват публични бюджетни средства и комисията дължи прозрачност при отчитането им“, пише Николова.

За нея не е ясно по какъв начин предоставянето на исканата информация би увредило интересите на държавата, както твърди КОНПИ. Съдът обяснява, че надделяващ обществен интерес има, когато чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на институциите.

Решението на съдия Николова, с което се отменя отказът на Георгиев, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

РЕЦИДИВ

„Сега“ води още едно дело заради отказ на Георгиев да предостави информация. То е заради абсурдното му решение да скрие за какви суми е осъдена комисията по закона за отговорността на държавата. Тези данни отсъстват от годишните отчети за дейността й – там се отчитат само постиженията й. Георгиев смята, че това е служебна тайна.

АДВ. АЛЕКСАНДЪР КАШЪМОВ:

„Превръщаме в тайна дължимата прозрачност и отчетност на институциите пред данъкоплатците. Това е павиране на пътя към тиранията – няма как по друг начин да определя подобно нежелание за отчетност.“

 

*Източник в. Сега

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.