Последни новини
Home / Законът / Без избор за председател на СГС, 7 кадровици „против“ двамата кандидати (допълнена)

Без избор за председател на СГС, 7 кадровици „против“ двамата кандидати (допълнена)

Defakto.bg

Няма избран председател на Софийския градски съд. След близо пет часа изслушване и дебати съдийската колегия на ВСС не събра нужното мнозинство в подкрепа на Евгени Георгиев или Светлин Михайлов. Най-много – 7 от кадровиците избраха опцията „не подкрeпям никого“.

Кандидатите Евгени Георгиев и Светлин Михайлов

За да има избор, се искаха 8 „за“. Евгени Георгиев получи 5 гласа в своя подкрепа, Светлин Михайлов – само 2 гласа.

Георгиев бе подкрепен от Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска.

Светлин Михайлов – от Севдалин Мавров и Боян Новански.

Останалите не харесаха нито един от двамата кандидати, въпреки кулоарните мълви за почти „сигурен“ избор на Светлин Михайлов и уговаряне до последно на кадровици да дадат вота си за него. Ако е имало такъв сценарий, той не се реализира.

Сега изборът тръгва отначало.

Светлин Михайлов заяви, че повече няма да се кандидатира. Евгени Георгиев – че ще помисли дали повторно да участва в този вот.

СГС е без титулярен председател от октомври миналата година. Временно го оглавява Десислава Попколева.

При проведения преди това дебат имаше коментари за „ренесанса на миналото и бъдещето на съдебната реформа“ (Лозан Панов), „да не се поддаваме на нападките, аз не им вярвам“ (Севдалин Мавров), за „важния и труден избор, но трябва да се вземат и трудни решения“ (Красимир Шекерджиев).

А при изслушванията на двамата кандидати – като и двамата отговаряха на въпроси, свързани с негативни медийни публикации срещу тях – Георгиев спокойно отговаряше на питания за 58-те му акции в КТБ (които не е оползотворил преди фалита и е загубил), а Михайлов говореше за „информационните скелети в гардероба“ и „тенденциозност“. Обяснимо, той има един мандат начело на СГС, който не беше безоблачен.

Кой какво каза пред кадровиците? Изслушването беше по азбучен ред.

Евгени Георгиев: Едноличното управление води до сътресения

Мащабът на СГС е такъв, че не би позволил еднолично управление без сътресения, обяви пред кадровиците Евгени Георгиев. Амбцията му за съда: уважаван, ползващ се с доверие и стабилен СГС. И още: навременно и качествено правораздаване, безпристрастен съд, по-добри условия за работа. Той получи и подкрепата на 44 от 88 съдии от СГС, гласували на проведеното Общо събрание на съда.

Любопитни бяха споменатите от самия Георгиев определения за него си като „човекът медиация“ (защото е един от първопроходите в популяризирането на извънсъдебното споразумяване) и „съдия-надомник“ (вкъщи на терасата си е направил кабинет, където работи по делата си).

Начерта няколко възможни решения за справянето с натовареността в СГС, включително обособяване на специализирани състави по делата за пътно-транспортни произшествия.

На въпрос за притежаваните 58 акции от КТБ и медийни твърдения, че може да се окаже в конфликт на интереси, защото в СГС има дела, свързани с банката, отговори: „Истина е, имам тези акции, купени са 5-6 години преди да започнат проблемите на банката. В момента тези акции не струват нищо, а фактът, че съм ги задържал и загубил, означава, че не съм направил добра инвестиция. Имам и заем в ДСК, плащам си към „Топлофикация“, ЧЕЗ, които също имат дела в СГС. Никога не съм срещал, нито съм познавал Цветан Василев„.

Последва дълго обяснение за изкараните от него международни специализации, финансирани от комисията Фулбрайт, Американската агенция за международно развитие, фондация „Джеймс“. Покрай това стана ясно, че Евгени Георгиев е единственият засега българин, спечелил стипендия от „Джеймс“. Докато е стажувал в странство е бил в неплатен отпуск, делата му са поемани от колеги. „Това ме задължава, трябва да върна нещо на системата и на хората, спечелил съм стипендиите за обучения лично аз, но съм бил съм там като съдия“, заключи Георгиев.

Светлин Михайлов: Нападан съм, защото защитавах колеги!

Познавам съда, хората, взел съм си поука от допуснатите от мен грешки, обяви Светлин Михайлов.  „Дълбоко съм убеден, че съдебната система има нужда от промяна, тя трябва да почне от всеки от нас. Успешен съд е съдът, в който се работи спокойно, без ингрити, без сплетни, където отиват с желание на работа. Отговорност на административиня ръководител като пръв сред равни е да осигури спокойната работа“, каза още той.

После се премина към „имотните теми“ – беше неизбежно след отправените въпроси от неправителствени организации, но най-вече поради факта, че съдия Светлин Михайлов сам е декларирал 7 влога на стойност 1 059 610 лева общо.

А от фондация „Антикорупционен фонд“ (чиито въпроси са публикувани на сайта на ВСС) твърдяха, че проверки в имотния регистър са показали множество имотни сделки с недвижими от 1999 г., като част от тях родителите на съдия Михайлов са придобивали от него, а после са му ги прехвърляли или дарявали получените суми.

От БИПИ пък бяха напомнили за скандалите по времето на управлението на Михайлов в СГС (2004-2009 г.) като делото „Мавродийски“ (за кражба на фирма чрез съда, като ставаше дума за немски гражданин), с регистрациите на Мюфтийството и с ползвания от председателя на СГС джип, конфискуван от митниците.

По този повод Светлин Михайлов заяви: „Дадох си сметка, че всички дълбоко скрити информационни скелети ще бъдат извадени отново.  Едва ли аз съм единственият съдия, наследил два апартамента, но интересът към личния ми живот е голям. Нито една от интригите, в които е било замесено името ми, не е била инициирана от мен, резултат са от това, че съм опитвал да защитя колегите си като административен ръководител. За част от тези лъжи и внушения съм осъдил един вестник, а първоинстанционното дело беше гледано от Евгени Георгиев. Няма да цитирам Библията, но който е безгрешен, да хвърли камък!

После премина конкретно.

За джипа –  служебният автомобил за нуждите на съда е предоставен от МФ, от изпълнителната власт и „не нося отговорност за начина, по който българската държава е отнела този автомобил“.

За регистрацията на Мюфтийството – по делото няма негово произнасяне, публично е защитил колега и затова е бил нападнат. Решението обаче е потвърдено от столичния апелативен съд и ВКС. Извършена по негов сигнал прокурорска проверка е обявила че няма данни за престъпления от негова страна.

За делото „Мавродийски“ – пак е защитил колега, който се произнесъл на базата на представените документи. Прокуратурата и тук не е открила нищо притеснително.

За въпросите по имотите и сделките с тях Михайлов обясни.

Притежавам и съм декларирал 3, а не 6 недвижими имота. Между мен и родителите ми има само една дарителска сделка, а не множество. 

Дали обявеният ресурс от над 1 милиона лева прикрива незаконна дейност? Не, става дума за сделки по покупко-продажба на имоти, даване под наем, хонорари, наследство, лихви по депозити.

А търговска? Никога не съм бил регистриран като търговец, никога не съм притежавал акции и дялове в търговски дружества, не съм извършвал търговски сделки по занятие.

Целта на всяка от сделките е задоволяване на конкретна нужда на мен или семейството ми. Имам две разнополови деца, в апартамента имаше една стая за тях. После последва развод, родителските права бяха дадени на мен и трябваше да помисля за осигуряването на децата. Продадох апартамента, семейна имуществена общност, живяхме при роднини. Фокусирането върху това смятам за преднамерено. За произхода на средствата ми съм бил обект на проверка от НАП и ДАНС. Заключенията – няма разминавания между декларирани приходи и придобити имоти. 

Не съм купувал готови жилища с акт 16, а право на строеж. После съм сключвал допълнителни договори с фирмите строители, на които съм плащал допълнителни суми„.

Дебатът

След протяжните изслушвания последва не толкова протяжен дебат.

Лозан Панов обяви: „Става дума за ренесанса на миналото и бъдещето на съдебната реформа. Изпълнението на поръчки, кражбата на фирми чрез съда не са започнали с „Белведере“ и аз няма да гласувам за Светлин Михайлов“. Председателят на ВКС заяви също, че днешният вот ще каже много и за това какъв е съдебният съвет и цитира покойния Румен Янков, че правосъдието в сянка залага не на качествата, а на лоялността.

Севдалин Мавров опонира: „Ще гласувам за Светлин Михайлов с чиста съвест. Чухме отговорите му на много нападки, трябва ли да им вярваме? Аз не вярвам на това, което писаха срещу Светлин Михайлов. Познавам работата му отдавна, яхме колеги. Познавам го и когато аз бях в изпълнителната власт, а той ръководеше СГС. Много държавни органи са ползвали и ползват отнети по съответния ред МПС, включително и аз съм ползвал. СГС е много тежък за управление съд, а той го ръководеше, вършеше съдийската си работа и сам гледаше две деца“. И призова казровиците „да не се поддаваме на нападките“.

Цветинка Пашкунова с уточнението „без да се поддавам на външни въздействия“ очерта изключителните професионални качества на Евгени Георгиев, за които е получил и максималната атестация от 100 точки,гласувана от дестващия ВСС. Както и впечатляващите му международни квалификации и отличия у нас и в чужбина. Той е получил и по-голямата подкрепа от съдиите от СГС, залагам на неговата визия за нов начин на управление, каза Пашкунова.

Атанаска Дишева каза, че няма да подкрепи Светлин Михайлов, защото отговорите му не са я убедили и въпросът за произхода на средствата – недоизяснен. И ще подкрепи Евгени Георгиев.

Боян Новански говореше за несъответствия с акциите на Георгиев, но докрай не се разбра какви точно са съмненията му.

Накрая беше Красимир Шекерджиев: „Аз съм за съдията Георгиев, намирам го по-подходящ да извърви дългия път, който трябва да бъде извървян, докато този съд бъде стабилизиран. Той е равноотдалечен от групичките, оформени в СГС. Имаме три варианта за гласуване – да подкрепим един от двамата или никого. Поне аз съм изпратен тук, за да се опитам да вземам трудни решения, това е трудно решение. Аз не познавам съдията Георгиев, няма как да съм сигурен дали той ще се справи, но смятам, че има възможност да го направи, ако получи подкрепа. Смятам, че сме длъжни да го изберем и ако този избор се провали, твърде дълго кандидати няма да се появят“.

Неподкрепилите нито единия, нито другия мълчаха. Техните аргументи останаха неизвестни.

Ще се появят ли нови кандидати и кои ще са те? Предстои да видим. Битката за СГС винаги е интересна.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.