Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Правителството дължи отговори за финансирането и политическата подкрепа на сделката с ЧЕЗ

Президентът Радев: Правителството дължи отговори за финансирането и политическата подкрепа на сделката с ЧЕЗ

Defakto.bg

 Заради сделката президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност през април

Правителството дължи на българския народ отговори каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и също така по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа. Защото всички знаем, че без такава, подобна фирма не може да получи банково финансиране. Това заяви президентът Румен Радев по повод сделката за ЧЕЗ и желанието на правителството да участва в нея.

„Смея да кажа и го твърдя категорично, че до момента аз нямах информация по този въпрос. Изрично настоях да получа такава от компетентните органи, която регулярно е изпращана до правителството. Ето защо смятам за основателно да бъде свикам и Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС), на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната“, каза президентът и уточни, че ще свика съвета през втората половина на април.  По думите му, без политическа подкрепа, фирма като „Инерком“ няма как да получи „такава голяма ангажираност от банките“.

Напрежението по сделката дойде именно от съмненията, че неизвестната до скоро фирма като „Инерком“ е избрана от Чехия да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България. След това стана ясно, че „Инерком“ ще плати само 20% от цената от 340 млн. евро, а останалите пари ще са от банки.

Докато не е ясен този въпрос за схемата на финансиране, няма как да знаем под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на г-жа Гинка Върбакова, подчерта Радев.  Не е ясно и под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на Гинка Върбакова, като се включи в сделката, каквито преговори се водят.

Не е ясно и кой води преговорите от името на българската държава и кой води преговорите от името на самата Върбакова. До момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Излишно настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана в МС. Ето защо считам за основателно да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност на който ще бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната“, коментира  Радев.

Във вторник президентът коментира отправеното вчера искане до Конституционния съд по пет текста от Закона за частната охранителна дейност. „Сезирах Конституционния съд със закона,   защото в него има текстове които определено противоречат на Конституцията, а в нея ясно е казано, че националната сигурност и общественият ред са ангажимент  на изпълнителната власт”

По думите му „абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани“.  Радев уточнява, че  когато цели села си избират фирма да ги пази, е нещо съвсем различно. Законът обаче позволява на местни кметове да си назначават феодална армия, която ще се издържа от държавата. Това не е правилно, смята държавният глава.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.