Последни новини
Home / Законът / От света: Европа с призив да ратифицираме Истанбулската конвенция, няма съглашателство на Тръмп с Русия за изборите, сочи американска комисия

От света: Европа с призив да ратифицираме Истанбулската конвенция, няма съглашателство на Тръмп с Русия за изборите, сочи американска комисия

Defakto.bg
Еврокомисарят по цифровия единен пазар Андрус Ансип, както и евродепутати късно снощи призоваха България и другите страни, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят, съобщава БНР. 

Конвенцията е изцяло за превенция на насилието върху жените, без никакви други скрити цели, заяви комисар Ансип. Евродепутати от левицата пък изразиха учудване, че една от тези страни е председателстваща в момента ЕС България. Малин Бьорк от Конфедералната група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица:

„Европейският съюз я е подписал, подписали са я всички страни-членки, но 11 не са я ратифицирали, сред тях и ротационния председател – България. И е срамно, че тук няма никой от председателството, за да видим как ще отнесат въпроса в Съвета.“

Не по-малко рязка към отношението към конвенцията в България бе евродепутата от Групата на алианса на социалистите и демократите Джули Уорд:

„В България употребата на трансфобски и хомофобски аргументи срещу тази конвенция е много разочароваща. И това е особено тревожно в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС. Апелирам към българското правителство да преосмисли позицията си по този ключов проблем и да застане зад Истанбулската конвенция.“

Зад океана пък Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ обяви в комюнике основните заключения от своето 14-месечно  разследване на подозренията за руска намеса в американската предизборна кампания през 2016 г., информира  БНР, цитирайки Франс прес.

Сред тези заключения на  членовете на комисията от Републиканската партия, конгресмените казват, че не са намерили „никакво доказателство за съглашателство, координация или заговор между кампанията на Тръмп и руснаците“.

Освен това те отхвърлят заключението на американското разузнаване, че руският президент Владимир Путин е предпочитал през 2016 г. Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Не намерихме никакви доказателства за заговор или координация на действията между щаба на Тръмп и руснаците“, се отбелязва в документа, посочи конгресменът Майкъл Конуей, републиканец от Тексас, който е начело на разследването.

Да, наистина, руснаците са се опитвали да влияят на избирателния процес. Да, те са направили няколко кибератаки“, обяви той. „Но няма доказателства, че руснаците са били на страната на Тръмп“, допълни кангресменът.

Майкъл Конуей заключава пред репортерите:

„Големият извод е, че руснаците не са извършили важни активни действия срещу нашата избирателна система през 2016 година и ние смятаме, че няма да го правят и в бъдеще“.

Докладът от над 150 страници съдържа над 40 „първоначални заключения“ и над 25 препоръки. Той ще бъде представен днес за обсъждане на демократическото малцинство. Комисията след това ще гласува за подлагане на доклада на процедура по декласификация, за да може да бъде представен на широката общественост.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.