Последни новини
Home / Законът / Осъден е началник в ДАНС за разгласяване на държавна тайна

Осъден е началник в ДАНС за разгласяване на държавна тайна

Defakto.bg

 

Софийският градски съд е признал за виновен Мирослав М.  – началник отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС за  разгласяване на държавна тайна. Той е лишен от свобода за срок от 3 години,  изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от 5 години, съобщи държавното обвинение.

И още:  „На 26.04.2016 г. Специализираното звено „Антикорупция“ (СЗА) при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Мирослав М.  за престъпление по чл. 357 ал.2 пр.1 вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 НК.  Обвинението срещу Мирослав М. е за това, че в периода от 27.09.2013г. до 01.10.2015г. в гр. София,  при условията на продължавано престъпление е разгласил информация от 11 класифицирани документи, представляваща държавна тайна, която му била поверена по служба, като от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата.

Според Софийски градски съд не са налице настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата и оправда Мирослав М. по обвинението за престъпление по чл. 357 ал.2 пр.1 НК и го призна за виновен само в престъпление по чл.  357 ал. 1 във вр. с чл. 26 НК.Оправдателната част на присъдата се протестира от СГП пред  Апелативен съд – София.

Софийска градска прокуратура ще настоява в протеста си пред Апелативен съд София, че от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, тъй като информацията, съдържаща се в документите разкрива данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност.  Информацията в 11 – те документа съдържа сведения за използваните от службите за сигурност оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да доведе до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните дела“.

По информация на обвинението,  разследващите бяха установили,  че за две години  Мирослав М. е разгласил информацията в 11  -те  класифицирани документа, като предоставил копия от тях на бивш доброволен сътрудник на НСС-МВР и ДАНС. А  целта му била да го използва, за да си набавя  допълнителни парични средства. Бившият доброволен сътрудник – свидетелят С.В. обаче  никога не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация. През месец март 2015 г., поради загуба на оперативни позиции, доброволният сътрудник бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил лично уведомен за това. Тези обстоятелства станали известни по служба на Мирослав М., но той продължил контактите си със С.В. и му възлагал събиране на информация за лица и фирми, за които ДАНС извършва проверки и да внушава при срещите си, че „проверяваните“ сами трябва  да предложат „помощ за службата“ под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС и др.

Обвинението  ще настоява и да се наложи по- тежко наказание, ориентирано към средния размер, което да се изтърпи ефективно.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.