Последни новини
Home / Законът / След главния секретар, пенсионират и ключови директори във ВСС

След главния секретар, пенсионират и ключови директори във ВСС

Defakto.bg

Във Висшия съдебен съвет тече едновременно пенсиониране на ключови фигури в администрацията, установи проверка на De Fakto.

Почти по едно и също време постовете си напускат както главният секретар на ВСС Димитър Тончев, така и шефовете на две възлови дирекции – правната и тази по информационни технологии.

Тримата са повече от важни фигури в администрацията, която на практика осъществява управлението на съдебните финанси, стопанисването на сградите, работата по международни проекти, конкурсите и атестациите на магистратите, поддържа системите за случайно разпределение на делата, електронното гласуване, следи за законосъобразността в самия ВСС, явява се по дела срещу съвета. Конретно правната дирекция обслужва целия поток от и към ВСС, всички становища по законопроекти, изготвянето на методики и правила, процесуалното представителство, тя финално слага и печата за законосъобразност по обществени поръчки и т.н.  Ръководещата я Саша Харитонова е в съвета от години и е оценявана като вещ и добросъвестен юрист.

Работата на дирекцията „Информационни технологии и статистика“ е говоряща и откъм име. Тук са всички сървъри, програми и прочее, без които ВСС и съдебната власт могат да блокират. Шефът й Валери Михайлов е също разработчик на системата за случайно разпределение на делата, въведена от съвета, върху него лежеше и първия проведен електронен вот за нов съвет миналата година. И Михайлов е дългогодишен служител на ВСС.

Главният секретар, образно казано, пък е началник на цялата администрация и я ръководи, назначава, освобождава.

За това едновременното „лишаване“ от три важни фигури в този процес изглежда нелогично – това са опитни хора, с много информация, без тях работата на новия съвет определено ще пострада, казват бивши членове на съвета. Още повече, че навършването на години и стаж за пенсиониране не е абсолютно основание  за прекратяването на трудовите правоотношения – работодателят може да пенсионира тези служители, но не е длъжен да го прави.

Прекратяването на договора на Димитър Тончев вече е факт и бе гласувано от пленума на ВСС миналия четвъртък. Официално главният секретар се оттегля в заслужен отдих по негова молба, а съветът му подари часовник на изпроводяк. Той пък посъветва кадровиците: „Пазете администрацията, тя ви е необходима!“

Едномесечно предизвестие за пенсиониране е отправено на Саша Харитонова и Валери Михайлов, то изтича на 23 март.

После трябва да се обявят конкурси за техните длъжности.

Както De Fakto писа, през февруари ВСС имаше специално „изнесено“ заседание в Цигов чарк за администрацията. Там вероятно са решавани и пенсиониранията.

Специално прекратяването на договорите с Димитър Тончев и Саша Харитонова се свързва и със събития от края на мандата на предния ВСС. Тогава те и още един служител на ВСС отказаха за съгласуват и на практика да „пуснат“ за реализация решението на бившите кадровици да получат обезщетения, приравнени на тези на магистратите при напускане на системата – изчисляват се в брой заплати, равни на стажа в магистратурата (в случая и във ВСС плюс изработени години в Инспектората, защото сред бившите кадровици имаше и бивши инспектори). Администрацията обаче отказа съгласуване заради липсата на законово основание за финансовата екстра, а накрая драмата приключи с благообразното обяснение, че никой от ВСС не е подал молба за обезщетение.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.