Последни новини
Home / Законът / След главния секретар, пенсионират и ключови директори във ВСС

След главния секретар, пенсионират и ключови директори във ВСС

Defakto.bg

Във Висшия съдебен съвет тече едновременно пенсиониране на ключови фигури в администрацията, установи проверка на De Fakto.

Почти по едно и също време постовете си напускат както главният секретар на ВСС Димитър Тончев, така и шефовете на две възлови дирекции – правната и тази по информационни технологии.

Тримата са повече от важни фигури в администрацията, която на практика осъществява управлението на съдебните финанси, стопанисването на сградите, работата по международни проекти, конкурсите и атестациите на магистратите, поддържа системите за случайно разпределение на делата, електронното гласуване, следи за законосъобразността в самия ВСС, явява се по дела срещу съвета. Конретно правната дирекция обслужва целия поток от и към ВСС, всички становища по законопроекти, изготвянето на методики и правила, процесуалното представителство, тя финално слага и печата за законосъобразност по обществени поръчки и т.н.  Ръководещата я Саша Харитонова е в съвета от години и е оценявана като вещ и добросъвестен юрист.

Работата на дирекцията “Информационни технологии и статистика” е говоряща и откъм име. Тук са всички сървъри, програми и прочее, без които ВСС и съдебната власт могат да блокират. Шефът й Валери Михайлов е също разработчик на системата за случайно разпределение на делата, въведена от съвета, върху него лежеше и първия проведен електронен вот за нов съвет миналата година. И Михайлов е дългогодишен служител на ВСС.

Главният секретар, образно казано, пък е началник на цялата администрация и я ръководи, назначава, освобождава.

За това едновременното “лишаване” от три важни фигури в този процес изглежда нелогично – това са опитни хора, с много информация, без тях работата на новия съвет определено ще пострада, казват бивши членове на съвета. Още повече, че навършването на години и стаж за пенсиониране не е абсолютно основание  за прекратяването на трудовите правоотношения – работодателят може да пенсионира тези служители, но не е длъжен да го прави.

Прекратяването на договора на Димитър Тончев вече е факт и бе гласувано от пленума на ВСС миналия четвъртък. Официално главният секретар се оттегля в заслужен отдих по негова молба, а съветът му подари часовник на изпроводяк. Той пък посъветва кадровиците: “Пазете администрацията, тя ви е необходима!”

Едномесечно предизвестие за пенсиониране е отправено на Саша Харитонова и Валери Михайлов, то изтича на 23 март.

После трябва да се обявят конкурси за техните длъжности.

Както De Fakto писа, през февруари ВСС имаше специално “изнесено” заседание в Цигов чарк за администрацията. Там вероятно са решавани и пенсиониранията.

Специално прекратяването на договорите с Димитър Тончев и Саша Харитонова се свързва и със събития от края на мандата на предния ВСС. Тогава те и още един служител на ВСС отказаха за съгласуват и на практика да “пуснат” за реализация решението на бившите кадровици да получат обезщетения, приравнени на тези на магистратите при напускане на системата – изчисляват се в брой заплати, равни на стажа в магистратурата (в случая и във ВСС плюс изработени години в Инспектората, защото сред бившите кадровици имаше и бивши инспектори). Администрацията обаче отказа съгласуване заради липсата на законово основание за финансовата екстра, а накрая драмата приключи с благообразното обяснение, че никой от ВСС не е подал молба за обезщетение.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Лиляна Деянова търси нови защитници, адвокати не искат да се явяват пред специализираните съдилища

Разпоредителното заседание по делото срещу Лиляна Деянова, нейния съдружник Мартин Димитров, брат й Александър Деянов …

Последно: Четирима съдии ще правят анализ на спецправосъдието. Но имат въпроси към ВСС

Съдийската колегия намали състава на комисията, която трябва да анализира работатта на специализираното правосъдие, откакто …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.